YLE Teema

 

Silmät ilman kasvoja (16)

Julkaistu torstaina 07.11.2013 0 kommenttia 63 suositusta

perjantai 22.11. klo 21.00

Ensimmäistä kertaa televisiossa! Georges Franjun karmaisevan tunnelmallinen kauhuklassikko kertoo kirurgista, joka sieppaa nuoria naisia luodakseen uudet kasvot tyttärelleen. Pääosissa ovat Pierre Brasseur, Alida Valli ja valkoisen maskin peittämä, lähinnä silmillään näyttelevä eteerinen Edith Scob. Vuosikymmenten myötä elokuvan maine on vain kasvanut, ja nykyisin sitä pidetään paitsi kauhuelokuvan myös ranskalaisen elokuvan mestariteoksena ylipäätään.

Silmät ilman kasvoja (Les yeux sans visage, 1959) tarjoaa runollista kauhua ja tyylikästä jännitystä, mutta sillä on myös vaarallisen elokuvan maine. Sen ensi-illassa Edinburghissa seitsemän ihmistä pyörtyi - ainakin legendan mukaan. Suomessa elokuva koettiin niin kauhistuttavaksi, että se kiellettiin kokonaan. Aiemmin elokuva onkin nähty Suomessa vain erikoisnäytännöissä sekä teknisesti melko huonona dvd-julkaisuna.

Tarinassa on myyttisiä ja sadunomaisia aineksia: hullu professori, ikuisen elämän kaipuu, kellarissa haukkuvat koirat, peitetyt peilit, nuoria naisia kaappaava tumma nainen, valkoiseen kaapuun pukeutunut nainen valkoinen naamio kasvoillaan vaeltamassa kartanossa kuin haamu...

Elokuva perustuu Jean Redonin romaaniin, ja käsikirjoitusta on ollut muokkaamassa Vertigonkin taustalta löytyvä kirjoittajakaksikko Boileau-Narcejac. Muita tärkeitä tekijöitä ovat hieno varjojen kuvaaja Eugen Schüfftan ja säveltäjä Maurice Jarre.

"Silmät ilman kasvoja vaikuttaa kerronnan täsmällisyydellään. Siinä ei ole yhtään ylimääräistä kuvaa tai ääntä. Georges Franju on minimalistisen kerronnan mestari", sanoo elokuvaohjaaja, kuvataiteilija Mika Taanila. "Se on yksi psykologisesti häiritsevimpiä kauhuelokuvia, joita olen nähnyt. Vaikka sen kuvaama tapahtumaketju on epäinhimillinen ja julma, se on kuin painajainen, jonka ei toivoisi koskaan päättyvän."

Ennen elokuvaa esitetään Festivaalipuhetta, jossa Mika Taanila puhuu Franjun mestariteoksesta. Taanila kertoo myös nykytaiteen museossa Kiasmassa paraikaa esillä olevasta teoksestaan, joka liittyy suoraan Franjun elokuvaan.

Lisätietoa ohjelmasta

Silmät ilman kasvoja (Les yeux sans visage), Ranska 1959. O: Georges Franju. N: Edith Scob, Pierre Brasseur, Alida Valli, Juliette Mayniel.

Suosittele63 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Iho jossa elän (16)

Pedro Almodóvarin tyylikäs psykologinen trilleri keinotekoisen ihon kehittäneestä kirurgista ja tämän salaisuudesta, vangitusta nuoresta naisesta. Pääosissa Antonio Banderas, Elena Anaya ja Marisa Paredes.

Punainen ympyrä (12)

Rikoselokuvan suuren tyylitaiturin Jean-Pierre Melvillen mestariteos kertoo koruliikkeen ryöstöä suunnittelevista konnista ja heitä jahtaavasta komisariosta. Pääosissa Alain Delon, Gian Maria Volonté, Yves Montand ja André Bourvil.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook