A-reportaasi: Kylä ilman kännykkää

Julkaistu keskiviikkona 27.07.2011 20 159

Huonot tietoliikenneyhteydet ovat arkipäivää poromies Magreta Saralle.

TV1 maanantaina 1.8. klo 21.00 – 21.30

YLE Areena

A-studion reportaasi tulee Lapin katvealueilta.

Inarin Lisman kylässä lankapuhelimet pätkivät, eikä kännykkä kuulu.

Saamelaiskylässä ihmetellään, nouseeko luvattu kännykkämasto koskaan?

Nyt on ajettava 20 kilometriä valtatien varteen, jotta nettipankkiin pääsisi ja kännykkä kuuluisi.

Samaan aikaan hallitusohjelmassa hehkutetaan, kuinka Suomesta tulee Euroopan johtava laajakaistamaa: Nopea yhteys kaikille, asuinpaikasta riippumatta.

A-studio kuuntelee lismalaisten huolia, yrittää saada päättäjiä kiinni ja seuraa, kuinka laajakaistasta tulee totta Suomen pohjoisimmassa pisteessä Utsjoella.

Reportaasin toimittaa Katri Makkonen.

 

 

Suosittele159 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 01.08.2011

Kepulaisia tai persuja paikkakunta täynnä kuitenkin? Muuttaisivat Helsinkiin, pakkoko sitä on metsässä asua. Helsinki maksaa kuitenkin muun Suomen elämisen.

maanantaina 01.08.2011

Mitenkähän hesalaiset maksavat muun suomen viulut kun nytkin vain pyyhkivät toisten perseitä.
Se ei tuo maalle lisätuloja senttiäkään.Metsästä saa sentään tuloja(et varmaa tiedä mitenkä).

maanantaina 01.08.2011

Ekalle anonyymille varmaan hyvää käydä Kehä III:n ulkopuolella joskus elämässään ja ei, maito ei tule marketista ja sähkö ei tule seinästä... Hyvinvointi ja muuta palvelut kuuluvat kaikille ei vain Hesalaisille ja kyllä me mnuutkin maksamme veromme, ihan yhtälailla kuin Hesalaiset... Vai eivätkö kepulaiset ja persut ole suomalaisia, kuten Kok:arit tai viher-vasemmisto?

maanantaina 01.08.2011

Eka kommentoijalle vaan, että se taitaa kuitenkin olla muu suomi joka puolestaan ruokkii teidät, kuinkahan kauan te poloiset selviäisitte jos kehä kolmosen ulkopuolelta ei tuotais teille mitään, me taas täällä ulkopuolella emme välttämättä tarvitse teiltä mitään, ja pärjäämme ihan hyvin, jopa ilman kännykkääkin.

maanantaina 01.08.2011

Kyllä kaikille pitää suoda samat oikeudet..Tuntuu että ensimmäinen kirjoittaja on näitä junan tuomia jotka ovat "niin hesalaisia"..

Stadi on snadi mut buli!

maanantaina 01.08.2011

Ei tollaista ohjelmaa tarvitse utsijoelle asti mennä tekee kun täällä 40km päässä helsingissä samoja
ongelmia.

maanantaina 01.08.2011

Vai että maksaa Helsinki muka muun Suomen elämisen. Helsinki ei kyllä oikeasti maksa edes omaa elämistään. Helsingissä kun ei tehdä mitään tuottavaa, lisäarvoa tuovaa työtä ja siksi se on muu Suomi, joka Hesan ja hesalaiset elättää.

Kyllä tuonne pohjoiseen pitäisi saada toimivat tietoliikenneyhteydet kiireesti. Ilman nettiä on nykymaailmassa aika vaikea pärjätä, kun kaikki palvelut pankkeja myöten siirtyvät pikku hiljaa internetin ihmemaahan.

maanantaina 01.08.2011

Pohjoisen ongelmat ovat myös itärajan riesa. Tapaus muutaman viikon takaa. Itärajalla, Suomen puolella, tuli Soneran verkkoon joku vika eivätkä kännykkäpuhelut toimineet.

Yritin soittaa itärajan tuntumassa (siis Suomen puolella) asuvalle sukulaiselle ja hänen kännykkänumerostaan vastasi venäläisen operaattorin automaatti.

Miten tämä on mahdollista? Entä jos olisi ollut joku hätätilanne?

Onko Soneralla heikommat laitteet kuin naapurimaassa? Olen kuullut senkin version, että venäläiset operaattorit pitävät voimakkailla laitteillaan huolen siitä, että Suomessa matkailevat venäläiset voivat käyttää oman maansa operaattorin palveluja.

Yleensä siinä maassa missä ollaan, käytetään sen maan operaattoria.

maanantaina 01.08.2011

Ilman nettipankin käyttötarvetta tämähän olisi unelma paikka elää. Ei nettiä, ei puhelimia. Uusi tavoite elämässä. Oli persuja tai koksua tai kepardeja tms. tai ei.

maanantaina 01.08.2011

Niin...
Jos maalaiset eivät saa samoja palveluita kuin kaupunkilaiset niin maalaisten tarvii sitten varmaan maksaa vähemmän verojakin....

maanantaina 01.08.2011

Hyvä, että näiden ihmisten ääni tulee kuuluviin. Turha puhua tasa-arvosta, tai yhdenvertaisuudesta, puhumattakaan maahanmuuttajien syrjinnästä, kun osa suomalaistakaan ei ole edes palveluiden kanssa samalla viivalla!!!

maanantaina 01.08.2011

Ei enää hesalaisia pohjosen hiihtokekuksiin niin ne pissii housuunsa kun ei oo talvilomalla mittää tekemistä!

maanantaina 01.08.2011

Kyllähän sinne kairaan varmasti saadaan vaikka kuinka nopea netti jokaiseen savuun, vaan ei vain taida olla kellään halukkuutta maksaa satojen kilometrien kuituvedoista? Kun hallitus/eduskunta aikoinaan meni suuressa viisaudessa myymään ainoan valtiollisen operaattorin Ruotsiin, niin varmasti Suomesta ei varmasti löydy yhtään niin hyväntahtoista toimijaa joka pelkää hyvää hyvyyttään tappiolla alkakaisi kuitua joka mummon mökiin vetämään.

maanantaina 01.08.2011

Ei tuo ole täälä etelä suomessakaan harvinaista, itselläni on koko kesän netti yhteys pätkinyt ja nyt pimeenä. Mokkulan kautta toimii mutta tosi hidas, vaikka mainostavat että 3g pitäisi timia... ei tällä aluella hyvinkäätä. kumminkaan toimi.

Kiirettä soneralla ei tunnu kiirettä olevan korjata tilannetta

maanantaina 01.08.2011

Katselin juuri kyseistä ohjelmaa ja kyllä suuresti ihmettelen, minkälaista liikenneturvallisuutta ohjelman toimittaja mainostaa katselijoille. Jokainen ohjelmassa esiintynyt henkilö puhui kännykkään ajaessaan autoa. Ja nuori nainen, joka oli vailla puhelinyhteyksiä, luki tekstiviestiä ajaessaan.
Näistä asioista olen joskus ollut yhteydessä liikkuvaan poliisiin, ja sieltä on ehdottomasti kielletty kännykkään puhuminen ja tekstarien kirjoittelu ja lukeminen autoa ajaessa.

Maksaako toimittaja sakot, jos ohjelmaa sattumoisin seurannut poliisi sakottaisi kyseisiä henkilöit

Toivonkin, että seuraava toimittajan tekemä ohjelma käsittelee liikenneonnettomuuksia, joissa kännykkään puhuminen on ollut mitä ilmeisin osatekijä.

maanantaina 01.08.2011

Onkohan kukaan kokeillut Lismassa esim. 3G lisäantennia (maston nokkaan) kun kuitenkin näyttäis että 3km päässä olis jopa 3G jollain lailla tarjolla. Lähin masto taitaa olla Peurapäällä jonka gsm verkkokaan ei kyllä ole mikään kummoinen kuin maston alla. Ihmetyttää tuollaiset itkijät noista kännykkään puhujista ajon aikana, tuskin siellä ihmeemmin Lisman tiellä ketään tulee vastaan kun Kittiläntielläkään ei juuri ruuhkaa ole kuin hilla-aikaan kun keskitiellä ajavia turisteja väistelee...

tiistaina 02.08.2011

Katri Makkonen teki jälleen hyvän reportaasin
Asun itse Salon kaupungissa, ja matkailen Lapissa monta kertaa vuodessa. Mielestäni siellä asuvilla pitää olla samat perusoikeudet kuin meillä etelässä. Syrjäseuduiila polttoaineestakin maksetaan monenkertaisesti meihin verrattuna.
Itse olen ajellut usein Inari- Kittilä tietä ja koettanut seurata milloin taas olisi gsm yhteys, Autossani on asennettu gsm tehoantenni, .3g olisi jo ruhtinaallista. Digitahan aikoinaan velvoitettiin täyttämään hajaasutusalueet @450 verkolla, mutta sitä ei kukaan valvonut ja kesken jäi. Syrjäseutua petetään jatkuvasti tyhjillä lupauksilla.

tiistaina 02.08.2011

Usein tulee vastaan ihmisiä jotka ovat sitä mieltä että netti ja kännyt ovat kaiken paskan alku.
se 60 ja 70 luku oli hyvää aikaa.
Syyttävät noita jopa hometaloista jne.
Tuonne heidän kannattaisi muuttaa,

keskiviikkona 03.08.2011

Nätti tyttö tuo Magreta, taijan lähteä mieheks hänelle....

tiistaina 23.08.2011

Helsinkiin en asumukseeni saa 100 Mbps kuitua alle 90 000 EUR:n. Kysytty on.

Lappiin saa, asiakkaan maksamalla 1300 EUR:lla. Itkun itku kun on kallista, vaikka kuitua pitää laskea kymmeniä kilometrejä per yksi asiakas. Tietenklin tässä veronmaksajat maksavat sen muutama sata tonnia tukea, per liittymä. Saanko Helsinkiinkin 1300 EUR:lla kuidun kotiin? Meillä asuu pelkästään tällä yhdellä kadulla 23 kertaa enemmän väkeä kuin Lisman kylässä. Ei ole tukirahaa jostain syystä tulossa.

Jos bitti, luuri, kaukolämpö tai painevesi/viemäri ei landella toimi, eikö silloin voi muuttaa sen 20-30 kilometria sopivaan suuntaan, Ei (Etelä-Suomen kaupunkilaisten) veronmaksajien tehtävä ole kustantaa maalaisille täyttä infraa juuri sen järven rannalla jossa he itse haluavat asua.

Kummallista että maaseudulta voidaan käydä päivittäin töissä kaupungeissa, sen 50-200 km suuntaansa. Miksei siis dokumentin henkilöt voisi muuttaa sinne missä infra on sellaista mikä heille sopii? Uudesta asuinpaikasta voi sitten ajella porotiloille aina kun huvittaa, tiet kulkevat myös asuinkeskuksista landelle, tarvittaessa vaikka joka päivä.

Dokumentissa kyllä esitetään varsin harhaista kuvaa siitä mikä on muka "kaikkien kansalaisten perusoikeus", kukaan ei kertaakaan mainitse projektin todellisia kustannuksia, tosin ketäpä se kepulandiassa tai vasurimaassa kiinnostaisikaan, rahathan otetaan kokonaisuudessaan muiden puolueiden äänestäjiltä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä