Lemmenruokaa äijien tapaan
Sainpa käsiini uuden keittokirjan. Kaunis kirja jossa kannessa veitsi leikkaa sisäfilettä ja taustalla on punaviinipullo ja valkosipulia. Ei liene mikään ”Tässä oli itua – anorektikon muistelmat” tai ”Karpin maailma – vähähiilarisen elämän sietämätön keveys” teos siis kyseessä.
Radiostakin tuttu Vesa Toivanen on kehittänyt mielestäni mainion idean. Äijä on kysynyt joukolta – pienellä jiillä – suomalaisia julkimoäijiä mitä he laittavat tarjolle kun on aika käydä naisen sydämeen ruokasalin kautta.
Ja kyllähän aijät kertovat. Käytän tässä nyt omavaltaisen tasapuolisesti arvon herroista maskuliinista hellittylymuotoa äijä, josta ei kenenkään pidä pahastuman. Jos pahastuu, niin vapaasti voi lähettää valituksia punaisena tai valkoisena, rose ei kelpaa.
Alkupaloina Vesa Toivanen kertoo miksi on tämän hurmurin keittokirjan kasaan keittänyt. Kirjassakin mukana olevan suomalaisen professorin mukaan ihmisten käyttäytymiseen on evoluution myötä tullut ruoan tuominen naaraalle. Hyvän valkuisainepitoisen saaliin naaraan kanssa jakanut uros osoittaa kelpoisuutensa ja saa yleensä yhdistää perimäaineksensa naaraan perimäaineen kanssa. Voisiko asiaa enää kauniimmin kuvailla? Ruoan kautta on siis äijän tie muuallekin kuin naaraansa sydämeen. Eikun vinkkiä kirjasta hakemaan peräkammarien aikamiespekkopojat.
Ja kun tuo Pekko tuli mainittua niin mainitaan ensimmäisenä kirjan julkimoäijistä elokuvaohjaaja Timo Koivusalo, jonka resepti pitää sisällään siikaa ja slow motion –kastiketta. Pohjois-Karjalan Pasolini Markku Pölönen laittaa naiselleen vävypataa ja parisuhdepannukakkua. Pölönen ja Koivusalo kuuluvat kirjan luokittelussa yllättäen filmiäijiin. Tarjolla on myös tiedeäijiä, moottoriäijiä, teollisuusäijiä, vallan äijiä, musiikkiäijiä, urheiluäijiä ja monen sopan äijiä. Viimeeksi mainituista löytyy mm. Juice Leskinen, joka aarteelleen laittaa pastahurmaa halutessaan ”olla ihmisiksi”
Hurmurin keittokirja ei ole nimestään huolimatta pelkkä keittokirja vaan myös täynnä mukavia pikkutarinoita sekä ruokaa laittavista äijistä että itse ruoasta ja sen ympäriltä. Myös juomia sivutaan.
Aake Kallialan ja Sakari Kuosmasen suomalaiseen äijäruoanlaittoperinteeseen lanseeraama ”ruoanlaittoruoka” on myös mukana kun äijät kokkaavat lemmenruokaa. Armoitettuna napostelijana esitelty Mikko Juntunen on jokaisen äijän oman reseptin yhteyteen tarjoillut sopivan ruoantekoruokareseptin ja mitäs muutakaan löytyy elokuvaäijä Koivusalon kohdalta kuin Director’s Cut, marinoituja jumbokatkaravun pyrstöjä, oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaatteja paahtoleivän päällä, juomaksi kuivahkoa valkoviiniä.
Kenenköhän äijistä ruoka-annos on ”Pöytähän lyöty pihvi” – no Mietaan Jussin tietty. Entäs ”Viitoskassan kaunottaren kuhavuoka”? Nyt tarvitaan hieman biisitietoutta: kyse on nimittäin Miljoonasade –yhtyeen keulaäijän Heikki Salon reseptistä. ”Ylellinen blini” on tietty Mikael Jungnerin menu, mutta mitä ihmettä on "pappamakkara pakoputkella?"
(tarina kuultu Ylen Aamussa 14.6.2006)