YLE Teema

 

Nanook – pakkasen poika

Julkaistu tiistaina 25.05.2010 1 kommenttia 423 suositusta

Perjantai 2.7. klo 21.30, uusinta sunnuntaina 4.7. klo 13.30

Robert J. Flaherty: Nanook – pakkasen poika (Nanook of the North, USA 1922)

 

Kuten Seitsemän veljestä suomalaisessa kirjallisuudessa Nanook on ensimmäinen ja lajinsa paras. Vastaväitteet kilpistyvät elokuvan viehätyksen ja puhtauden edessä. Elokuva lumosi aikanaan myös yleisöjä kaikkialla, ja maailmanmenestys johdatteli lajille nimenkin: vasta sitten alettiin puhua dokumentaarista.

Kuitenkaan kysymys ei ole koskemattomasta todellisuudesta, jollainen on kai lajin piirissä eräänlainen tavoittamaton haave. Robert Flaherty ohjasi eskimoperhettä kuin näytelmää, palikat vain olivat todellista elämää.

Kuvauksen kohteena oli jotain muutakin, reaalielämästä jo kadonnut elämänmuoto. Se syntyy kuin unikuva. Niinpä tämä kuuluisin dokumenteista – kaiken alku, referenssi kaikelle – alkaa tavalla, joka voisi olla dokumentaarin mahdollisuuksien määritelmä: tiivistys siitä, mitä dokumentti voi olla, kun se tunkeutuu myytin tasoon. Kamera kuvaa kulta-ajan, joka on ehkä kuin uni.

Muitakin paradokseja alkuruudusta löytyy: Nanook ja hänen perheensä on kuvattu aika lailla siten kuin näytelmäelokuvakin – olkoonkin että he esittävät nimenomaan itseään. Mikä kaikki rikastaa tätä loputtoman kiehtovaa elokuvaa.

Peter von Bagh

 

Robert J. Flahertyn klassikko kertoo eskimoperheen elämästä vaikeissa olosuhteissa. Pääosassa on metsästäjä ja kalastaja Nanook, joka kuoli nälkään pian elokuvan valmistuttua. Uusi restauroitu versio.

 

Tutustu ainutlaatuiseen sarjaan kokonaisuudessaan tästä linkistä: elävää kuvaa ja eloisia sanoja kaikista 19 elokuvasta!

Katso Peter von Baghin esittely elokuvasta alta.

Videot

Suosittele423 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Mies ja elokuvakamera

Dziga Vertovin huikea, kokeellinen dokumenttielokuva kertoo paitsi suurkaupungin elämästä myös elokuvanteosta. Elokuva esitetään Michael Nymanin musiikilla varustettuna. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Nizzasta puheenollen ja Taris

Jean Vigon intensiivinen esikoiselokuva on mustan huumorin sävyttämä kaupunkimuotokuva. Se kuvaa rikkaita ja köyhiä nautintojen kaupungissa, jota kuolema tarkkailee. Alkukuvana Vigon vitsikäs uimarimuotokuva Taris. Elokuvat esittelee Peter von Bagh.

Kommentit

Anonyymi

Hieno elokuva.

Wikipedia tietää kertoa, että Nanook (oikealta nimeltään Allakariallak) ei itse asiassa kuollut nälkään vaan luultavasti tuberkuloosiin. "Flaherty also exaggerated the peril to Inuit hunters with his claim, often repeated, that Allakariallak had died of starvation two years after the film was completed, whereas in fact he died at home, likely of tuberculosis."

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook