YLE Teema

 

Teeman lahjapaketit 2013

Seitsemän veljeksen morsiamet (S)

Julkaistu keskiviikkona 19.12.2012 0 kommenttia 107 suositusta

sunnuntai 29.12. klo 10.00

Seitsemän veljekset morsiamet on sävelmistään Oscar-palkittu railakas musikaaliklassikko, jossa oregonilaisen metsäläisperheen veljekset lähtevät morsiamenryöstöön. Elokuvan ohjasi Stanley Donen, pääosissa ovat Howard Keel ja Jane Powell.

Amerikkalaisella MGM-studiolla tehtiin 1940–1950-luvuilla tukku iloisia, värikkäitä ja railakkaita elokuvamusikaaleja, joista viikko sitten Kino Klassikossa esitetty Vincente Minnellin ohjaama Pariisin lumoissa oli malliesimerkki. Täysosuma näiden ”MGM-musikaaleiksi” kutsuttujen elokuvien joukossa oli myös Seitsemän veljeksen morsiamet (Seven Brides for Seven Brothers, USA 1954). Minkä se ehkä häviää viikko sitten esitetylle elokuvalle taiteellisuudessa, sen se voittaa silkassa riehakkuudessa.

Elokuvan seitsemän veljestä asuvat syvällä Oregonin metsissä, missä he ovat naisväen puuttuessa kasvaneet kurittomiksi ja huonotapaisiksi. Tahti muuttuu, kun vanhin veljeksistä (Howard Keel) tuo kaupunkimatkalta vaimon (Jane Powell) kotiinsa ja tämä ottaa huushollin ohjat käsiinsä. Muut veljekset kuitenkin innostuvat naisista siinä määrin että he ryöstävät latotalkoissa kohtaamansa neidot laaksoonsa, joka sitten talven ajaksi jää eristyksiin muusta maailmasta.

Elokuva ohjaaja on musikaalin taitajiin kuulunut, itsekin tanssijana uransa aloittanut Stanley Donen,  jonka kädenjälkeä olivat myös Ilo irti ja Laulavat sadepisarat. Hänelle ominaisesti komedialliset ainekset ovat nautittavassa tasapainossa suorastaan atleettisten musiikkiosuuksien kanssa, esimerkillisemmin kuuluisassa latotalkoojaksossa. Niinpä mainio ilkikurinen pilke leimaa koko elokuvaa, jonka tyyliin vielä viehättävän koreat ja pehmeät värit sopivat täydellisesti.

Lisää musikaaleja nähdään toukokuussa, mutta ensi viikolla Kino Klassikossa käynnistyy sarja ”mustan rikoselokuvan” eli film noirin suurimpia klassikkoja ja unohdettuja harvinaisuuksia, avauksena Otto Premingerin vuonna 1944 ohjaama unohtumaton Laura.

Lisätietoa ohjelmasta

Seitsemän veljeksen morsiamet (Seven Brides for Seven Brothers), USA 1954. O: Stanley Donen. N: Howard Keel, Jane Powell.

Suosittele107 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Laura (7)

Otto Premingerin ohjaama kuuluisa rikoselokuva kertoo poliisietsivästä, joka rakastuu kuolleeseen naiseen tutkiessaan tämän murhaa. Pääosissa Gene Tierney ja Dana Andrews.

26.1. Teemalauantai: Hitchcock

Teemaillan double bill: mestarillinen kauhuklassikko Psyko sekä uusi kiehtova Double Take - Hitchcockin kaksoisolento, jossa jännityksen mestari kohtaa oman kaksoisolentonsa keskellä 1960-luvun alun kylmää sotaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook