YLE Teema

 

Minä, musta mies

Julkaistu perjantaina 04.06.2010 0 kommenttia 271 suositusta

maanantai 3.10. klo 23.05

Jean Rouch: Minä, musta mies (Moi, un noir, Ranska), 1958

 

”Dokumenttielokuvan historiaan kuuluvat 'puhtaan' dokumentin tekijöiden erilaiset askeleet sepitteen suuntaan. Minä, musta mies on Jean Rouchin ratkaiseva askel, enkä usko kenenkään hoitaneen elegantimmin tätä välienselvittelyä.

Elokuvan joutilaat ja marginaaliset nuoret työttömät ovat paitsi itse kukin oma ilmeinen persoonansa myös kaksoispersoonallisuuksia. He ovat valinneet itselleen hyviä ja ilmaisevia nimiä: Dorothy Lamour, Edward G. Robinson, Tarzan, Eddie Constantine niine kerroksineen, joita Lemmy Caution, Amerikan liittovaltion agentti, hänen tähtikuvaansa on lisännyt. Kaikki kelpaa.

Vakaumuksen rintaääni on kaverien olemisissa niin vahva, että on vaikea ottaa selvää, kuka kulloinkin puhuu: osaton kadun nuori vai myyttinen sivupersoona. Kysymys on jälleen Rouchin humaanista kyvystä etsiä selviämisen keinoja. Henkilöiden olot eivät ole hääppöiset, tapa hoidella elämän näytelmää tarjoaa ratkaisuja.

Rouchin elokuva kertoo Treichvillestä ja sen asukkaista enemmän kuin mikään näennäisen objektiivinen raportti voisi kertoa.”

Peter von Bagh

 

Jean Rouchin dokumenttielokuva käsittelee yhteiskunnan muutosta Norsunluurannikolla nuorten joutilaiden miesten arjen ja fantasioiden kautta, sepitettä hyväksi käyttäen.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

Videot

Suosittele271 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Granada, Granada, Granada

Suuren sotakuvaajan Roman Karmenin dokumenttielokuva Espanjan sisällissodasta yhdistää vuosien 1937–38 ainutlaatuista materiaalia uusiin kuviin. Tulos on yhtä aikaa maailmanhistoriaa ja henkilökohtaista historiaa. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Muhammad Ali, suurin ja kaunein

Huippuvalokuvaaja William Kleinin 1960-70-luvuilla ohjaama muotokuva Cassius Claystä eli Muhammad Alista. Nyrkkeilyn ja tähteyden olemusta käsittelevä dokumenttielokuva on myös kunnianosoitus mustan urheilijan kansalaisrohkeudelle. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook