YLE Teema

 

Englannin sävel

Julkaistu keskiviikkona 02.06.2010 0 kommenttia 192 suositusta

maanantai 19.9. klo 23.05, uusinta su 25.9. klo 23

Humphrey Jennings: Englannin sävel (Listen to Britain, Britannia), 1942

 

”Englannin sävel saattaa olla useimmin näkemäni yksittäinen elokuva. Sen lyhyys, 19 minuuttia, on vain osittainen selitys. Rakastan tätä elokuvaa, joka tuntuu uudelta ja tuoreelta vaikka kuinka monen kerran jälkeen. Ja kuten Tshehovin näytelmät, se on myös taiteellinen ohjelma: miten kuvata vaikeita, ehkä kovia asioita puhtaasti ja kevyesti, silti ankaruudesta tinkimättä. Tässä tuo kova aihe oli sota sellaisena kuin tavalliset englantilaiset sen elivät.
Sota oli Humphrey Jenningsin (1907–1950) uran sykkivä keskus: hän astui tunnelmiin ja hetkiin, jolloin kansa oli yksi ja jakamaton. Sävy ei ole koskaan sotaisa. Sota luo tilanteen, jossa aistit herkistyvät kuuntelemaan tavanomaisen runoutta, näkemään merkityksiä ja arvokkuutta tavallisimmissa askareissa.

Sota ei ole pelkkää kurjuutta vaan myös jonkinlainen unikuva ”elämästä joka voisi olla”. Keskeistä on syvä aavistuksen taso siitä, mikä elämässä on olennaista. Sen tiivistää yhteisten merkityksellisten kuvien juhla, sinfonia melkein. Kollektiivinen muisto syntyy vaikutelmista, jotka ovat melkein hajanaisia ja kuvamotiiveina usein yhteismitattomia, aivan kuten elämän prisma itsessään.

Tämä lähes täydellinen elokuva on minulle, elokuvakouluja käymättömälle, ollut tärkein opinkappaleeni.”

Peter von Bagh

 

Humphrey Jenningsin lyyrinen, moniääninen dokumenttielokuva kuvaa ilman kommentteja yhtä päivää Englannissa toisen maailmansodan aikana.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

Videot

Suosittele192 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Päiväkirja Timothylle

Britti-illan päättävä Humphrey Jenningsin elokuva on omistettu toisen maailmansodan viidentenä vuosipäivänä syntyneelle pojalle. "Suurta elokuvan runoutta", toteaa Peter von Bagh esittelyssään.

Granada, Granada, Granada

Suuren sotakuvaajan Roman Karmenin dokumenttielokuva Espanjan sisällissodasta yhdistää vuosien 1937–38 ainutlaatuista materiaalia uusiin kuviin. Tulos on yhtä aikaa maailmanhistoriaa ja henkilökohtaista historiaa. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook