Sähkö- ja elektroniikkalaiteromua syntyy Suomessa arvion mukaan 100.000 tonnia vuodessa ja määrä kasvaa jatkuvasti, kertoo SERTY:n toiminnanjohtaja Timo Valkonen.
EU-direktiivin mukaan sähkö- ja elektroniikkaromu on kierrätettävä ja käsiteltävä asianmukaisesti. Elokuusta 2005 lähtien ovat kuluttajat saaneet viedä sähköromunsa maksutta niille järjestettyihin kierrätyspisteisiin eri puolille Suomea. Nämä pisteet on järjestänyt SERTY ry, Shkö- ja elektroniikka-alan tuottajien yhdistys, jonka tehtävänä on koordinoida jäsenyritystensä puolesta ja nimissä käytöstäpoistettujen kodinkoneiden ja elektroniikkalaitteiden kierrätys.
Vanhojen laitteiden kierrätyksen ja käsittelyn aiheuttamat kustannukset katetaan SER-kierrätysmaksulla, joka on sisälletty ostamasi uuden laitteen hintaan. Kierrätysmaksut vaihtelevat 1–18 euron välillä.
Jo kahden ensimmäisen vuoden aikana kierrätyspisteisiin tuotiin kodin sähkölaitteita lähes 8 kiloa jokaista suomalaista kohti. Yleisimmin SER-kierrätyksen päätyvät tietokoneet, stereot, pesukoneet, jääkaapit ja televisiot. Digi-uudistus on omalta osaltaan kasvattanut televisiojätteiden määrää, ja varsinkin jouluna monen perheen lahjapaketista löytyi uusi digi-aikainen taulutelevisio, joten vanhat joutavat pois - kirpputoreille tai SER-kierrätykseen.
- Yleisesti ottaen tammi- ja helmikuu ovat jätehuollossa rauhallista aikaa, mutta vuoden 2008 alussa asiat ovat toisin, pohdiskelee toiminnanjohtaja Valkonen.
Lisää tietoa SER-kierrätyksestä ja lähin kierrätyspisteesi löytyvät netistä osoitteesta:
www.serty.fi
(YLE ei vastaa ulkopuolisten sivujen sisällöstä)