Lähdin Turkkiin
Julkaistu torstaina 08.03.2012 5 kommenttia 190 suositusta
Kulttuurimatkalle Turkkiin lähti kaksi suomalais-turkkilaista nuorta naista, Ayla Albayrak ja Melis Arı, jotka matkallaan tutustuttavat katsojan toiseen kotimaahansa Euroopan ja Aasian rajalla, sen ihmisiin ja tapoihin, kulttuuriin ja historiaan – tavallisia matkailuohjelmia syvemmin. Heidän mukanaan selviää, kuinka historia ja nykypäivä kohtaavat, kuinka perinteet ovat sulautuneet tämän päivän arkeen, millainen on Turkki ja millaisia turkkilaiset – ja mikä on juuri nyt trendikästä Istanbulissa.
Viisiosaisessa ohjelmasarjassa tutustutaan Istanbulin historiallisiin ja nykykasvoihin, sekä matkataan Länsi-Turkkiin eli "Antiikin Turkkiin", Keski-Turkkiin ihailemaan Kappadokian satumaisia kalliomuodostelmia ja Koillis-Turkkiin Mustanmeren rannalle, sinne missä turkkilainen tee kasvaa.
Turkin kirjallisuudesta, elokuvasta ja tv:stä, musiikista, historiasta ja luonnosta kertovat alansa turkkilaiset tekijät: mm. menestyskirjailija Elif Shafak, dokumenttiohjaaja Reyan Tuvi, euroviisubändi Mor ve Ötesi, laulaja ja tv-tähti Nilüfer Akbal, sekä luonto-opas Walking Mehmet, joka vie vaellukselle erikoiselle kotiseudulleen ja sielunmaisemaansa. Joka ohjelmassa tutustutaan myös turkkilaisen keittiön herkkuihin ja erikoisuuksiin, ja samoin joka osassa Istanbulin trendejä esittelee Mia posta -bloggaaja Hande Oynar videoblogissaan.
Osa 1. Istanbul
Ayla Albayrak ja Melis Arı vievät katsojat kulttuurimatkalle toiseen kotimaahansa. Ensimmäisessä ohjelmassa saadaan kokea Istanbulin tämän päivän sykettä ja tutustutaan mm. kahteen mielenkiintoiseen kulttuuripersoonaan, kirjailija Elif Shafakiin ja dokumenttiohjaaja Reyan Tuviin, sekä poiketaan saippuasarjan kuvauksissa. Lisäksi maistellaan turkkilaista kahvia ja baklavaa.
Osa 2. Kohti antiikkia
Melis Arın mukana matkataan Istanbulista kohti antiikin maisemia aina Izmiriin eli Smyrnaan ja Efesokseen saakka. Matkalla viivähdetään Iznikissa eli Nikeassa, jossa valmistuvat kuuluisat siniset kaakelit, sekä silkkitien läntisimmässä kaupungissa Bursassa, joka on kuuluisa myös varjonukeista ja hamameistaan. Pamukkalessa kylvetään Kleopatran altaassa. Ruokalistalla ovat Iskender-kebap ja suolakala.
Osa 3. Kappadokia
Ayla Albayrakin mukana Kappadokiassa lähdetään kuumailmapallolennolle, saadaan ihastella luonnon muovaamia ”haltioiden savupiippuja” samoin kuin muita kalliomuodostelmia, ja käydään myös luolissa. Ayla tapaa myös kolme kiinnostavaa herraa. Walking Mehmet vie turisteja patikoimaan näihin maisemiin ja filosofoi siinä sivussa. Ömer on uranuurtaja crossgolfissa ja kuumailmapallo- ja hotellibisneksessä. Ja Galip taikoo ruukkuja käsillään. Ruokalistalla on isoäidin testi kebap.
Osa 4. Missä tee kasvaa
Melis Arın seurassa päästään Koillis-Turkkiin Trabzonin seudulle teen korjuuseen ja maisteluun sekä vuoren seinämään rakennettuun Sumelan luostariin. Ramadanin ajan ruokakulttuuriin tutustutaan Ayderin ylängöllä ja Istanbulissa. Musiikkia ohjelmassa soitetaan purppuranvärisenä. Tapaamme Mor ve Ötesi -yhtyeen treenikämpässään.
Osa 5. Istanbul sai Konstantinopolilta…
Sarjan viimeisessä ohjelmassa tutustutaan Istanbuliin historian kautta Ayla Albayrakin johdattelemana. Mitä on jäljellä bysantista ja osmanien ajasta? Kohteina mm. Hagia Sofia ja Sininen moskeija. Miten perinteistä – partureista, ympärileikkauksesta, huivikulttuurista – pidetään kiinni? Tapaamme myös kurdidiivan, laulaja ja tv-tähti Nilüfer Akbalin. Ruokalistalla on osmanien keittiö kaikessa komeudessaan.
Lähetä linkki
Katso myös...
Orhan Pamuk, minun Istanbulini
Turkkilainen Nobel-kirjailija kertoo suhteestaan suurkaupunkiin, jossa moderni Eurooppa ja itämaiden salaperäiset traditiot kohtaavat ainutlaatuisella tavalla.
Tie Roomaan
Ella Kannisen juontamassa yhdeksänosaisessa sarjassa tutustutaan Italian historiaan, pieniin ja suuriin kulttuuri-ilmiöihin sekä tavataan Italiassa asuvia ja vaikuttavia suomalaisia.
Kommentit
Ensimmäinen osa vaikutti jotenkin liikaa Turkin valtion mainokselta.
Liian pitkiä "itsekehu" -jaksoja niin baklavayrittäjältä kuin filmien tekijöiltäkin. Nuo turkkilaiset elokuvathan ovat olleet kritiikin kohteena juuri niiden poliittisen propagandan takia maailmalla, eli jäi liian yksipuolinen kuva niistä. Istanbulin musiikkielämästä ei ollut mitään.
Odotan kuitenkin mielenkiinnolla muita jaksoja.
Liian pitkiä "itsekehu" -jaksoja niin baklavayrittäjältä kuin filmien tekijöiltäkin. Nuo turkkilaiset elokuvathan ovat olleet kritiikin kohteena juuri niiden poliittisen propagandan takia maailmalla, eli jäi liian yksipuolinen kuva niistä. Istanbulin musiikkielämästä ei ollut mitään.
Odotan kuitenkin mielenkiinnolla muita jaksoja.
Liian pitkiä "itsekehu" -jaksoja niin baklavayrittäjältä kuin filmien tekijöiltäkin. Nuo turkkilaiset elokuvathan ovat olleet kritiikin kohteena juuri niiden poliittisen propagandan takia maailmalla, eli jäi liian yksipuolinen kuva niistä. Istanbulin musiikkielämästä ei ollut mitään.
Odotan kuitenkin mielenkiinnolla muita jaksoja.
Kuinka niin, liikaa Turkin valtion mainosta? Jos viidennen polven baklava-mestari esittelee innostuneesti omaa tuotettaan tai jos saippuasarjan näyttelijä kertoo kriittiseen sävyyn sarjastaan, että parantamisen varaa on paljonkin ja että arabimaat ja Lähi-Idän maat ostavat näitä turkkilaisia "saippuoita" lähinnä poliittisista syistä.
Turkkilaisesta elokuvasta ohjelmassa ei puhuttu ollenkaan. Musiikista varmaan puhutaan myöhemmissä jaksoissa.
Todella hieno sarja, odotan innolla loppujaksoja! Ayla ja Melis ovat molemmat sympaattisia ja osaavia "oppaita". Cok tesekkur ederim!
Tuleekohan jaksolle uusinta tai kenties jatkoa? olisi super hienoa!
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TORSTAINA 15.3.2012