A-studio: Riistetty ilmaisjakaja

Julkaistu keskiviikkona 17.03.2010 0 164

Ilmaisjakelun palkoista käydään kovaa vääntöä.

TV1 keskiviikkona 17.3. klo 21.05

Suomessa ilmaisjakelulehtien ja mainosten jakelussa liikkuvat isot rahat.

Jakaja tosin näkee lähinnä pikkukolikoita, sillä jakelusta maksettu tuntipalkka saattaa pahimmillaan jäädä alle kolmen euron.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kritisoi voimakkaasti mainos- ja ilmaislehtien jakeluyhtiöiden tekemää valtakunnallista, ns. keltaista työehtosopimusta.

Ilmaisjakeluun perustettiin nopealla aikataululla ”työntekijöiden” ja työnantajien etujärjestöt, jotka solmivat alalle valtakunnallisen työehtosopimuksen.
PAUn mielestä sopimus alittaa reilusti alan yleissitovat työehdot, jotka työtuomioistuin vahvisti kesäkuussa.

Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME ry ja Suoramainonnan ja kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistys SKE ry. perustettiin lähes samanaikaisesti viikon sisällä loka-marraskuussa.

”Työntekijöiden” eli SME:n hallituksen puheenjohtajana istuu Jakelujuniorit Oy:n entinen varatoimitusjohtaja, muina hallituksen jäseninä viestintäkonserni Janton Oy:n tutkimusassistentti ja Jakelujuniorit Oy:n jakelunvalvoja.

PAU on vienyt mainosjakelun palkkasaatavan käräjäoikeuteen saakka. Käräjäoikeudelta odotetaan ratkaisua siihen, onko mainosjakeluyhtiöiden noudatettava yleissitovaksi todettua Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta.

Toimittajana Anne Ali-Hokka.

 

Kelvottomat kuljetuskopterit

Onko Suomi ostamassa kuljetushelikoptereita, joita ei voi käyttää tositoimissa?

A-studio on saanut haltuunsa Saksassa kohua aiheuttaneen salaisen sotilasraportin. Sen mukaan Suomen tilaamissa kuljetuskoptereissa on edelleen vakavia teknisiä puutteita. Toimittajana Boris Salomon.

A-studio oli mukana kun joukko EU-maiden ulkoministereitä vietti Saariselällä viikonloppua. Ulkoministerit patistettiin kritiikkiä herättäneen EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin taakse. Kansallisista eduista kukaan ei kuitenkaan ole valmis tinkimään. Toimittajana Risto Makkonen.

 

Kevan karut vuokrankorotukset

Kuntien eläkevakuutus Keva tekee bisnestä eläkerahalla. Vuokralaiset ihmettelevät kovia vuokrankorotuksia.

Suomeen turvapaikanhakijana parikymmentä vuotta sitten tullut Mahdi Abdile opiskeli itselleen ammatin, teki Suomessa töitä ja perusti perheen. A-studiossa hän kertoo, miksi perhe nyt jättää Suomen.

 

Lähetyksen juontaa Kirsi Skön.

 

A-tuubi

 

Suosittele164 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä