A-studio: Nettivihan kohteena

Julkaistu tiistaina 23.04.2013 2 50

Näkyvät keskustelijat joutuvat nykyisin nettivihan kohteeksi.

TV1 keskiviikkona 24.4. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Uhkailua, törkeyksiä, loukkauksia. A-studio selvittää, minkälaisen nettivihan kohteeksi poliitikot joutuvat?

Yle nostaa kuluvalla viikolla ohjelmissaan ja verkkosivustollaan esille verkkovihan. Verkkovihassa ei ole kyse asiapohjaisesta, kovasta kritiikistä, vaan se on  julmasti henkilöön käyvää, tai asenteellisesti ihmisryhmiä solvaavaa raivoa.

 

Mitä ei tarvitse sietää?

Aggressiivisen viestinnän kohteeksi joutuvat nykyään erityisesti poliitikot, tutkijat, toimittajat, kolumnistit ja yhteiskunnalliset keskustelijat.

Tappouhkauksista on tullut näkyville keskustelijoille arkipäivää. Vihakeskustelu on hiljentänyt joitain tutkijoita – eli kova henkilöön menevä painostus on tuottanut tulosta. Suurin osa vihaviestejä saavista on tuhonnut viestit saman tien.

Kiusaamiseen on otettu monin paikoin nollatoleranssi. Pitääkö verkkovihaan suhtautua kiusaamisena? Miten voi esittää kovaa kritiikkiä, jos vastapuoli tulkitsee kaikki vihaviesteiksi? Millaiseen kielenkäyttöön verkossa on syytä tottua ja mitä ei tarvitse sietää? Mitä tapahtuu demokratialle ja sananvapaudelle?

 

Tv-ohjelmia ja verkkosivusto

Lähikuva verkkovihasta -kokonaisuuteen kuuluu kolme tv-ohjelmaa ja verkkosivusto.

Kokonaisuutta varten on kerätty kommentteja ja näkökulmia noin 30 suomalaiselta vihan kohteeksi joutuneelta ja asiantuntijalta. Valtaosa suostuu kommentoimaan asiaa julkisesti, vaikka tähän asti uhkailuista on totuttu vaikenemaan.

A-studion lisäksi TV2:n Silminnäkijä esittää torstaina 25.4. klo 20.00 Ruotsin SVT:n tutkivan ohjelman Uppdrag Granskningin aiemmin keväällä esittämän katsauksen naisiin kohdistuvasta verkkovihasta.

Saman illan Spotlight jatkaa aiheesta Yle Fem -kanavalla klo 21.30 ja tarkastelee suomalaista verkkovihaa. Näkökulmaa laajennetaan naisvihasta miehiin.

Koko materiaalista tehdään Viha-verkkospesiaali, joka antaa sananmukaisesti kasvot verkkovihalle.

 

Muualla netissä

Yle Uutiset: Kysely: Tappouhkauksia ja väkivallan uhkaa

Yle Uutiset: Vihaajat verkossa

 

Suosittele50 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 24.04.2013

Toimittajalta omituinen möläytys Kataisen haastattelussa. Nettiviha perussuomalaisten vika? Voi hyvänen aika.

keskiviikkona 24.04.2013

Naistoimittajalta todella asiaton ja tyhmä kysymys Kataiselle. Eikö toimittajatkaan ole päässeet Perussuomalaisvihasta? Kansanedustajissakin näitä Perussuomalaisten mollaajia riittää ja nämä puhuukin itse vihapuheita!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä