A-studio: Kauppaa diktaattorin kanssa

Julkaistu tiistaina 08.02.2011 2 136

Egyptin hallituksen vastainen mielenosoitus jatkui Kairon Tahrir-aukiolla. Kuva: Felipe Trueba / EPA

TV1 keskiviikkona 9.2. klo 21.05

Ovatko diktaattorit hyväksyttäviä kauppakumppaneita?

Mubarakin kanssa on tehty kauppaa välittämättä hänen hallintonsa laadusta. Egypti on yksi Suomen suurimpia kauppakumppaneita Lähi-idässä. Miksi vakaus on mennyt vapauden edelle?

Kaj Bymanin raportissa kauppasuhteita selittää ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen.

Ottavatko islamistit vallan Libanonissa? Demokratia on kriisissä ja Hizbollah on tarraamassa kiinni vallasta. Toimittaja Esko Varho oli Libanonissa samaan aikaan kun Egyptissä kuohui. Egyptin poliittinen kriisi on jatkunut pari viikkoa, Libanonissa kriisi on jatkunut jo vuosia. Miltä näyttää Lähi-idän piskuisen demokratian tulevaisuus?

Lähi-idän tilannetta studiossa kommentoi Pekka Haavisto.

TV-uutisten ja A-studion yhteinen vaalipiirikiertue saapuu Pirkanmaalle. Toimittaja Jari Korkki pohtii, mikä on äänikuningattaren Maria Tiuran poliittinen tulevaisuus? Viekö kohu äänet vai pysyykö Pirkanmaan Kokoomus-tähti pinnalla?

 

Lähetyksen juontaa Katri Makkonen.

 

A-studio

 

Suosittele136 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 09.02.2011

Hei!

Sinänsä hyvää ohjelmaa säväytti yksi todellinen pohjanoteeraus, johon yle:n ei odottaisi sortuvan. On vastenmielistä verrata Lähi-Idän diktaattoreita Kekkoseen - se vertaus ontuu pahasti ja asettaa koko Yle:n toimituksen historian tulkinnan kyseenalaiseksi. Kylmän sodan aikana Suomikin oli joutua Neuvostoliiton etupiiriin - mm. yhteisiä sotaharjoituksia esitettiin, oli noottikriisiä yms. Kekkonen onnistui kuitenkin viemääm Suomen lävitse epävarmojen aikojen mm. vakuuttamalla Neuvostoliiton johtajat siitä, että "vaikka koko Itä - Eurooppa joutuisi NL:n vaikutuspiiriin, Suomi tulee säilymään länsimaisena demokratiana".

Lähi-idässä demokratia on kaukana Israelia lukuunottamatta. Suomi on pitänyt hyviä suhteita ja koettanut osaltaan toimia neutraalina vaikeissa tilanteissa. Tottakai demokratialiikkeitä on tuettava, mutta samalla on muistettava, että enimmilläänkin Egyptin 84,5 miljoonaisesta kansasta noin 0,2 % osoittaa mieltään. Täysin mahdollista on, että vapaissa vaaleissa Mubarak tai hänen tukijansa voittaa seuraavat presidentinvaalit. Mitenkäs sitten reagoidaan? Ei maiden hallintoja voida vaihtaa pelkällä huutoäänestyksellä. Kansalaisaktivisteja on tietenkin tuettava, mutta kyllä Yle:n toimitus on unohtanut myös tavalliset egyptiläiset, ne jotka syystä tai toisesta arvostavat Mubarakia.

Suomalaiset arvostavat Kekkosta puutteineenkin. Vertaaminen Lähi-Idän itsevaltiaisiin oli irvokasta ja vastenmielistä.

t. Reijo

perjantaina 11.02.2011

Kekkosen lisäksi ohjelmassa oli yksi muukin kummajainen. Ohjelman ennakkomainonnassa korostettiin kovasti Suomen asevientiä Egyptiin ja sillähän ohjelma aloitettiinkin. Ihan sivulauseessa sitten todettiin, että ko. viennin arvo oli (2008?) noin 169 000 euroa! Voe voe tätä populismia.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä