A-studio: Suomalaista suhmurointia

Julkaistu tiistaina 27.04.2010 0 141

Tutkijat eivät ole havainneet muissa pohjoismaissa vaalirahasotkuja.

TV1 keskiviikkona 28.4. klo 21.05

Professori ripittää poliitikkoja moraalista - tai pikemminkin sen puuttumisesta.

Åbo Akademin professorin Göran Djupsundin mielestä pari vuotta jatkunut vaalirahasotku on ajanut Suomen vedenjakajalle, jossa on pakko tehdä voimakkaitakin muutoksia demokratian uskottavuuden palauttamiseksi.

Poliittisesta päätöksenteosta ja rahoituksesta on saatava täysin avointa ja kaikenlainen suhmurointi on saatava loppumaan.

Muun muassa pohjoismaiden vaaleja ja median käyttäytymistä tutkinut Djupsund muistuttaa, että missään muussa pohjoismaassa ei ole vastaavia sotkuja ollut.

Toimittajana Kai Byman.

 

Kunnat kuppaavat aikuiskoulutuksella

Pääkaupunkiseudun aikuiskouluttaja Adulta hakeutui konkurssiin kolme viikkoa sitten. Opetusministeriö perii takaisin antamiaan 33 miljoonan euron tukiaisia todettuaan Adultan rikkoneen oppisopimuskoulutusta koskevia sääntöjä.

Adulta ei ole ainoa, joka on käyttänyt järjestelmää väärin. Valtion piikki on ollut auki ja monissa kunnissa ja keskuksissa on annettu isolla rahalla turhaa koulutusta. Kunnilla on riittänyt ulkopuolisia konsultteja kursseja ideoimassa.

Toimittajana Kirsi Skön.

 

Viron pronssisoturikiista kytee yhä

Tallinnassa repesi mellakoita kolmisen vuotta sitten kun Viron venäläisille tärkeä pronssisoturi siirrettiin keskeiseltä paikalta kauemmas. Tuolloin venäläiselle vähemmistölle kuitenkin luvattiin uusia tiedotuskanavia ja muita helpotuksia.

Juuri mitään ei ole tapahtunut. Kiista kuitenkin kytee ja uusien väitteiden mukaan mellakoiden taustalla saattoi olla jopa pyrkimys Viron hallituksen kaatamiseksi.

Toimittajana Risto Vuorinen.

 

Pääsevätkö USA:n rötöspankkiirit pälkähästä?

Maailmanlaajuinen talouslama alkoi pari vuotta sitten Yhdysvalloista, jossa spekulanttipankit olivat jakaneet lainarahaa käytännössä ilman vakuuksia.

Asioiden kuriin panemiseksi presidentti Barack Obama yrittää saada aikaan uuden sääntelylain, jolla pankit saataisiin edes jonkinlaiseen valvontaan.

Laman taustalla olleet pankit ja pankkiirit saattavat kuitenkin päästä pälkähästä ja bonuksia on taas virrannut.

Toimittajana Esko Varho.

 

EU-Kreikka petkutti - Suomi maksaa

Euroopan unioni ja erityisesti ns. euromaat joutuvat kasaamaan kymmenien miljardien eurojen tukipaketin nostaakseen jäsenmaa Kreikan ylös laman suosta. Kreikan velat lankeavat maksuun ja maan kirstut ovat tyhjät.

Maa ajoi itse itsensä ahdinkoon mm. vääristelemällä tilastoja ja petkuttamalla eurokumppaneitaan.

EU:n sääntöjen mukaan Kreikalta voitaisiin leikata mm. maatalous- ja aluepoliittisia tukimiljardeja. Sen sijaan EU-maat kaivavat kuvettaan: Suomi on luvannut 550 miljoonan euron lainan Kreikalle. Tukipaketin nivomisen keskiössä on suomalaiskomissaari Olli Rehn.

Toimittajana Risto Makkonen.

 

Lähetyksen juontaa Renny Jokelin.

 

A-tuubi

 

Suosittele141 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä