Keittiö on osa jokapäiväistä elämäämme, se on olennainen osa kotia. Keittiön historiassa näkyvät suomalaisen yhteiskunnan ja perheen muutokset. Kuinka siitä muodostui kodin sydän, selviää helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna Turun maakuntamuseon keittiöaiheisessa teemapäivässä.
Valtakunnallisesti suosittujen teemapäivien organisoija, Turun maakuntamuseon tutkija Tarja-Tuulikki Laaksonen kertoi, että teemapäivät järjestetään yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa, ja että päivät on tarkoitettu niin museoalan ammattilaisille, harrastajille kuin asiasta kiinnostuneelle suurelle yleisöllekin. Tänä vuonna järjestetään yhteensä neljät teemapäivät, joista ensimmäinen perehtyy 2.2.08 siis keittiön historiaan ja sen merkitykseen. Päivän aikana kuullaan keittiöissä eri vuosikymmenten aikana tapahtuneista muutoksista, saadaan esimerkiksi vastaus siihen, miten keittokirjat ovat muokanneet keittiötä, kuullaan keittiön ammattilaisten näkemys kokin evoluutiosta ja vilautetaanpa siellä vielä nykypäivän keittiötrendejäkin. Vuoden muiden teemapäivien teemoja ovat kauneusihanteen kautta aikoja, elokuva kulttuuriperinnön välittäjänä ja loppuvuodesta joulun historia.
Itse sisustuksen historiaan, tyylihistoriaan ja tapakulttuuriin perehtynyt Laaksonen kertoo, että tänä päivänä keittiö on paikka, jossa perhe kokoontuu yhteen. Siellä syödään, askarrellaan, tehdään kotitehtäviä, viihdytetään ystäviä jne. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut. Teemapäivän aikana käsitellään siis keittiön merkityksen muuttumista ja sen ilmenemismuotoja.
Osanottomaksu 30€/hlö.
Ennakkoilmoittautuminen 31.1.2008 mennessä: tarja-tuulikki.laakso@turku.fi
Lisätietoja: www.turku.fi/museo
(YLE ei vastaa ulkopuolisten sivujen sisällöstä.)