YLE Teema

 

Granada, Granada, Granada

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 kommenttia 264 suositusta

maanantai 17.10. klo 23.25, uusinta sunnuntaina 23.10. klo 22.45

Roman Karmen: Granada, Granada Granada (Grenada, Grenada, Grenada Moja), 1967

 

”Neuvostoliittolainen Roman Karmen on monien mielestä suurin elokuvan sotakuvaajista. Hänen elämäntyönsä on erottamaton aikakauden eetoksesta. Kuten hollantilainen Joris Ivens hän todisti maailmanhistorian, sodan ja rauhan pääasiat.

Espanjan sisällissota, Karmenin vuosina 1937–38 kuvaamat uutiskatsaukset, oli ydinkokemus: kasvot sodassa, yksityisesti todistettuja värähteleviä hetkiä, kärsimyksien konkretiaa ja sanoinkuvaamatonta tuskaa. Nuo kuvat ovat Granada-teoksen perusta, mutta mukana on myös uutta kuvaa ja Karmenin vanhoille tapahtumapaikoille tekemän matkan päiväkirja, seurana toinen suuri sotareportteri, kirjailija Konstantin Simonov.

Vietin Roman Karmenin seurassa viikon vuonna 1975, kun hän oli Suomen elokuva-arkiston vieraana. Karismaattisen persoonallisuuden lisäksi vaikutuksen teki vähittäinen oivallus Karmenin tuotannon laveudesta ja syvyydestä. Granada tiivistää tuon vaikutelman. Vanhoilla kuvilla oli kaksinainen status. Ne olivat 1900-luvun kuuluisimpia julkisia kuvia ja toisaalta lehtiä henkilökohtaisesta päiväkirjasta: kuvaaja-ohjaajan oma henkilökohtainen tarina ja vuosisadan historia ovat yhtä.”

Peter von Bagh

 

Suuren sotakuvaajan Roman Karmenin dokumenttielokuva Espanjan sisällissodasta yhdistää vuosien 1937-38 materiaalia uusiin kuviin. (K11)

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

Videot

Suosittele264 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kriisi

Direct cineman merkkiteos rotuerottelun luomasta kriisistä USA:n ylimmässä johdossa kesällä 1963. Robert Drew vei kameransa suoraan tapahtumien ytimeen: niin Alabaman kuvernöörin George Wallacen ja oikeusministeri Robert Kennedyn kotiin kuin John F. Kennedyn hallitsemaan Valkoiseen taloon. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

79 kevättä (K15)

Santiago Alvarezin kokeellinen lyhytelokuva Vietnamin vallankumouksen johtohahmon Ho Chi Minhin hautajaisista on runouden ja agitaation huikea synteesi. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook