YLE Teema

 

Teemalauantai

26.1. Teemalauantai: Hitchcock

Julkaistu keskiviikkona 09.01.2013 0 kommenttia 81 suositusta

lauantai 26.1. klo 21.00-24.05

Jännityksen mestarille ja maailman parhaan elokuvan ohjaajaksi vastikään valitulle Alfred Hitchcockille omistetussa teemaillassa nähdään  kauhuklassikko Psyko sekä Johan Grimonprezin uusi kiehtova elokuva Double Take. Jälkimmäisen pääosassa nähdään Hitchcock itse - eikä vain yhtä vaan kaksi Hitchcockia!

Psyko on Alfred Hitchcockin ehkä kuuluisin ohjaustyö, mutta sen tekeminen ei ollut helppoa, niin uhkarohkea projekti se aikanaan oli ikääntyvälle Hollywood-mestarille. Vuonna 1960 valmistunut Psyko mullisti kauhuelokuvan genren, ja sen vaikutus ulottui paljon yhtä genreä laajemmalle, koko elokuvakulttuuriin ja -bisnekseen.

Syrjäisessä motellissa yöpyvästä naisesta kertovan elokuvan pääosissa ovat Janet Leigh, Anthony Perkins ja Vera Miles. Sen enempää ei ensikertalaisille sovi kertoakaan. "Ohjasin siinä katsojia. Voisi jopa sanoa minun soittaneen heitä kuin urkuja", Hitchcock totesi Francois Truffaut'lle.

Psykon tärkeitä tekijöitä Hitchcockin lisäksi olivat ainakin elokuvan viiltävän musiikin säveltänyt Bernard Herrmann, leikkaaja George Tomasini sekä alkutekstijakson ja kuuluisan suihkukohtauksen suunnitellut Saul Bass. Elokuva perustuu Robert Blochin romaaniin, joka puolestaan perustuu hyvin löyhästi sarjamurhaaja Ed Geinin tapaukseen.

Johan Grimonprezin ohjaama Double Take - Hitchcockin kaksoisolento on omaperäinen elokuvallinen tutkielma illuusion, elokuvan ja television voimasta. Elokuvan päähenkilö on Alfred Hitchcock, joka kohtaa kaksoisolentonsa 1960-luvun alun kylmän sodan ja paranoian ilmapiirissä. Hitchcockin lisäksi tarinaan kietoutuvat muun muassa Nikita Hruštšovin ja Richard Nixonin tapaaminen vuonna 1959, Kuuban ohjuskriisi sekä pikakahvia seksistisesti markkinoivat 1950-luvun tv-mainokset.

Vuonna 2009 valmistunut Double Take on ainutlaatuinen dokumentin, esseen ja jännityselokuvan risteytys, jossa Hitchcock-imitointi ja luovasti leikattu arkistomateriaali rakentavat kertomusta ohjaajasta, kaksoisolennosta ja murhasta. Tarinan "macguffin" taitaa tällä kertaa olla Hitchcock itse.

Aidon Hitchcockin lisäksi Double Takessa nähdään ohjaajan kaksoisolentona elantonsa hankkinut Ron Burrage ja kuullaan Hitchcockille äänen lainannutta imitaattori Mark Perryä. Elokuvan käsikirjoituksen on tehnyt kirjailija Tom McCarthy.

Psyko ja Hitchcock ovat nyt ajankohtaisia myös Sacha Gervasin ohjaaman, Suomen-ensi-iltansa helmikuussa 2013 saavan Hitchcock-elokuvan vuoksi

(esittelyn kirjoitti Kati Sinisalo, tammikuu 2013)

Lisätietoa ohjelmasta

Psyko (Psycho), USA 1960. Ohjaus Alfred Hitchcock. Näyttelijät: Janet Leigh, Anthony Perkins, Vera Miles, Martin Balsam.

Double Take - Hitchcockin kaksoisolento (Double Take), Belgia 2009. Ohjaus Johan Grimonprez.

Suosittele81 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

2.2. Teemalauantai: Natsit, naiset ja lapset

Kuuluisien natsien jälkeläiset puhuvat verenperinnöstään ainutlaatuisessa dokumenttielokuvassa Natsijohtajien lapset. Elokuva Nainen Berliinissä perustuu anonyymin kirjoittajan päiväkirjaan puna-armeijan valtaamasta natsi-Saksan pääkaupungista vuonna 1945.

Laura (7)

Otto Premingerin ohjaama kuuluisa rikoselokuva kertoo poliisietsivästä, joka rakastuu kuolleeseen naiseen tutkiessaan tämän murhaa. Pääosissa Gene Tierney ja Dana Andrews.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook