A-studio: Suomi nousuun palkka-alella?

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 1 85

Työnantajat ovat väläytelleet palkka-alea ratkaisuksi taloustilanteen korjaamiseen.

TV1 keskiviikko 28.11. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Palkkojen leikkaukset yleistyvät Suomessa, jos vaikea taloustilanne pitkittyy. Näin arvioi työoikeuden professori Seppo Koskinen Yle Uutisten haastattelussa. Palkka-alesta on jo olemassa esimerkkejä Suomessa.

Lentoyhtiö SAS nousi jälleen siivilleen, kun työntekijät taipuivat rajuihin muutoksiin muun muassa roimiin palkanalennuksiin. Lapin yliopiston työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan palkka-alesta on nähtävissä merkkejä Suomessakin.

 

Maksetaan ehkä myöhemmin

"Meillä on jo sovittu eri yrityksissä palkkojen alentamisia ainakin sillä tavoin, että ne palkat sitten maksetaan myöhemmin, jos yrityksen tulos tulee voitolliseksi. Sitten on myös käytäntöjä, joissa työnantajalle annetaan tavallaan maksuaikaa palkan osalta."

Professori uskoo, että talouden tiukkoina aikoina työnantajat käyttävät palkkakorttia jatkossakin.

A-studiossa kysytään, saadaanko Suomi nousuun palkkoja alentamalla? Ohjelmassa käsitellään myös koulutuspaikkojen leikkauksia, ja mitä vaikutuksia niillä on nuorisotakuun toteutumiseen.

A-studion juontavat Katri Makkonen ja Sakari Kilpelä.

 

Muualla netissä:

Yle Uutiset: Asiantuntija: Taloustilanne voi johtaa palkka-aleen

 

Suosittele85 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 01.12.2012

Kainuun Entrinki

Yhdistys on toiminut useita vuosia ja joka vuosi tekee n.300 000,00€ voittoa ja lisäksi EU:n ja ELY:n kautta tuleva rahoitus. Tämä Entrinki toteuttaa kierrätystoimintaa Kajaanissa, mutta käytännössä toiminta on bisnestä. Entrinki myy eteenpäin hyvällä voitolla ilmaiseksi saamansa materiaalin/tuotteet/laitteet. Kierrätystoiminnassa materiaalista on vähennetty hallinnointi ja käsittelykulut niin senkin jälkeen myös jää voittoa kohtalaisen paljon. Kierrätykseen tuotujen tuotteiden jotka voidaan myytä eteenpäin hinnoitellaan liian korkeaksi joka vaikuttaa myyntiin, eli hinta ja laatu ei ole kohdallaan.

Toiminnassa on myös havaittavissa joidenkin ns. ”tuttujen asiakkaiden” suosimista, eli heille voidaan tuotteita myydä olennaisesti halvemmalla kuin muille asiakkaille.

Olisiko verottajan oltava kiinnostunut tämän tyyppisten yhdistysten toiminnasta. Mihin käytetään tämän tyyppiseen toimintaan saadut myyntivoitot/yhteiskunnan tuet. Entrinki toteuttaa myös projekteja, mutta miten nämä on toteutettu. Miten yleensäkin on näiden työllistämisprojektien todellinen asia ihmisten työllistämisten osalta?

Yhdistys työllistää ELY:n keskuksen pitkäaikaistyöttömiä (työorjia) ja pitkäaikaistyöttömien työllistettyjen palkkaus tulee ELY- keskukselta.

Entringissä työskentelevien henkilöiden työilmapiiri ei ole kovinkaan hyvä, yhteisössä ”kytätään” toisten tekemisiä ja yhteisössä on myös pikku ”pomoja” jotka eivät osallistu varsinaiseen työntekoon. Pikku pomot ovat happaman näköisiä työssään ja eivät ole osaltaan parantamassa työilmapiiriä, eli käytännössä vaihtamalla asiallisemmat pomot saadaan työyhteisö mielekkääksi työpaikaksi.

Osa työtekijöistä ei ole kykenevä työskentelemään asiakaspalvelutehtävissä, tästä puutteesta aiheutuu valitettavan usein harmia asiakkaille sekä jotkut työtekijät ovat töissä alkoholin vaikutuksen alaisena. Asiakaspalvelutehtäviin pitää ottaa sellaiset henkilöt joilla on kyky hoitaa asiaa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä