Pe 16.03.2007 @ 14:47admin

Muuttuuko ilmasto ja mihin suuntaan?

Tänään (16.3.2007) julkistetun tutkimuksen (Taloustutkimus) mukaan suomalaiset pitävät ilmastonmuutosta ihmiskunnan vakavimpana ongelmana. Takavuosina yhtä huolissaan oltiin terrorismista ja huumeiden käytön lisääntymisestä.

Viime joulukuun lämpöaalto sai aikaan melkoisen mediakohinan aiheen ympärillä ja vielä kun tammikuussa hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkisti uusimman raporttinsa oli ilmastonmuutos päivänsana. 

"Suomen ilmasto lämpenee jopa 9 astetta" otsikoitiin. "Jotain tarttis tehrä" kiljuivat poliitikot. "Taidanpa ostaa uuden citymaasturin" tuumaili suomalainen keväisessä autokuumeessa viruva yksitysiautoilija.

Kuinka paljon meistä kukin on valmis tekemään ilmastonmuutoksen hidastumisen eteen? Ja onko siitä loppujen lopuksi mitään hyötyä? Vaikeita kysymyksiä.

Radio Suomen Yövieraana la/su (17.-18.3.) välisenä yönä on emeritusprofessori Juhani Rinne, joka kirjoitti ilmastonmuutoksesta Helsingin Sanomissa jo 70-luvun puolivälissä. Ilman mitään vaikutusta.

Uudet  raikkaammat tuulet puhaltavat maapallon ilmakehässä jos kaikki kauniit sanat ja uskaliaat lupaukset viedään tekojen tasolle. Suomikin on EU:n osana ottamassa hiilidioksidipäästörajoitustalkoissa oman osansa urakasta. Vaikka talousherrat kitisevätkin vastaan.

Lisätietoa ilmastonmuutoksesta: http://www.ilmasto.org

 
 

1 kommentti

Kuuntelin suorana lähetyksenä ke. 14.3.2007 Radio Suomen Luonto-ilta teemaohjelman, Tulevaisuuden talvet.

Ohjelman toimittivat Asko Hauta-aho ja Juha Blomberg. Asiantuntijavieraina ympäristömuutoksen professori Atte Korhola ja hydrologi Esko Kuusisto.

Toimittaja Hauta-aho viittasi kysymyksellään vallitsevaan säätilanteeseen, "Vieläkö voidaan sanoa, että tämä menee säänvaihtelun piikkiin".

Tässä professori Atte Korholan vapaamuotoisen vastauksen lainaus, jonka hän kertoi havainneensa ja opetelleensa kyselijöille toistamaan;

"Yhdestä hymystä ei vielä kannata päätellä, että tyyppi on rakastunu sinuun, että lähteä oitis kosimaan, mut jos tämä hymy jatkuu pitkään, niin sitten voi jo tehdä jotopäätöksiä, että rakkautta on ilmassa.

Vastaavasti me tarvitaan pitkiä ajanjaksoja ennen kun me voidaan todella nähdä että onko tämä osa ilmastomuutosta. Ja vaikka me lopetettas ihmistoiminta kokonaan, ja ei ois koskaan ollukaan, niin ilmasto muuttuu jatkuvasti. Nää luontaiset tekijät muuttaa ilmastoa ja sääolosuhteita ja meillä on paljon tekijöitä joiden tuloksena ilmasto muuttuu. Meillä on auringonaktiivisuus vaihtelee, meillä on tulivuoritoimintaa ja erilaiset tämmöset ilmastotekijät, ilmankiertojärjestelmään liittyvät tekijät joita me ymmärretään hyvin puutteellisesti. Nää vaikuttaa ilmaston muuttumiseen ja paikallisten ja alueelliseen ilmastoeroihin. Nytkin ihan varmasti, vaikka meillä on tällä hetkellä hyvin lämmintä täällä tähän aikaan täällä, niin ihan varmasti jossain päin maailmaa saatetaan ihmetellä kuinka kylmää on.
Eli nää ei o niin helppoja ja yksioikoisia, eli me voitais sanoa, että tämä on nimenomaan sitä ilmastonmuutosta. Mutta jos me puhutaan sitten pitempien aikojen trendeistä, niin silloin me nähdään selvästi tämä muutos".

+ + + + + + + + + + + + + + + +
Mielestäni juttu kulki juuri näin. Luonnollisesti,luonto-ohjelman kyseessä ollen, osan kuulemastani olen saattanut ymmärtää väärin.

Kiitän Radio Suomea ja sen ohjelman tekemiseen osallistuneita. Ohjelma kokonaisuudessaan oli erittäin mielenkiintoinen.

nimimerkki: Vain muutos on pysyvää.

Juha Blomberg - totta ja tarua

Juha Blomberg on Radio Suomen kanavajuontaja. Äänessä usein yöllä ja viikonloppuisin.

Tilaa Juha Blomberg blogilista.fi:n suosikiksi (toimii vain blogilistalle kirjautuneena).

"Olen erinomaisen kiinnostunut kaikesta, mikä liikkuu Internetissä. Bloggaaminen nyt viimeisimpänä kotkotuksena.

Meitä ympäröivään maailmaan mahtuu monenlaisia pieniä asioita, jotka katoavat mediakohinaan. Yritän pongata niitä ja kirjata ylös esimerkiksi tähän blogiini. Otan mielelläni vastaan kommentteja ja vinkkejä - parhaimmillaan asiat jalostuvat jutuiksi yöradioon. Tai sitten ei."