Vuoden alussa ilmestyi Jere Niemisen kokoama ja kirjoittama Herne Rokkaa -keittokirja. Se on kattava ja värikäs teos, joka opastaa lukijansa kekseliäästi monipuoliseen herneen käyttöön ruoanlaitossa. Kirjan tarkoitus on kumota käsityksiä herneestä arkisena raaka-aineena. Sen se tekeekin, sillä Herne Rokkaa osoittaa, että herneestä voi helposti tehdä moderneja, innovatiivisia ja miksipä ei kansainvälisvivahteisiakin ruokia. Se on selvää, että Jerelle herne on muutakin kuin keittoa.
- Herne on vihreän kuluttaja valinta ja verratonta lähiruokaa, kertoo Jere. Herneen viljelyssä syntyy hyvin vähän ilmakehää lämmittäviä kasvihuonekaasuja. Lisäksi on faktaa, että herneproteiinin tuottaminen vie naudanlihaproteiinin tuottamiseen verrattuna energiaa vain noin seitsemäsosan.
Merkittävä syy kirjan syntymiseen onkin ollut herneen ympäristöystävällisyys, vaikka onhan se kasviksena ravintoarvoiltaankin vertaansa vailla.
- Herne sisältää mm. runsaasti proteiinia ja rautaa. Siksi se on loistavaa ruokaa niin sekasyöjille kuin kasvissyöjillekin, neuvoo Jere. Kirjan ohjeissa käytetään hernettä monissa muodoissa. Reseptien raaka-aineina on käytetty esimerkiksi kuivattuja ja tuoreita herneitä, tölkkihernekeittoa ja herneenversoja.
Ohjeiden lisäksi kirja kertoo herneen historiaa ja tarjoaa kattavan paketin muutakin hernefaktaa, käyttöohjeita unohtamatta. Tiesitkö muuten, että herne on todella vanha viljelykasvi? Merkkejä sen viljelystä on löydetty jo 7000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Hauska anekdootti on myös se, että hernekeitto, niin kuin me sen tiedämme, onkin alun perin lähtöisin muinaisesta Roomasta.