A-studio: Seurakuntavaaleilla on väliä

Julkaistu tiistaina 02.11.2010 0 77

Seurakuntavaalien lopputulos saattaa vaikuttaa kirkon suuriin linjauksiin.

TV1 keskiviikkona 3.11. klo 21.05

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä ja varsinaiset vaalipäivät marraskuun puolivälissä. Vaaleilla saattaa olla mullistava merkitys seurakuntien ja kirkon tulevaisuudelle.

Äänestysaktiivisuus vaaleissa on jäänyt 15 prosentin tuntumaan, joten kohtalainenkin prosentin nousu saattaa heilauttaa konservatiivien ja liberaalien välistä tasapainoa.

Valitut vaikuttavat ensisijaisesti omien seurakuntiensa talous- ja muihin asioihin. Osa kuitenkin valikoituu edustajiksi kirkolliskokoukseen, jonka linjaukset puolestaan ottavat suoraan kantaa naispappeihin, homojen siunaamiseen ja muihin ajassa oleviin suuriin kysymyksiin.

Toimittajana Liisa Härmälä-Heiskanen.

 

Meksikonlahden öljytuho ja sen opetus Itämeren suojelulle

Öljynporauksessa tapahtui vakava räjähdys Meksikonlahdella viime huhtikuussa. Ihmisiä kuoli ja mereen valui öljyä kolmen kuukauden ajan. Lopullisesti reikä saatiin tukituksi syyskuun puolivälissä. Öljymäärillä mitaten kyseessä on historian suurin öljytuho kautta aikojen.

Jälkiselvittely on käynnissä, syyllisiä ja maksajia etsitään. Öljykatastrofista kuitenkin myös opittiin. Tapaus pakotti kehittämään täsmävalvontaa ja uudenlaisia öljynkeräys- ja puhdistusmenetelmiä. Oppia ovat käyneet hakemassa myös suomalaiset

Toimittajana Esko Varho.

Studiovieraana kansainvälisten ympäristöhankkeiden asiantuntija Kenneth Kumenius.

 

Suomen linnut surman suuhun Libanonissa

Suomesta Afrikkaan talvehtimaan muuttavien lintujen reitit kulkevat Espanjan, Italian ja lähi-idän kautta. Kaikissa näissä välietapeissa suuret lintuparvet usein kohtaavat viimeisen etappinsa.

Libanonissa lintujen kohtalona on usein huvimetsästys, joka on maassa kiellettyä, mutta huonosti valvottua. Lintuja "metsästetään" esimerkiksi jeepeissä ja terassituoleilla istuen. usein luoti osuus myös toiseen metsästäjään.

Toimittajina Ghadi Boustani ja Joona Fritze.

 

Lähetyksen juontaa Renny Jokelin.

A-tuubi

 

Suosittele77 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä