YLE Teema

 

Rififi (12)

Julkaistu torstaina 07.11.2013 0 kommenttia 43 suositusta

Festivaalilauantaissa kolme upeaa tarinaa miehistä ja rikoksista.

lauantai 23.11. klo 17.10

Rififi (Du rififi chez les hommes, 1955) on kuuluisa ja palvottu ranskalainen rikoselokuva, joka on jostain syystä jäänyt Suomessa koko lailla unohduksiin ja ilmeisesti jopa vaille aikaisempia tv-esityksiä. Jopa Rififin ohjaajan Jules Dassinin myöhäisempi mutta paljon heikompi ryöstöelokuva Topkapi tunnetaan täällä paremmin.

Rififi kertoo ikääntyvästä rikollisesta, joka vankilasta vapauduttuaan lyöttäytyy jälleen yhteen vanhojen ystäviensä ja rikoskumppaniensa kanssa. He alkavat suunnitella jalokiviliikkeen ryöstöä, joka vaatii tiukkaa yhteistyötä, ammattitaitoa ja yksityiskohtaista, ovelaa suunnittelua.

Cannesin festivaalin ohjaajapalkinnon Dassinille tuonut Rififi sisältää tiukan ranskalaisen rikoselokuvan perusainekset. Sen pääpiirre on puolen tunnin mittainen jännittävä ja lähes äänetön ryöstöjakso. Sen yksityiskohtaisuuden vuoksi elokuva jopa kiellettiin monessa maassa, myös Suomessa, sillä sen pelättiin toimivan suoranaisena ”opetuselokuvana”.

Pelkkä ryöstöelokuva Rififi ei kuitenkaan ole, vaan siinä on paljon muutakin ihailtavaa ja epätavallista: niin Pariisin miljöiden käyttö kuin yllättävän humaani, väkivallan osalta kuitenkin brutaali tapa, jolla Dassin käsittelee rikollisten keskinäisiä välienselvittelyjä ja uskollisuuden teemaa. Elokuvan vaikutus esimerkiksi Jean-Pierre Melvillen hienoihin rikoselokuviin sekä ylipäänsä keikkaelokuvien genreen on selvä ja mittava.

Jules Dassin (1911–2008) oli nimestään huolimatta jenkki Connecticutista, ja oikeasti Julius. 1950-luvun alussa hän siirtyi Eurooppaan kun ura Hollywoodissa katkesi kommunistivainoihin. Dassin ohjasi myöhemmin paljon Kreikassa vaimonsa Melina Mercourin kanssa, muun muassa komedian Ei koskaan sunnuntaisin.

Kino Klassikossa nähdään lähiviikkoina kaksi Dassinin amerikkalaista 1940-luvun varhaisteosta, vankilakuvaus Raakaa voimaa ja poliisielokuva Alaston kaupunki. Rififissä Dassin näyttelee myös yhtä pääosaa, italialaista kassakaappivarasta.

Vielä Teeman elokuvafestivaaliin liittyvää hauskaa triviaa: elokuvassa nähtävä yökerho Kulta-aika on todellakin nimetty sunnuntaina esitettävän Luis Buñuelin elokuvan mukaan – sama lavastaja Alexandre Trauner työskenteli molemmissa elokuvissa!

Lisätietoa ohjelmasta

Rififi (Du rififi chez les hommes), Ranska 1955. O: Jules Dassin. N: Jean Servais, Carl Möhner, Robert Manuel, Jules Dassin, Magali Noël.

Suosittele43 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Punainen ympyrä (12)

Rikoselokuvan suuren tyylitaiturin Jean-Pierre Melvillen mestariteos kertoo koruliikkeen ryöstöä suunnittelevista konnista ja heitä jahtaavasta komisariosta. Pääosissa Alain Delon, Gian Maria Volonté, Yves Montand ja André Bourvil.

Pappi lukkari talonpoika vakooja (16)

John Le Carrén romaaniin perustuvassa tunnelmallisessa vakoilutrillerissä etsitään kaksoisagenttia brittien tiedustelupalvelun riveistä keskellä kylmää sotaa. Tomas Alfredsonin elokuvan upeassa näyttelijäjoukossa ovat mm. Gary Oldman, Colin Firth ja Benedict Cumberbatch.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook