A-studio: Talk – Tapaus Talvivaara

Julkaistu keskiviikkona 06.11.2013 5 27

Talvivaaralta odotetaan näyttöä siitä, että kaivostoiminta saadaan kannattavaksi.

TV1 torstaina 7.11.2013 klo 21.05 - 22.00, uusinta perjantaina 8.11. klo 11.35

Yle Areenassa 30 päivää

Kaivosyhtiö Talvivaara julkistaa torstaina osavuosikatsauksensa. Nyt pitäisi olla näyttöä siitä, että kaivostoiminta voidaan saada kannattavaksi.

 

Verovaroja yhtiöön?

Talvivaaran pääosakas on Suomen valtio, joka omistaa sijoitusyhtiö Solidiumin kautta 16,7 prosenttia yhtiön osakkeista. Jos Talvivaaran ahdinko pahenee, hallituksen on päätettävä, käyttääkö se verorahoja kaivosyhtiön pelastamiseen.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta piti keskiviikkona ennen eduskunnan täysistuntoa ylimääräisen kokouksen, jossa Yle Uutisten tietojen mukaan käsiteltiin Talvivaaraa.

 

Yhtiö: Hyvä pöhinä!

Talvivaara uskoo omaan tulevaisuuteensa. Yhtiön viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen vakuuttelee Ylelle, että nikkeliä liukenee taas ja yhtiössä on hyvä ”pöhinä” päällä.

Pitäisikö valtio-omistajan pitää huolta siitä, ettei kaivosyhtiö pääse kaatumaan? Vai pitäisikö pörssiyhtiön tulevaisuus jättää markkinoiden armoille?

A-studio: Talkissa aiheesta keskustelevat Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen, Kainuun luonnonsuojelupiirin varapuheenjohtaja Antti Lankinen sekä kansanedustajat Anni Sinnemäki (Vihr.) ja Mauri Pekkarinen (Kesk.).

Keskustelun vetää toimittaja Tulikukka de Fresnes.

 

Muualla verkossa

Yle Uutiset: Vapaavuori: Talvivaaraan haetaan markkinaehtoista ratkaisua

Yle Uutiset: Talvivaara: Konkurssi yksi vaihtoehto - tappiota tuli rutkasti lisää

 

Suosittele27 Suosittelee

Kommentit

torstaina 07.11.2013

Tänään on uutisoitu Talvivaaran mahdollisesta konkurssista. On huomioitavaa, että raskasmetallijäämät joita Talvivaaran sakkauslaitos ei ole pystynyt poistamaan, sekä veteen jääneet suolat muodostavat ehkä liian suuren haasteen Talvivaaran tulevaisuudelle.

Sellaista tunnettua teknologiaa ei ole olemassa, mikä mahdollistaisi Talvivaaran jätevesien puhdistamisen kannattavasti. Tehtaan jatkaminen ja rahoituksen saaminen ei tuo ratkaisua tähän perusongelmaan, johon esim. Mauri Pekkarinen ei osaa tai halua ottaa kantaa.

Mitä enemmän kaivosalueella suoritetaan louhintaa, sitä pidemmäksi ja kalliimmaksi muodostuu kaivosalueen jälkien siivoaminen, koska biologinen prosessi murskeläjissä ei tule loppumaan vielä moniin vuosiin kaivoksen sulkemisen jälkeen.

Eilisessä A-studiossa eräs professori otti kannan, jossa Talvivaaran toiminnan jatkuminen olisi ympäristön kannalta edullisin vaihtoehto. Mielestäni tämäkään kannanotto ei kestä kriittistä tarkastelua, koska tässäkään ei otettu kantaa siihen, kuinka paljon Talvivaaran jätevesien puhdistaminen tulisi oikeasti maksamaan.

Nyt Talvivaaran toiminta on perustunut ympäristölupien ylittämiseen, sekä kaivosalueella syntyvien jätteiden varastoimiseen kaivosalueella eikä suinkaan niiden asianmukaiseen prosessoimiseen.

Talvivaaran osalta tulisi tehdä välittömästi puolueettoman tahon tekemä selvitys jätevesien puhdistamisesta aiheutuvista kustannuksista, jäteveden puhdistuskustannus/per tuotettu nikkelitonni, ja vasta sitten valtio voisi harkita, kannattaako Talvivaaraan sijoittaa lisää.

torstaina 07.11.2013

Ei jumalauta, jos yhtiön viestintäpäällikkö on tuollainen änkkä, mitä jo se kertoo yhtiön osaamisesta. Konkurssiin. Eipä onnistunut juontajakaan.

torstaina 07.11.2013

Tänään suora lähetys Talvivaarasta oli aivan farssi.
Vieraat asiantuntijoita, mutta keskustelu sekavaa ja
kaikki puhuivat toistensa päälle.
Todella huono toimittaja, kannattaisi harjoitella ennenkuin
rupeaa juontamaan näin tärkeää ohjelmaa.

torstaina 07.11.2013

Ohjelman vetäjä SURKEA..vain kokeneet poliitikot onnistuivat jotenkuten tuomaan mielipiteitään
esille, muut keskeytettiin heti. Toimittajan myös syytä perehtyä ko aiheen asiantuntijoiden tietoihin eikä pelkästään sensaatiomielessä alentua iltapäivälehti tasoille. Huhh huuh !

perjantaina 08.11.2013

joo toi juontaja kyllä pilas koko keskustelun!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä