To 07.02.2013 @ 14:15Paavo Rytsä

Pikakurssi Game of Thronesista

Areena-toimituksessa meitä on kahta koulukuntaa: Game of Thrones -faneja ja sitten niitä, jotka eivät tiedä sarjasta mitään. Näitä tietämättömiä edustaneena tulin palaverista muistiinpanoilla keskiaikaan sijoittuvasta sarjasta, jossa esiintyy mm. ahdistava tyttären viehättävän koiran surma. No tuo viehättävä koira oli oikeasti susi ja keskiaikaan sijoittuvasta sanottakoon nyt, ettei keskiajalla ollut lohikäärmeitä tai epäkuolleita.

Tiukan debatin jälkeen päätimme tehdä ohjeet tämän huippusarjan katsomiseen. Ohjeet laati free-toimittajamme Sampo Haarlaa, fanien koulukunnasta.

Kuningas Joffrey Baratheon

Aloittelijan opas Game of Thronesiin (HUOM, sisältää 1. kauden juonipaljastuksia)

Muurille on tuhat peninkulmaa ja talvi on tulossa!

Kiinnostaako hypätä mukaan Game of Thronesiin? Ei hätää, Areena on valmistanut lyhyen selvityksen, mitä sarjassa esiintyvät termit tarkoittavat.

Stark: Pohjoista hallitseva suku, jonka päämies Eddard ”Ned” Stark toimi kuninkaan kourana ja joka kohtasi loppunsa mestauslavalla kuningas Joffrey Baratheonin käskystä. Nedin poika Robb Stark aloitti tämän seurauksena sodan kuningasta ja hänen tukijoitaan vastaan. Suvun muut edustajat ovat Nedin vaimo Catelyn, tyttäret Sansa ja Arya sekä pojat Bran ja Rickon.

Baratheon: Robert Baratheon oli Ned Starkin ystävä ja Westerosin kuningas. Hän sai surmansa metsästysonnettomuudessa. Ned Stark sai selville, että yksikään Robertin ja kuningatar Cersein kolmesta lapsesta ei ole Robertin, vaan kaikki ovat syntyneet Cersein ja hänen veljensä Jaimen insestisuhteesta.

Robertin nuoremmat veljet Stannis ja Renly vaativat molemmat kruunua itselleen edellä mainitun perusteella.

Lannister: Westerosin rikkain suku, jota johtaa pelätty patriarkka Tywin Lannister. Hänen tyttärensä Cersei oli Robertin kuningatar. Hänen toinen poikansa Jaime on tunnettu siitä, että hän tappoi Robertin edeltäjän, hullun kuninkaan Aerys Targaryenin, vaikka olikin Aerysin henkivartiokaartissa.

Tywinilla on myös toinen poika, Tyrion ”Peikko” Lannister. Tyrion syntyi kääpiöksi, mikä raivostutti hänen isäänsä. Perheensä hylkimä Tyrion onkin sen seurauksena kyyninen ja maallisiin paheisiin sortuva. Tästäkin huolimatta Tywin määrää hänet virkaatekeväksi kuninkaan kouraksi.

Targaryen: Suku, joka yhdisti Westerosin yhden kuninkaan alle satoja vuosia sitten, apunaan lohikäärmeet. Suvulla on huono maine, sillä pitääkseen verensä puhtaana, he turvautuivat sukurutsaan. Heidän valtakautensa loppui Robert Baratheonin johtamaan kapinaan. Suvun viimeinen edustaja Daenerys Targaryen elää itäisillä mailla, mukanaan kolme vastakuoriutunutta lohikäärmettä.

Greyjoy: Rautasaarilla elävä suku, jonka jäsenet ovat aika pitkälti merirosvoja. He kapinoivat aikoinaan Robert Baratheonia vastaan, ja heidät kukistettiin koko valtakunnan voimin. Kapinan seurauksena Rautasaarten hallitsijan Balon Greyjoyn poika Theon joutui Ned Starkin ”holhokiksi”, jotta uutta kapinaa ei tulisi.

Muuri: Sata metriä korkea jääseinä, joka pitää pohjoisen villit ja tuhansia vuosia sitten viimeksi nähdyt ”valkoiset kulkijat” poissa kiusaamasta kunnon väkeä. Muuria puolustaa aatelisten vallasta riippumaton yövartiosto.

Yövartiosto: Soturiveljeskunta joka on taantunut lähinnä vitsiksi. Se koostuu enimmäkseen murhamiehistä, rosvoista ja muusta roskaväestä, jolla ei ole enää muuta paikkaa mihin mennä. Yövartiostoon kuuluu myös Ned Starkin äpäräpoika Jon Nietos.

Kuninkaan koura: Kuningas sontii, koura pyyhkii, totesi Jaime Lannister. Valtakunnan kakkosmies hoitaa ison osan käytännön hallitsemisesta. Hyvin moni koura on kohdannut ennenaikaisen kuoleman.

Rautavaltaistuin: Aegon Targaryenin, Westerosin ensimmäisen kuninkaan, takoma epämukava vallan symboli, joka valmistettiin kukistettujen kuninkaiden ja heidän sotilaidensa miekoista. Tällä hetkellä valtaistuin kuuluu lapsityranni Joffrey Baratheonille.

Game of Thrones Yle Areenassa. 2. kausi 7.2.2013 alkaen

Asiasanat: 

26 kommenttia

Hei, voisitte laittaa spolerivaroituksen tähän tekstiin, koska Ned Starkin kuolema saattaa pilata monen nautinnon jos ei ole ennen sarjaa katsonut. Pikakurssi kuitenkin voi hämätä ihmisiä luulemaan et tässä esitellään vaan sarjan hahmoja, eikä niinkään kerrota tilannetta ensimmäisen kauden lopussa. kommentin voi poistaa :)

Kiitos kommentista. Laitamme varoituksen. Paavo R.

Mitenkähän noi TV-esitysajat oikein nyt menee?
Jaksoa 12/20, Yön maat esitetään useamman kerran ja esitysajoista ei ota selvää että milloin niitä tulee? Ei mitään vakioaikaa tai edes päivää?

Sitten näistä jaksoista ei myöskään tiedä että mikä jakso on mikäkin, nyt on näytetty jo jakso 15/20 mutta sitten Ma 11.3.2013 merkitty esitettäväksi jakso 15/30? Jne.
http://areena.yle.fi/tv/1784958

Hyvä opas. Lisää tälläistä.

Jaksot 1-10 ovat ekaa tuotantokautta.
Jaksot 11-20 toista. Ei ole väliä onko jakso nimetty 15/20 tai 15/30 samasta jaksosta on kyse. 20 jaksoa viittaa siihen että katsottavissa on 2 kautta ja 30 siihen että kohta pääsenne näkemään kolmanne kauden jaksoja. Television katseluajoista en osaa sanoa, kun katson Areenan puolelta omalla aikataulullani. Jaksot 1-20 näytetään nyt uusinatana ryppäissä kolmannen kauden uusia jaksoja odotellessa.

Hei, torstai on se jaksojen vakiopäivä. Sarjoja pyritään näyttämään nyt niin paljon kuin meillä on oikeuksiaa. -Paavo R.

Toimesta tekeminen ei ole suomen kieltä. By-, von- ja av-passiivia ei suomesta löydy. Toimittajan luulisi tietävän paremmin.

Millä logiikalla puolitoista tuotantokautta esitetään helmikuussa, sitten seuraa kuukauden tauko, jonka jälkeen esitetään jälkipuolisko toisesta tuotantokaudesta yhdessä viikossa?

Toisen tuotantokauden ensimmäisestä jaksosta puuttuu tekstitysnkun katsoo areenan ipad -sovelluksella...

Opas on epäilemättä hyödyllinen, mutta miksi se on kirjoitettu niin huonolla suomella? Luulisi free-toimittajankin pystyvän parempaan. Ihmettelen nimimerkin Miksi tavoin sarjan omituisia lähetysaikoja.

Miksi kirjoitti:

Millä logiikalla puolitoista tuotantokautta esitetään helmikuussa, sitten seuraa kuukauden tauko, jonka jälkeen esitetään jälkipuolisko toisesta tuotantokaudesta yhdessä viikossa?

Tätä ihmetellään täälläkin :-O

Loistava sarja, kiitos! Ja opas on paikallaan, sen verran eksoottisia ovat niin henkilöiden kuin paikkojenkin nimet - joita on paljon. Mutta pari asiaa ihmetyttää. Eikö sarjalle olisi voitu keksiä suomenkielistä nimeä? Mikä ihmeen "thrones"? Sanakirjasta piti tarkistaa. Ja kuitenkin Snow-niminen tyyppi on tekstityksessä "Nietos". Outo logiikka. Ja tuota oppaan kieliasua hämmästelen minäkin. Jonkun mainosrahoitteisen huttukanavan kohdalla suomen kielen puutteellinen hallinta on normi - YLEn kohdalla... No, sanotaan, että sangen harmillista katsojien aliarviointia.

Game of Thrones tulee kyseisen kirjasarjan (Song of ice & fire, suom. Tulen ja jään laulu) ensimmäisestä osasta joka oli siis nimeltään Game of thrones ja käännettynä Valtaistuinpeli. (Throne = valtaistuin).

Varmaankin, en siis anna Ylen mielipidettä vaan oman veikkaukseni, se että nykyään sarjojen nimiä ei käännetä liittyy tietoisesti sarjojen brändeihin. Pikaoppaan kieliasua saa haukkua vapaasti, kyllä se niitä ansaitsee.

Nietos on otettu käännöskirjoista. Siellä Jon Snow on käännetty muotoon Nietos. Ainakin omaan korvaani Jon Nietos kuulostaa paremmalta kuin Jon Lumi. Nippelitietona mainittakoon että Westerosissa on jokaiselle paikalle oma "äpäräsukunimi", joka liittyy säähän tai luontoon. Pohjoisessa se on edellämainittu Nietos. Tv-sarjassa tätä ei mielestäni mainita.

Olen jo odottanut kauan että Game of Thrones uudet jaksot alkaisivat.

En vain oikein ymmärrä miksi samat jaksot näytetään aina vaan uudestaan esim. torstaina 7.2.13 näytettiin jaksot 12-15 ja taasen 14.2.13 näytettiin jakso 12 uudestaan ja sitten 21.2.13. näytettiin taas uudestaan jaksot 12-15.
Tuleeko noihin lähetyksiin mitään tolkkua vai pitääkö aina vaan katsoa uudestaan samoja jaksoja...

Riemumieli kirjoitti:

Toimesta tekeminen ei ole suomen kieltä. By-, von- ja av-passiivia ei suomesta löydy. Toimittajan luulisi tietävän paremmin.

Eipä ole ehkä hyvää kieltä, mutta silloin kun joku asia tehdään jonkun henkilön/organisaation tms. toimeksiannosta, niin toimesta on hyväksyttävä ilmaus. Tekstissä oli käytetty oikein. Kielitoimiston kanta on tämä.

Kieltämättä vähän hassulla aikataululla esitetään ohjelmaa. Eihän tätä ihan lauantain alkuiltaan voi lyödä sisältönsä vuoksi, mutta olisi silti YLEltä peliveto laittaa sarja pyörimään johonkin primetime-aikaan, jonain arki-iltana 21-22 maissa kun noita sarjoja muiltakin kanavilta tulee. Ja mainostaa sen verran että tulee selväksi. GoT on kuitenkin helposti yksi viime aikojen parhaista sarjoista, joten suotavaa olisi että mahdollisimman moni päätyisi sarjaa katsomaan ;)

Entisenä koulutettuna kielenkääntäjänä osaan arvostaa hienoa suomennosta Game of Thronesin tekstityksissä. Taidatte käyttää ammattikääntäjän palveluita, erona kaupallisiin TV kanaviin, jotka ostavat palvelut ties millaiselta yhtiöltä, jonka kääntäjät tuntuvat välillä aika puolikielisiltä. Huh huh, kun oli ruma ja pitkä lause...

Siis mitä? Onko nää kaikki nyt alkavat siis niitä samoja vanhoja jaksoja? PLÄÄH!
Olen siis odottanut turhaan ....

Anonyymi kirjoitti:

Siis mitä? Onko nää kaikki nyt alkavat siis niitä samoja vanhoja jaksoja? PLÄÄH!
Olen siis odottanut turhaan ....

Areenassa on tällä hetkellä toisen kauden jaksot 1-5. Torstain/perjantain välisenä yönä on maratoni jonka jälkeen jaksot 6-10 tulevat katsottaviksi. Rapakon takana kolmas kausi alkaa 31.3

Sampo Haarlaa kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

Siis mitä? Onko nää kaikki nyt alkavat siis niitä samoja vanhoja jaksoja? PLÄÄH!
Olen siis odottanut turhaan ....

Areenassa on tällä hetkellä toisen kauden jaksot 1-5. Torstain/perjantain välisenä yönä on maratoni jonka jälkeen jaksot 6-10 tulevat katsottaviksi. Rapakon takana kolmas kausi alkaa 31.3

Milloin 3. kausi alkaa YLEllä?

Areenassa on tällä hetkellä toisen kauden jaksot 1-5. Torstain/perjantain välisenä yönä on maratoni jonka jälkeen jaksot 6-10 tulevat katsottaviksi. Rapakon takana kolmas kausi alkaa 31.3[/quote]
jere kysyy:
Milloin 3. kausi alkaa YLEllä?[/quote]

jere kirjoitti:

Milloin 3. kausi alkaa YLEllä?

[/quote]

Facebookissa (https://www.facebook.com/yleareena) sanottiin näin: Heti kun esityssopimus sen suinkin sallii, näillä näkymin alkuvuodesta 2014. Miika / Areena

Hyvältä oppaalta vaikuttaa, vaikken ole sarjaa katsonutkaan. Kirjoja sen sijaan olen lukenut ja haluaisin huomauttaa että se on Yövartio, ei Yövartiosto.

Anonyymi kirjoitti:

Hyvältä oppaalta vaikuttaa, vaikken ole sarjaa katsonutkaan. Kirjoja sen sijaan olen lukenut ja haluaisin huomauttaa että se on Yövartio, ei Yövartiosto.

Hupsista, nyt hävettää. Korjataan viimeistään kun seuraava kausi alkaa :D

Viinitilan keisari lisää uusia jaksoja kiitos.

Hyvä alustus - toi myös sarjaa seuranneelle pari unohtunutta juttua mieleen!

Yle Areena

Yle Areenan tiimi tapaa Areenan aktiivikäyttäjia. Auta meitä kehittämään palvelua entistä paremmaksi!

Mukana: Hanna Svärd, Esa Kukkonen, Paavo Rytsä, Leevi Kokko, Reijo Perälä, Kari Haakana ja muut yleläiset ja YLE Areenan tekijät.

Areena Facebookissa

Areena Twitterissä

 

Blogiarkisto