Työpaikkakiusaamistarinoita
Päiväkodeissa kiusataan. Koulujen pihoilla kiusataan. Mutta niin kiusataan myös työpaikoilla. Moni missi on tullut ulos kaapista ja tunnustautunut olleensa nuorempana koulukiusaaja. Onko kukaan koskaan kuullut kenenkään kertovan olevansa työpaikkakiusaaja?
Työterveyslaitos, TJS opintokeskus, Johtamistaidon opisto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräävät selviytymistarinoita työpaikkakiusaamisesta. Kiinnostuin aiheesta ja tein siitä jutun Ylen Aamuun. Työterveyslaitoksen erikoistutkija Maarit Vartian mukaan työpaikkakiusaamisesta puhuminen antaa asiasta vähän väärän kuvan - parempi olisi puhua henkisestä väkivallasta. Yleisintä henkinen väkivalta on työtovereiden välillä, jonkin verran tulee vastaan tapauksia, jossa lähin esimies on kiusaaja, mutta myös esimiehet kokevat tulevansa kiusatuiksi.
Pohdiskelin olenko törmännyt ilmiöön omissa työyhteisöissäni ja täytyy myöntää että olen. En aio tehdä mitään paljastuksia, mutta sanonpa vaan, että yleistä on. Valitettavasti. Mutta miksi? Jotenkin lasten kiusaamisen ymmärtää, mutta miksi toinen aikuinen kiusaa toista vaikka varmasti tietää sen olevan väärin. Onko kaiken takana kateus? Aiheesta oli muuten hyvä juttu HeSarissa 17.tammikuuta.
Jos sinulla on kokemuksia työpaikkakiusaamisesta, kurkista Työterveyslaitoksen sivuille: www.ttl.fi.
Kirjoituksia voi lähettää postitse:
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura / Kansanrunousarkisto, PL 259, 00171 HELSINKI
kirjoita kuoreen nimesi, osoitteesi ja tunnus "Eroon työpaikkakiusaamisesta"
tai sähköpostitse:
keruu@finlit.fi
viestin aihekenttään "Eroon työpaikkakiusaamisesta"