Areenan toukokuun kuukausiraportti

Kesän tulon näkee myös Areenan käyttötilastoista. Toukokuussa Areenan desktop-käytön määrä kääntyi lievään laskuun, kuten keväällä aina, mutta mobiilikäytön puolella kasvu jatkuu edelleen. Tämä antaa osviittaa tulevalle: Areenan kasvu laajenee perinteisestä tietokonekäytöstä muille alustoille ja erityisesti mobiilin merkitys jatkaa kasvuaan ja mobiilit käyttötavat erottuvat perinteisen tietokoneen käytön kaavoista.

Katsottujen ohjelmanimikkeiden puolella huomionarvoista on aiemminkin suosituimman ohjelman eli Uuden päivän kehitys. Uuden päivän käynnistysten määrä nousi roimasti viime kuun lukuihin verrattuna. Toisena merkittävänä nousijana on Doctor Who, jonka viidennen tuotantokauden jaksot pyörivät nyt Areenassa. Doctor Who nousi käynnistetyimpien ohjelmanimikkeiden listalla neljänneksi ja kaappasi viime kuussa lähes viisi prosenttia Areenassa toistetuista VOD-minuuteista.

Tämän kuukauden vakiolukujen ohella on syytä kertoa lyhyesti myös huhtikuun lopussa Areenassa alkaneiden suorien tv-lähetysten katsomisesta. Viimeisen parin viikon aikana tv-kanavien lähetyksiä on käynnistetty vuorokaudessa keskimäärin 38 000 kertaa. Suuret tv-tapahtumat kuitenkin nostavat käynnistysmääriä: Euroviisujen ja Mestarien liigan finaalin myötä suorien lähetysten käynnistysmäärät nousivat noin 70 000 kertaan. Suorien lähetysten katseluaika (tämä tieto on käytettävissä vain desktop-käytön osalta) on ollut tasaisessa kasvussa alusta lähtien ja tällä hetkellä keskimääräinen katseluaika on hieman yli 30 minuuttia.

Suorien tv-kanavalähetysten käynnistykset

Myös tv-kanavien lähetysten kohdalla mobiililaitteiden käyttö on merkittävää. Noin kolmannes kaikista suorien lähetysten käynnistyksistä tulee mobiililaitteista. Mobiililaitteiden käytön osuus on suurimmillaan aikaisin aamulla ja myöhään illalla.

Mobiilikäynnistysten osuus tv-kanavalähetyksistä

Areenan toukokuun kuukausiraportti (PDF)

4 kommenttia

selostaja marjukka voi tarkistaa asiasisällön: kun väitti että victoria täyttää 70v. pitäisi olla tarkkana jos tarkoittaa silviaa.. ja korjaaa virheensä

30 000 käyttäjän huvit maksaa muut veronmaksajat. tuuba on täynnä ala-arvoista komediaa ja draamaa.vaadin muuttamista pelkäksi uutiskanavaksi ja muut ohjelmat 5%
pitäisi yksi kanava riittää

Areenan tekninen toiminta muistuttaa vitsiä. Ohjelmat pätkivät satunnaisen jatkuvasti. Esimerkiksi luontoillan kohdalla kävi juuri äsken taas näin. Ja viimeisen puolen tunnin tuo oli 3. kerta. Tällä kertaa pääsin jopa yli 20 minuutin. Ablodeja!

Aivan sama käyttääkö suuremman kaistan vaativaa videota, vai nettiyhteyden kannalta huomattavasti kevyempää audioraitaa. Esitys voi katketa ensimmäisen minuutin jälkeen, tai sitten sitä pystyy seuraamaan jopa puoli tuntia. Katkeamiset ovat jatkuvia eivätkä ale kiinni selaimesta (Chrome, FF, IE9), tai edes laitekokoonpanosta, koska vaihtoehtoja on erilaisista PC koneista ja läppäreistä mäkkeihin. Tablettia en ole kyllä edes viitsinyt koettaa kun ei näköjään edes tehokkaamman myllyt riitä.

Ongelmat eivät myöskään ole kiinni nettiyhteydestä. Nytkin käytän 100/50 joka muuten on suht vikkelä, ja muualle maailmaan toimii nopeasti ilman ongelmia mutta Areena on sillekin liikaa. Täysin sama ilmiö esiintyy myös kotioloissa, jossa yhteys on toki "vain" 10/1, mutta ilmiö toistuu täysin identtisenä.

Myöskään maantieteellisellä sijainnilla ei ole vaikusta, mm. tuttavani pohjoissuomesta ja idästä, kiroavat täysin samaa ilmiötä ja itse olen törmännyt siihen jatkuvasti Helsinki/Turku/Tampere akseliston päätepisteissä (tälläkin hetkellä erään kantakaupungin alueella), eli mistään periferiasta ei tosiaan ole kyse kuin lähinnä maailman mittakaavassa. Vika on siis teidän päässänne.

Tätä ilmiötä on jatkunut minimissään kuukausia (itseasiassa erilaisia vakavia teknisiä ongelmia on ollut jokaisessa areenan aiemmassakin versiossa). Hemmetin hienoa että tästä julkisesta "palvelusta" saa maksaa mediamaksua, kun ei televisiotakaan ole ollut vuosikausiin. Eipä ole ihme että tähän kotimaan mediaan päin syljeksiikin enää näin aniharvoin, vielä kun parhaat sisällöt on joka tapauksessa yli 80% ostettu jostain muualta, niin miksi ihmeessä tyytyä välikäteen joka vielä kaupan päälle ryssii lopputuotteen käyttökelvottomaksi? Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun on vain turhautuneena nostanut kädet pystyyn koska ei kiinnosta potkustartata samaa puolen tunnin ohjelmapätkää seitsemättä kertaa alusta.

Ehkä on joku tekninen seikka sitten estää mm. streampalvelinten käytön, koska ratkaisu on tämä, ja on tainnut olla ensimmäisistä Areenana versioista lähtien, mitä ihmettelin jo silloin. Kannattaisiko vaihtaa toimittajaa, koska monella muulla mm. BBC:llä kyllä mediastreemaus onnistuu. Se itseasiassa onnistuu suunnilleen jokaisella nollabudjetilla tehdyllä videosivustolla nykyään, on onnistunut jo vuosikausia.

Tämän lisäksi Areenasta löytyy toki muita ominaisuuksia, kuten jos median jättää liian pitkäksi aikaa pauselle, niin se kadottaa yhteyden ja ilmoittaa että serverit ovat alhaalla tai olen muuttanut välissä ulkomaille ja menettänyt oikeuteni sisältöön.

Tämäkin toiminnallisuus on muistaakseni tuttu jo areenan vanhemmista versiota. Hyvä että perinteitä kunnioitetaan. Kun 150 vuotta tulee täyteen, niin saavutetaan varmaan sama taso mikä toisella valtionyhtiöllä, VR:llä on nyt. Lähes joka toinen junanvessa toimii ja lähes joka toinen juna on ajoissa, tai saapuu yleensä asemalle. Satoi tai paistoi.

Onko tämä nyt Areenan 3. vai 4. versio? Kaikkia mitä olen vuosien aikana testannut ovat sisältäneet eriasteisia vakavia teknisiä ongelmia, jotka ovat rampauttaneet käyttökokemuksen jollain tasolla, yleensä sillä että kiinnostus hiipuu. Tuolla "ulkona" joku kämäisinkin ilmais(=webbimainosrahoitteinen)videopalvelu toimii yleensä teknisesti paremmin kuin puolen miljardin budjetilla pyörivät yleisradioyhtiö. Resurssien pitäisi olla kunnossa, mutta selvästi niiden allokointi ei. Tästä pitäisi antaa joku mitali saavutuksesta vailla vertaa.

Itse olen alkanut tulla tässä sille kannalle, että aiemmin Kreikassa suunniteltu ratkaisu Yleisradioda kohtaan voisi olla hyvinkin tervehdyttävä. Vaikea kuvitella että ainakaan huonompaan suuntaan päästäisiin.

Areenan katsominen onnistuu eri laitteilla mainiosti ja vieläkin paremmin jos hallintoa pienennettäisiin ja saataisiin henkilökuntaa palvelun puolelle. Tarkoitan verkko tv:n puolisia päivityksiä. Yksi henkilö on viikonloppu vapaalla tai sairas tai peräti vuosilomalla ei tapahdu ohjelmapäivityksiä lainkaan. Kaipa sekin on vastinetta maksetuille maksuille...

Yle Areena

Yle Areenan tiimi tapaa Areenan aktiivikäyttäjia. Auta meitä kehittämään palvelua entistä paremmaksi!

Mukana: Hanna Svärd, Esa Kukkonen, Paavo Rytsä, Leevi Kokko, Reijo Perälä, Kari Haakana ja muut yleläiset ja YLE Areenan tekijät.

Areena Facebookissa

Areena Twitterissä

 

Blogiarkisto