Biologi ja toimittaja Riku Cajander on "aktiivimaatiainen". Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry on 1500-jäseninen, vuonna 1989 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka pyrkimyksenä on säilyttää ja vaalia vanhoja kasveja, perinteisiä kotieläinrotuja ja kulttuuri- ja perinnemaisemia. Yhdistys painottaa kaikessa toiminnassaan luonnon monimuotoisuuden tärkeyttä ja tahtoo olla myös osaltaan ylläpitämässä perinnetaitojen säilymistä. Aluista asti työn pääpaino on kuitenkin ollut maatiaskasvitoiminnassa, sillä erityisesti ne ovat tärkeitä niin luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi kuin kulttuurihistoriallisestikin.
Maatiaiskasvilla tarkoitetaan karkeasti ottaen vähintään sadan vuoden takaista koriste- tai viljelykasvin kantaa tai lajiketta, joka on ollut viljelyssä ennen tieteellistä kasvinjalostusta. Tämä sama luokittelu pätee myös eläimiin ja maisemiin.
Maatiaiskasvit toimivat erityisesti luonnonmukaisen viljelyyn soveltuvien lajikkeiden geenipotentiaalina, joten ne sopeutuvat paremmin paikallisiin viljely- ja ilmasto-olosuhteisiin kuin vaikkapa puutarhaliikkeistä ostetut ulkomailta tuotetut lajikkeet.
Yhdistyksen toiminta perustuu talkootyöhön, jota jäsenet harjoittavat mm. kasvimetsästyksen ja siemenkeräilyn merkeissä.
Kasvimetsästyksen tavoitteena on suojella uhanalaisia kasveja häviämästä. Kasveja metsästettäessä ne joko siirretään kasvupaikaltaan turvaan esim. omalle pihalle tai vaihtoehtoisesti voidaan kerätä siemenet talteen.
- Termi on käänteinen veriselle metsästykselle, kertoo Riku.
Metsästyksen kohteina ovat vanhat maatiaiskasvit, niittykasvit ja tulokaskasvit, joille parhaita metsästysmaita ovat autio- ja purkutalojen pihapiirit. Kasvimetsästys rinnastetaan jokamiehenoikeuksiin, siten että kasvien kaivamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa ja siementen keräämistä pidetään vastaavana kuin sienestystä ja marjastusta.
- Koskaan ei ole kukaan kieltänyt muutaman kasviyksilön keräämistä, kertoo Cajander.
Etenkin Etelä-Suomessa on tilausta kasvimetsästykselle, sillä kaupunkien laajentuessa luonnon elintila pienenee ja näin monet lajit häviävät.
- On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kasveja saa kaivaa luonnonsuojelualueilta, pihapiireistä ja taajamien puistoista, muistuttaa Riku.
Parasta kasvimetsästysaikaa on touko-kesäkuu ja siemenkeräilylle sesonki osuus keskikesästä myöhäissyksyyn.
Maatiainen ry:n siemenarkisto on vuosien varrella jäseniensä aktiivisuuden ansiosta karttunut jo komeaan 500 eri lajikkeen määrään. Kerätyt siemenet tarkistetaan, puhdistetaan ja jaetaan annospusseihin ja kevättalvella ilmestyy luettelo, jonka tarkoitus on tuoda ja levittää vanhojen viljelyskasvien ja kotimaisten luonnonkasvien siemeniä jälleen jäsenilleen jälleen kasvattaviksi.
- Jonkin verran mukana on siis myös uudempia kasvilajikkeita, mutta selkeästi vanhat kasvikannat kiinnostavat eniten, täsmentää Cajander.
Biologi Riku Cajander tietää kertoa, että puutarhojen muokkaaminen mahdollisimman perinteiseksi ja luonnonmukaiseksi on yhä vain suositumpaa Englannissa ja Keski-Euroopassa ja nyt tämä hyödyllinen trendi on nousemassa meilläkin. Näin estetään monia vanhoja maatiaislajeja katoamasta ja samalla edesautetaan uhanalaista perhoskantaa ja monia hyönteisiä luomalla niille otollinen elinympäristö. Tämä on tietenkin myös pihojen lintujen iloksi ja hyödyksi.
Cajander on juuri urakoinut valmiiksi uunituoreen Puutarhan parhaat perhoskasvit–kirjan, joka liikkuu samoilla aihealueilla kuin Maatiainen ry:kin, vähenevien kasvi- ja perhoskantojen säilyttämisessä. Maatiainen ry:n lisäksi Riku omistaakin kirjansa myös Hyötykasviyhdistykselle. Cajander kertoo, että kirjan lähtökohta hänellä on ollut nimenomaan kasveissa, perhosista hän nauttii niiden estetiikan takia. Kirja esittelee noin 120 hyödyllisiä perhosia puoleensa vetävää koriste- ja niittykasvia, maatiaiskasvia ja keittiöpuutarhan yrttejä. Riku on itse käytännössä kokeillut ja kasvattanut ainakin 90 % kirjan kasveista omalla pihamaallaan. Kirjasta saa vinkkejä perhosbaarin perustamisesta kasvimetsästyksen kautta oman perhoskasvipuutarhan perustamiseen, niin pihalle kuin parvekkeellekin.
- Monimuotoinen ympäristö vahvistaa luontoamme ilmastonmuutoksen ikeessä. Perhosystävällisten pihojen, puutarhojen ja parvekkeiden perustaminen on luonnonsuojelutoimintaa käytännön tasolla, summaa Riku.
Lisää tietoa Maatiainen ry:n toiminnasta:
www.maatiainen.fi
(YLE ei vastaa ulkopuolisten sivujen sisällöstä.)