Blogi blogista
Bloggausko pienen kansanosan huvia? Ystäväni kyseli lähipiiriltään mitä he tietävät blogeista ja bloggauksesta. Moni ilmoitti ettei tiedä juuri mitään. Kyseessä oli ns. asioista perillä olevia ihmisiä.
Presidentinvaalien aikaan ehdokkaiden blogit olivat esillä tiedotusvälineissä. Mutta mikä se blogi oikein on? Niinkuin tämä jota nyt luet.
Soitin vuodatus.net blogipalstaa ylläpitävälle Tuomas Rinnalle ja kysyin. Hänen mielestään pitäisi puhua nettipäiväkirjasta jotta se kuulostaisi jotenkin ymmärrettävämmältä. Mitä sanoo terminologiaa tuntemattomalle ihmisille podcastaus?
En jaksa (laiska, lat.huom!) litteroida haastattelua tähän, joten paiskaan linkin:
Mikä ihmeen blogi? (realaudiona)
Kuuntele ja kommentoi. Ja lue myös mitä Tuomas haastattelusta kirjoitti omaan blogiinsa.
Tuomas Rinta - vuodatus.netissä
juha
1 kommentti
Ti 21.03.2006 @ 15:52
Nng, mutta kun blogit <i>eivät</i> ole nettipäiväkirjoja... Jotkut, jopa useimmat toki ovat päiväkirjamisia, mutta blogi muotona ei pakota kirjoittamaan vain tai ensisjaisesti kirjoittajan omasta elämästä.
Nettipäiväkirjoista puhuminen ei selvennä asiaa, vaan rajoittaa ymmärrystä siitä, mitä blogeilla voi tehdä. Tämänhän Tuomaksin tuo haastattelussa esiin. Onhan se vaikeaa, että syntyy uusia ilmiöitä ja käsitteitä. Kokonaan uuden formaatin määrittely joksikin vanhaksi ei kuitenkaan ole kovin analyyttista.
Vertaus WAP-tekniikkaan vähän oudokusttaa. Blogit ovat ruohonjuuritason julkaisemsita ja autonomisten toimijoiden verkostoyhteisöjä. Ne eivät perustu mihinkään uuteen tekniikaan, ne eivät ole kaupallinen palvelu. Niiden menestys millään mittapuulla ei ole riippuvainen maksavista asiakkaista tai välttämättä edes suuresta yleisöstä.