A-studio: Onyx olkoon, Suomi!

Julkaistu perjantaina 04.06.2010 2 170

Runsaasti asbestia ja muita ympäristömyrkkyjä sisältävää Onyx-laivaa puretaan parhaillaan Karachin lähellä.

TV1 maanantaina 7.6. klo 21.00

A-studion reportaasi kertoo vaasalaisen ongelmajätelaivan viimeisestä matkasta Pakistanin romuttamoon. Se on samalla kertomus suomalaisviranomaisten hyväuskoisuudesta.

Vaasan satamassa lojui yli kaksi vuotta ruosteinen laivaraato, joka vain odotti uppoamistaan satama-altaaseen. Ongelmajätteeksi muuttunut entinen ruotsinlautta, Vaasan ja Uumajan väliä liikennöinyt C Express -laiva haluttiin pois.

Ympäristöviranomaiset eivät kuitenkaan antaneet laivalle lähtölupaa – sen meriturvallisuudesta ei ollut takeita, eikä määränpäästäkään ollut selvyyttä.

Vain yksi asia tiedettiin: Säännökset estivät laivavanhuksen viemisen romutettavaksi Euroopan ulkopuolelle kehitysmaihin kuten esimerkiksi Intiaan tai Pakistaniin. Määräyksillään EU halusi suojella ympäristöä ja kehitysmaiden työläisiä laivan purkamisesta aiheutuvilta terveysriskeiltä.

 

Epäonninen matka

Kesällä 2009 alkoi tapahtua. Suomen viranomaiset vakuuttuivat intialaisen Attar Construction -yhtiön hyvistä aikeista. Yhtiö lupasi kunnostaa ostamansa laivan ja laittaa sen rahtiliikenteeseen Persianlahdelle.

Samanlaisen lupauksen yritys tosin oli antanut aiemmin sekä Espanjan että Tanskan viranomaisille – ja silti vienyt laivat intialaiselle romuttamolle.

A-studion reportaasi seuraa Onyx-nimen saaneen laivan lähtöä Vaasasta ja sen intialaisen miehistön epätoivoista purjehdusta kohti Dubaita.

Matkan varrella Onyx joutuu merihätään, se hinataan turvasatamaan Ranskan Brestiin, se katoaa merenkulun seurantajärjestelmistä Gibraltarin jälkeen eikä se suuntaakaan Turkkiin korjaustelakalle kuten oli sovittu. Kaikki Suomen viranomaisille annetut lupaukset osoittautuvat katteettomiksi.

 

Eurolla asbestilaivaa alas

A-studion kuvausryhmä lensi Dubaihin etsimään laivan uutta omistajaa. Se oli nimittäin myyty ja saanut uuden nimen. Onyx oli nyt Captain Boris ja jo laivaromuttamolla Pakistanissa.

Runsaasti asbestia ja muita ympäristömyrkkyjä sisältävää laivaa puretaan parhaillaan Karachin lähellä. Ilman suojavarusteita työskentelevän paikallisen purkajan päiväpalkka on yksi euro.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen mukaan tapahtuneesta tehdään lisäselvityksiä olemalla yhteydessä Pakistanin viranomaisiin.

”Jos laiva romutetaan Pakistanissa, Suomessa toivotaan, että se tapahtuu asianmukaisella tavalla”, sanoo Lehtomäki.

Reportaasin on tehnyt toimittaja Boris Salomon.

 

A-tuubi

 

Suosittele170 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 07.06.2010

yle tuhlaa veronmaksajien rahaa tuollaisen paskan laivan matkaa ympäri palloa , ihan oikein että menee intiaan purettavaksi , eihän tuollaisia paskoja kukaan muu pura !!! kaikki sen tietävät ja sitten joku ulkomaan pelle poliitikko kerää pisteitä, että laiva takaisin suomeen , korkeintaan sen pellen takapihalle pitäisi se ajaa, TV lupa nollaan kun tuollaiseen pelleilyyn on vara henkilökuntaa lähettää ympäri maapalloa !!!

tiistaina 08.06.2010

Kuinka suomalaisviranomaiset voivat valvoa, tehdäänkö romutus asianmukaisesti, kun se ei ole voinut valvoa mitään muutakaan alukseen liittyvää! Luulen, että suomalaisviranomaisten "hyväuskoisuus" oli vain tapa päästä eroon Suomen vesistöjä pilaavasta aluksesta! Suomi tekee ympäristörikoksen ja sitten kaataa vastuun toisten niskaan ja perustelee syyttömyyttään sillä, että meitä on huijattu, vaikka tiedossa on ollut vastaaviakin tapauksia!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä