Flunssantorjunnan ABC

Flunssankarkoituksen ABC. Kuva: Noora Shingler

Valkosipuli, hunaja, tee, sitruuna, inkivääri, höyryhengitys, suola, nenäkannu, Carmolis- tai Auringonhattu-tipat...

Flunssantapponiksejä on vaikka kuinka, ja minä haluan nyt jakaa teille omani. Nämä ovat siis omat suosikkiniksini, muitakin hyviä tapoja toki on eli listalta saattaa mielestäsi puuttua jokin tärkeä "The Flunssantappo-vinkki". Siksipä suosittelen teitä täydentämään listaani omilla vinkeillänne blogaukseni perään!


1. Ennaltaehkäisy

 MARJAT
Vaikka olen jo vuosia syönyt marjoja päivittäin, olen tänä syksynä lisännyt määrää entisestään. Esimerkiksi kotimaiset mustaherukat ovat erinomaisia C-vitamiininlähteitä ja juuri C-vitamiiniahan monet tankkaavat ehkäistäkseen flunssaa - tai sitten tabletteja popsitaan taudin aikana. Marjat maistuvat vitamiinipillereitä paremmalta, eivätkä marjat sisällä mitään keinotekoista tai turhaa. Eikä niiden kylkiäisenä tule ostettua muoviroskaakaan (jos marjat kerää itse). Lisäksi marjat maistuvat ihanalta! Marjojen syömisellä ei siis menetä mitään, päinvastoin! Saattaa hyvinkin olla, että olen säästynyt syksyn flunssalta (toistaiseksi) juuri tämän päivittäisen antioksidantti- ja vitamiiniannokseni takia.

Syön marjoja 1-1,5 dl päivittäin. Pakkasessa on herukoitua (mustia ja punaisia), mustikoita, variksenmarjoja, mansikoita, puolukkaa, karviaisia ja karpaloita. Valitsen sieltä viikottain uuden rasian ja sitten popsitaan aina pari päivää yhtä lajia. Esimerkiksi blenderissä voi tehdä aivan ihania marjasmoothieita, jos jostain syystä ei tykkää syödä marjoja sellaisenaan.

INKIVÄÄRI JA VALKOSIPULI
Marjojen lisäksi nautin joka toinen päivä raakaa inkivääriä, opin tavan isoisältäni. Hän söi joka toinen aamu teelusikallisen inkivääriä ja joka toinen aamu teelusikallisen valkosipulia. Hän teki näin aina, ei vain syksyllä flunssaa torjuakseen. Merimiehenä ja kokkina mies tiesi aineet luonnon antibiooteiksi, ja isoisä sairastikin harvoin.

Miten sitten nautin inkiväärini? Pilkon peukalonpään kokoisen palan pieneksi ja laitan silpun joko blenderiin smoothien sekaan tai vaihtoehtoisesti hedelmäsalaatin joukkoon. Pelkältään en inkivääriä syö, paitsi sushin kanssa, ja silloinkin kyseessä on japanilaiseen tyyliin maustettu, "makea" ja säilötty inkivääri, joka ei aivan vastaa tuoretta kamaa. 

Valkosipulia en käytä isoisän oppien mukaisesti. Käytän sitä ruoanlaitossa monta kertaa viikossa, mutta myönnettäköön, että raakana sitä ei tule juuri syötyä - paitsi siinä vaiheessa, kun flunssa jo on päällä. Tässä ehkä pitäisi kunnostautua...

2. Juo lämmintä ja syö hunajaa

Kipeänä kannattaa juoda lämmintä ja onneksi ihania teelaatuja on tarjolla iso määrä (myös kuuma mehu tekee gutaa). Kaappini suorastaan tursuaa teetä! Vihreä tee on kestosuosikkini, mutta auryvediset teelaadut tulevat tiukkana kakkosena. Kuulkaapas esimerkiksi tätä ainesosaluetteloa: Eukalyptus, lakritsanjuuri, inkivääri, basilika, kardemumma, kaneli... Nam!

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos on tottunut käyttämään teen kanssa hunajaa, on hyvä maistaa hunajaa toisinaan myös ilman, että sen upottaa kuumaan teeveteen. Kuuma vesi nimittäin tuhoaa osan hunajan terveysvaikutukista, ja parhaan ydyn saa irti syömällä hunajaa ihan sellaisenaan. Minä esimerkiksi lorautan vähän juoksevaa hunajaa hedelmäsalaatin tai maustamattoman soijajogurtin sekaan. Marjat+soijajogurtti+hunaja=täydellistä!

Käytän tuoretta inkivääriä myös kuuman veden seassa. Esimerkiksi rooibos-teen maku saa uuden ulottuvuuden, kun sekaan laittaa tuoretta inkivääriä, sitruunaa ja vaikka hunajaakin. Ihanaa!

Joskus heivaan teen kokonaan, ja sekoitan keskenään yksinkertaisesti kuumaa vettä, sitruunaa ja hunajaa. Myös Carmolis- ja Auringonhattutipat ovat hyvä flunssanhäätäjä, niitä voi laittaa pari tippaa minkä tahansa kuuman flunssankarkoitusjuoman sekaan. Yksinkertaista ja lämmittävää. Flunssainen kurkku kun lähinnä vaan haluaa jotakin lämmintä.

3. Äidin niksit

RAAKAA VALKOSIPULIA JA HUNAJAA
Yleensä äidit tietävät nämä asiat, joten kandee kuunnella äiskän vinkkejä. Minua on kidutettu esimerkiksi näin: kun lapsena sairastimme flunssaa, otti äiti purkista lusikallisen hunajaa ja murskasi päälle valkosipulinkynnen. Eikä muuten auttanut mukista. Tällainen raaka flunssapommi syötiin kerran päivässä, koko flunssan ajan, ja kyllä oli pahaa. Kannattaa kuitenkin muistaa: Ei koskaan ota valkosipuli-hunajalastia tyhjään vatsaan! Muutamalle tutulle on nimittäin tullut erittäin huono olo ja sydämentykytystä, kun he ovat ottaneet annoksen heti ensimmäiseksi aamulla. Ei niin. Ruokaa pohjalle, ehdottomasti.

VALKOSIPULIA SUKKIIN
Tämä ei ole omalta äidiltä opittu niksi, vaan muistaakseni anopin vinkki. Naura vaan, mutta tämä toimii. Kun minulle vuosi sitten kerrottiin, että kun kuoritut ja paloitellut valkosipulin kynnet sukissa auttavat flunssaan, en todellakaan uskonut niksin toimivan. Mutta koska tutukivana journalistina on aina todettava asiat itse, en halunnut tyrmätä tätä(kään) hommaa kokeilematta. Niinpä kuorin ja pilkoin kolme isoa valkosipulin kynttä, laitoin ne sukkiin ja sukat jalkaan ja painuin pehkuihin.Hämmentävää on, että yskäni loppui siihen, ja sain nukuttua erinomaisesti, vaikka edelliset yöt olin rykinyt oikein olan takaa. Suosittelen siis kokeilemaan tätä epäilyttävän kuuloista temppua, ei kokeilemalla ainakaan mitään menetä, eihän? Tosin: makuukammarissa haisee aamulla aika pahalle...

4. Vitamiinit

Flunssaisena kannattaa nauttia marjoja, C-vitamiinipitoisia hedelmiä ja mehuja. Toki vitamiinit saa tableteistakin ja ehkä flunssaisena, makuaistinsa menettäneenä ja raappaisena on helpompi niellä tabletti, kuin koittaa syödä. Tee kuinka vain, mutta muista vitamiinit!

5. Lepoa ja kerroksia

Pahin moka on mennä puolikuntoisena töihin, kaikkihan sen tietävät. Siltipä vaan yksi jos toinenkin selittelee tänäkin syksynä duunissa, kuinka "Ei voinu olla kotona, pakko tehdä hommia...". PYSY KOTONA KUNNES OLET TERVE.  

Levon lisäksi on hyvä ja lohdullista vetää villasukat jalkaan (niissä on aina niin turvallinen olo), sekä hautautua monen peiton ja viltin alle, pois flunssaisen maailman ulottuvilta.

6. Bonusniksit

NENÄKANNU
On vielä muutama asia, joita en saanut upotettua yläpuolen kategorioihin. Yksi sellainen on nenäkannu tai sarvikuono, millä nimellä esinettä nyt haluaakaan kutsua.

Nauraa vaan (taas), mutta testattuasi hommaan tiedät, mistä puhun.

Kyseessä on vuosisatoja vanha, alunperin intialainen joogatekniikka, nenähuuhtelu. Nenähuuhtelussa nenään juoksutetaan laimeaa suolaliuosta, eli neste virtaa nenän ja poskionteloiden läpi. Tämä rauhoittaa limakalvoja. En pidä tässä tämän pidempää mainospuhetta (lue nenäkannu-juttu täältä), mutta nappaapa apteekista vehje mukaasi ja testaa rohkeasti, jos tuntuu, että nenä kaipaa avaamista.

VÄHÄN HIILIHYDRAATTEJA?
Olen saanut kiinnostavia vihjeitä siitä, että flunssaisena pitäisi välttää hiilareita nopean parantumisen tehostamiseksi. En ole vielä kokeillut varsinaisesti tätä kikkaa, mutta se kuulostaa kiinnostavalta. Onko sinulla kokemuksia low carb -flunssaniksin tehosta?

KAURATYYNY
Viimeisenä haluan esitellä teille uutuusasian, nimittäin:

Sanoin videolla tyynyn sisältävän kauraryynejä, mutta oikeampi sana olisi kauranjyviä. Kauratyyny ei tietenkään ehkäise tai paranna flunssaa, mutta kyllä se tekee kylmissään olevan ihmisen olon aika makoisaksi ja rentouttaa ihanasti. Tätäkin niksiä voi ja kannattaakin käyttää vaikka olisi ihan terve: kauratyyny on erinomainen rentoutumismuoto. 

Siinä omat flunssaniksini! Mitä jäi puuttumaan? Täydennäpä listaani omalla vinkilläsi!

kommentit

D-vitamiinilisää!! (Vähintään 50 mikroa)

Pe, 2009-11-06 19:56

D-vitamiinin puolesta liputtaisin minäkin, vaikka toki C-vitamiinikin varmaan on hyväksi.

Jännästi joiltain aina kuulee, että kurkku kipeänä ei missään tapauksessa saisi juoda kuumaa; bakteerit/virukset kun alkavat kuulemma muhia ja lisääntyä kaksinverroin.
Kumpikohan lienee oikein siis.

Eikö kaupassa myytävä hunaja ole järjestään kuumennettua/pilattua hunajaa eikä ns. raakahunajaa?

Pe, 2009-11-06 22:14

Vinkki: maitohappobakteerit
Suolisto on ihmisen immuunipuolustuksen ydin! Itselläni maitohappobakteerien säännöllisen käytön aloittamisen jälkeen ei ole flunssa juuri iskenyt. Eli Gefilus-kapseli tai vastaava päivittäin tai silloin kuin muistaa! Varmaan maitohappoja sisältävät tuotteet antavat myös vastaavan suojan, mutta niiden koostumus/hinta vaihtelee. Tietysti myös ravinnolla on vaikutusta suoliston hyvinvointiin. Eli mahdollisimman paljon kasvisvoittoista, kuitupitoista, prosessoimatonta jne. koneeseen, niin pysyt terveenä, jaksat enemmän ja voit hyvin.

Vinkki2: Kaurapussi lämpenee kätevästi mikrossa vähemmällä energialla! Asettele pussukka renkaaksi (keskelle jää tyhjä kolo) ja mikrota minuutti kerrallaan (lisää aikaa mikrosi tehosta riippuen). Kääntele välillä , jos mikrosi lämmittää epätasaisesti.

La, 2009-11-07 11:31

Jos nenä- ja poskiontelot tuntuvat olevan täysin tukossa niin valkosipulinkynnet korvissa auttavat.
Yöllä voi laittaa valkosipulia tyynyn viereen. Valkosipulin vapauttamat "höyryt" avaavat tukkoista nenää ja helpottavat hengittämistä.

Vinkki nenäkannun käyttöön: Joskus ontelot voivat olla niin tukossa, ettei vesi pääse valumaan läpi. Silloin kannattaa ensin höyryhengittämällä hieman avata röörejä jonka jälkeen nenähuuhtelu onnistuu paremmin.

La, 2009-11-07 12:42

Kiitos valkosipulia sukassa -vinkistä. Aion kokeilla ensi yönä.

Tässä minun uskomusjärjestelmä asian tiimoilta:
- D3-vitamiinia yli 50ug
- Luomutyrnimehua 2-3 lasia päivässä
- Mustaherukka mehua 1-3 lasia päivässä
* molemmat mehut maistuvat paremmalta kivennäisveteen sekoitettuna, jos tarvitsee juoda ilman sokeria
- Punahattu-uutetta, jos muistaa
- Syvärentoutusta 1-2krt päivässä

La, 2009-11-07 15:01

Kalanmaksaöljy on hyvä D-vitamiinin lähde. Totuttelin aluksi makuun sitruunalla maistetulla versiolla, sillä halusin välttää huonosti sulavia kapseleita.

>Flunssaton Ti, 2010-11-09 17:55

Ehdottomasti sitten kotimaista hunajaa, se ulkomaalainen on pastoroitua, eli pilattua.

La, 2009-11-07 17:32

Kotimaisuus ei takaa kuumentamattomuutta, päinvastoin, ja monessa maassa tuotetaan useita herkullisia kuumentamattomia hunajalaatuja. Sana kuumentamaton lukee kyllä purkin kyljessä - ja se onkin kuluttajalle ainoa tae, ei alkuperämaa.

>Flunssaton Ti, 2010-11-09 17:53

Valkosipulit sukassa:

mihin perustuu, että valkosipulit laitetaan sukkiin ja sukat JALKAAN? Eli mahdollisimman kauas hengitysteistä? Oma kokemus, tuttujen ja erityisesti tuttavien lasten kokemukset aiheesta on että lohkotut valkosipulit/sipulit laitetaan siihen parittomaan sukkaan joka pyörii ylimääräisenä nurkissa, sukka (tai paperi tai harso tai ihan vaan sellaisenaan) asetetaan pään läheisyyteen nukkumatilaan/sänkyyn. Mieluiten sipuli kuin valkosipuli, tehoaa äkäisemmin.

Olisi mielenkiintoista kuulla mihin tämä ihokosketus jalkaterässä perustuu tässä. (Siihenkö että ihoon vapautuu auttavia aineita ja jalka on mahdollisimman kaukana nenästä, ettei vaan tukkoiseen nenään haise pahalta?!) Maalaisjärki nimittäin sanoo, että kyse olisi sipulia leikatessa vapautuvista hapoista ja voimakkaasta tuoksusta, jotka sitten auttaisivat esim. nenää aukeamaan ja limat liikkeelle. Vähän niin kuin höyryhengittäisi vaikka eukalyptustustippoja.

Olen myös kuullut ja lukenut ihmisten saaneet allergisia ihoreaktioita ja kivuliaita rakkoja ihoonsa, kun ovat (omien sanojensa mukaisesti noloina kertoneet että olivat) käsittäneet ohjeen väärin ja laittaneet sukat jalkaansa/lasten jalkoihin. Huomasin että olet kirjoitellut tästä aiheesta useammassa paikassa ja olisi varmaan hyvä huomauttaa tuosta herkän ihon reaktiosta, moni varmasti luottaa sanatarkkaan ohjeisiisi (olethan tutkiva journalisti enemmän kuin joku jamppa joka pitää omaa henkkoht blogiaan). Onko oikeasti mahdollista että ohje onkin käsitetty väärin ja sipulipalat auttavat hengitysilman kautta, eivät ihon?

Äh, muutenkin kiinnotaisi vaan kuulla perusteet näinkin hassun kuuloiselle jutulle. ...Tän sun kirjoituksen pohjalta muuten kuulostaa tosiaan siltä niin kuin sulle naurettaisiin usein :) Kaikella ystävyydellä: en ihmettele. Tsemppiä!

La, 2009-11-07 22:03

Moi,

Ymmärrän ihmettelysi :)
Itse olen miettinyt samaa ja päätynyt siihen, että halkaistun valkosipulin kosteasta pinnasta imeytyy vaikuttavia aineita herkän jalkapohjan ihon kautta verenkiertoon. Mutta tämä on siis vain olettamus, mitään lääketieteellistä varmuutta tälle ei ole olemassa, enkä ole vaivautunut selvittämäänkään! Minulle riittää, että temppu tepsii!

Noora

>ullav Ke, 2009-11-11 13:53

Marjoista.

Kannattaa pakastaa marjat sekamarjapakasterasioissa. Eli laittaa usiampia marjoja yhteen pakasterasiaan, saa montaa marja laatua sitten syödä yhellä kertaa, ei tarvi vain sitä yhtä marja laatua syödä muutaman päivän.

La, 2009-11-07 23:22

Minunulla on tapana käyttää näitä meidän maamme omia lääkekasveja esim.siankärsämönkukista uutettu teejuoma auttaa flunsan parantumisessa. En usko, että sitä kukaan yliannostaa. Sehän on aika katkeraa, toki sitä voi lisätä sekoituksena muihin teeaineksiin. Mesiagervo on myös hyvä näihin hengitystieinfektiohin. Sitä ei kyllä pidä käyttää jatkuvasti eikä tietenkään muitakaan lääkeyrttejä.
Emme me kyllä pelkillä lääkeyrteillä terveinä pysy, vaan toki meidän kaikkien tulee syödä ravintoa, joka sisältää meille tärkeitä suojaravintoaineita ja lisätkäämme niitä vielä pillereillä esim. nyt D3 vitamiinia runsaasti ja maitohappopakteerit mukaan.

La, 2009-11-07 23:25

Turhaa syödä maitohappobakteereita purkista, kun voi ostaa maitoa suoraan tilalta tai kylpymaitoa luomukaupasta. Siinä on kaikki bakteerit tallella! Ilman turhaa prosessointia!

Valkosipuli sängyssä ja teessä on voittamaton tukkoisuuden avaaja!

Su, 2009-11-08 12:10

D-vitamiini on tärkein. Myös Siperian ginseng eli venäjänjuuri on tutkimuksissa osoittautunut tehokkaaksi niin flunssan kuin influenssankin torjunnassa. Oman ja puolison kokemuksen perusteella toimii oikeasti todella hyvin. Myös normaali ginseng (joka on aivan eri tavaraa) on hyvä tähän tarkoitukseen.

Ma, 2009-11-16 19:04

Hiilarien vähentäminen perustuu siihen että kipeänä kehossa on tulehduksia, hiilarit ovat tuleduspöpöjen herkkua ja lisäävät tulehdusta. Kun ravinnon saanti vähenee pöpöllä, niin tottakai se lähtee nopeammin pois. Hiilareita kannattaa vähentää myös monessa muussa tilanteessa, esim. jos on aknea, ylipainoa tai ihan vaan väsymystä.

Ma, 2009-12-07 01:16

luetellu kostit aivan oivallisia ja kokeiltuja, jos flunssa vielä tulee niin ainakin lievemmin ja paranee nopeammin. Itse vielä kaiken muun lisäksi otan esim 4 päivänä "hevoskuurin" c-vitamiinia eli 4000 mg, noin isoa annosta ei tule käyttää kauaa. Vaatii kyllä paneutumista flunssan häätöön, mutta kyllä kannattaa.

>sirpukka To, 2010-10-07 08:44

Vielä jäi sellainen asia mainitsematta, että valkosipulia höyryhengitysveteen ja heti flunssan alussa. Hiukset kannattaa suojata vaikka suihkumyssyllä muuten haju kyllä tarttuu, vaan ei kai se niin kamalaa ole.1

>sirpukka To, 2010-10-07 08:55

Nykyisin kaupoista saa jo kuumentamatontakin hunajaa. Flunssantorjuntamielessä kannattaa ehdottomasti tarkistaa, että valitsee vain sitä. Kuumennettu on pelkkä makeutusaine.

>Flunssaton Ti, 2010-11-09 17:47

Ja mitä hunajan kotimaisuuteen tai ulkomaisuuteen tulee, alkuperämaa ei takaa sitä, etteikö hunajaa olisi kuumennettu. Päinvastoin: monissa maissa, jopa naapurimaissamme, on usein paremmat valikoimat kuumentamatonta hunajaa kuin Suomessa, mutta ei niitä suomalaiskauppojen hyllyiltä hevin löydä. Kuumentamattomuus mainitaan kyllä purkin kyljessä.

>Flunssaton Ti, 2010-11-09 17:50

Ginseng on kait kans hyvä flunssaan, sitä joku oli kans kommentoinut täällä. Luomuosterivinokkaat on hyviä viiruksiin ja syyliin.

>Paviaani Ma, 2011-03-28 23:12

Unohtu mainita ruusunmarjatee! Lämmittää flunssasta.

>Paviaani Ma, 2011-03-28 23:13

Minun konstit:
1. Suomalaiset marjat, joka aamu suoraan pakastimesta n. 10-20 karpaloa ja puolet vähämmän tyrnejä. Murskataan pienen vesimäärän kanssa, muki täyteen vettä ja eikun alas kurkusta. 2. Joka viikko ruoanlaitossa valkosipulia ja sipulia.
3. Raakana tuoretta kiinakaalia (ei viikkokausia kaupassa löhönnyttä).

Pieniä määriä, mutta säännöllisesti käytettynä tehokasta, flunssaa ei ole ollut siitä asti kun aloitin näiden käytön (ehkä pari vuotta sitten) vaikka ennen sairastin 3-5 kertaa vuoteen jonkun.

>Hanttu Ma, 2011-04-04 17:55

Sinkkitabletin imeskely voi leikata flunssan kestosta pois 40 prosenttia, selvisi Helsingin yliopistossa tehdyssä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa.

http://www.helsinki.fi/ajankohtaista/uutisarkisto/8-2011/23-13-50-43

>Flu Ti, 2011-10-11 11:12

Sipulia, sipulia! Eli hipulia, hipulia, kuten kaksi vuotiaamme esittää, kun nenä menee tukkoiseksi. Tämä on korvaamaton hoitoapu. Pojallamme on infektioastma, ja sairaalajaksoja tuli usein, ennenkuin keksittiin sipuli lääkkeiden tueksi. Pilkottu sipuli makuuhuoneessa riittää. Oven ollessa kiinni "tuoksu" ja vaikutus leviää koko huoneeseen. Sipulin avulla nenä pysyy auki, ja mitä ilmeisemmin nenä-korva käytävät myös, sillä korvatulehdukset on myös onnistuttu torjumaan. Meillä on huomattu, että tavallinen sipuli toimii paremmin kuin valkosipuli. Kovaan yskään auttaa kuumaan veteen pilkottu sipuli. Sipulivettä tarjotaan lapsille lääkeruiskusta ja yskä rauhoittuu pian. Suosittelen kokeilemaan!

>Hipulia, hipulia Ti, 2011-10-11 13:56

Ne on pääasiassa kasvien hajuaineet mitkä estävät kasveja sairastumasta viiruksiin ja baktereihin joita imasta pääsee
sisälle kasvien solukkoon. Ja juuri nuo samat kasvien hajuaineet on ne jotka tappavat viiruksia ja bakteereja myöskin ihmisissä ja eläimissä. Ovatko ne tehokkaita nuo kasvien hajuaineet. Kyllä kasvien hajuaineet ovat tutkimusten mukaan tehokkaita parantajia varsinkin valkosipulin hajuaine on todella tehokas bakteerien ja viirusten tappaja. Jos on syönyt yhden valkosipulin kynnen päivittäin niin sen haju tappaa suuhun joutuneen keuhkotautibakteerin jo suussa niin ettei ihminen sairastu, mutta valkosipulin hajuaine ei paranna enään jo keukotaudin saanutta ihmistä valkosipuli on siis keukotaudin suhteen ennaltaehkäisevä aine. Sama koskee valkosipulin tehoa isoruton eli mustansurman suhteen. Pitkään ihmeteltiin miksei keskiajalla ruttopotilaita hoitaneet lääkärit kuolleet ruttoon. Kunnes löytyi keskiaikaisen ranskalaisen lääkärin muistiinpanoista ohje että ruttopotiladen luona käydessä pitää olla valkosipulinaamari kasvoilla jonka läpi hengitetään. Toisen maailmansodan aikana saksalaisilla ei ollut penisilliiniä ja paljon sotilaita kuoli leikkaushaavojen tulehduksiin ja sairaalabakteereihin. Kunnes alettiin pitää leikkaushaavojen lähellä valkosipulikääreitä 15 minuuttia päivässä ja se lopetti nuo ongelmat. Flunsaan jaetaan ohjetta missä syödään kokonainen valkosipuli 2 - 3 sandvih leivän välissä lisukkeiden kera ja otetaan 6g - 8g C vitamiinia päivässä se kunnes tauti paranee. Se on tehokas tapa päässä humisee mutta kuume lähtee ja niin vieraat kuin tutukin pysyy kaukana mutta voi tehdä töitä.

>Kasvien sisällä bakteereja ja viiruksia torjuu kasvien haju Ti, 2011-10-11 14:12

lisää kommentti

noora loves eko,reilu ja luomu

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä