A-studio: Talk – Tarvitaanko matalapalkkatyötä?

Julkaistu torstaina 07.03.2013 29 57

Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät Suomessa kohtaa.

TV1 torstaina 7.3. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät Suomessa kohtaa. Nuorten työttömyysaste on noussut viime vuodesta, ja esimerkiksi alle 25-vuotiaista miehistä oli tammikuussa yli neljännes vailla työtä. Silti työvoimasta on monilla aloilla pulaa.

Samaan aikaan hätäavuksi tarkoitetusta toimeentulotuesta on tullut yhä useammalle pitkäaikainen tulonlähde. THL:n mukaan sitä sai toissavuonna yli 370 000 suomalaista, joista yli 27 prosenttia oli alle 30-vuotiaita. Heistä iso osa on vaarassa syrjäytyä työelämästä kokonaan.

 

Soininvaaran ratkaisu: Nuorisopalkka

Vihreiden Osmo Soininvaaran mukaan toimeentulotuesta on tullut osittain työttömyyttä ylläpitävä järjestelmä. Palkka vähentää toimeentulotukea niin, että työstä ei jää käteen sen enempää kuin pelkistä tuista. Suomessa on myös liian vähän matalan palkan töitä tarjolla.

Ratkaisuksi Soininvaara ehdottaa Suomeen muun muassa nuorisopalkkaa eli töitä, joiden tekijöille voitaisiin maksaa palkkaa alle työehtosopimusten. Näin työnantajat saataisiin palkkaamaan vähällä työkokemuksella työtä hakevia ja pelkän peruskoulun käyneitä töihin.

Vastaavasti nämä työntekijät eivät menettäisi kaikkia tukiaan ja heidän verotuksensa olisi lähellä nollaa, jolloin töihin meno kannattaisi.

 

Mitä sanoo nuori äiti?

A-talkissa aiheesta väittelevät kansanedustajat Antti Lindtman (sd.) ja Osmo Soininvaara (vihr.) sekä kaupunginvaltuutettu Wille Rydman (kok.) ja nuori äiti Mira.

Keskustelun vetää Susanne Päivärinta.

 

Suosittele57 Suosittelee

Kommentit

torstaina 07.03.2013

Soininvaaran ehdotus on hyvä, ylipäätänsä ei palkkaa pitäsi maksaa kellekään.

torstaina 07.03.2013

Me sodanjälkeiset sukupolvet olemme opettaneet lapsemme ja lapsenlapsemme liian helpolle.
Kun itse vartuimme työikään 50-luvun lopulla ja 60- luvun alussa, oli kaikki työ mitä sai ihan kullanarvoista. Silloin meistä suuri osa joutui niihin matalapalkkatöihin, jos vanhemmilla ei ollut varaa kustantaa oppikoulua. Aikuiseksi vartuttuaan tiesi jo, ettei hienoihin töihin ollut mitään mahdollisuuksia - kansakoulu- ja ammattikoulupohjalla.
Perusduunia vaan - ja pienellä palkalla! Hienoa, jos pääsi kunnalle tai valtiolle töihin. Leipä tulisi olemaan kapeaa mutta pitkää! Ensimmäiset vuodet itsenäistä elämää aloiteltiin yleensä alivuokralaisasunnoissa.
Kun me kaksi matalapalkka-alan työläistä menimme naimisiin, ensimmäinen asunto oli valtavan hieno kaksio, johon meillä ei kylläkään ollut sitten varaa hankkia huonekaluja kuin yksi kerrallaan ja vähittäismaksulla. Radiona oli matkaradio- ja telkkaria säästettiin vuosi ja ostettiin sitten vähittäismaksulla. Vaatteita hankittiin vähän ja tili oli Pukevassa - jos oli.
Nykynuorilla pitää jo opiskelun alussa olla täysin kalustettu oma asunto, kaikki mahdollinen elektroniikka ja joka sesongille muotivaatteet. Ja bailaamaan monta kertaa viikossa.
Eihän siihen todellakaan riitä huonon koulutuksen takia saatu "paskaduunin" palkka.
Etenkin jos puuttuu ymmärrys että kouluja pitää käydä ja ammatti hankkia. Ja pitää hankkia sellainen ammatti, jolla on työllistymismahdollisuuksia. Ei tämä maa niin kamalasti voi elättää taiteilijoita, media-alan ihmisiä ja kampaajia ja kosmetologeja. On osittain meidän vanhempien ikäluokkien vikakin että luodaan näille aloille koulutuspaikkoja liikaa ja siten turhia odotuksia.
Summa summarum; olen sitä mieltä, että ns. toimeentulotukea maksetaan aivan liikaa nuorille.
Ei kait kukaan lähde töihin, jos kotona netissä notkumalla saa vähänkin rahaa. Ei pidä lähteä kotoaan ovet paukkuen, jos ei ole työtä ja sen ohella asuntoa. Me ollan tehty vakava virhe, kun rohkaistaan nuoria lupaamalla asumistukea ja kaikkea mahdollista, kun he ovat liian nuoria itsenäistymään. Asukoot isän ja äidin tai sukulaisten nurkissa, jos eväät omaan elämään puuttuu.
Alle 25-vuotiaiden työttömyys ratkaistaan lopettamalla nuorilta kaikki tuet. Kyllä rupeaa työ maistumaan!!!

torstaina 07.03.2013

Monta hyvää poinntia mummeli!!

torstaina 07.03.2013

Moi. Lueppas Juipin pitkä teksti alhaalta niin yllätyt, että on meitä päälle parikymppisiä vielä joitakin olemassa joilla on arvot kuten on kasvatettu.

torstaina 07.03.2013

Mummeli Espoosta puhuu asiaa. Nyt voitaisiin kokeilla sitä, että otetaan nuorilta tuet pois.

torstaina 07.03.2013

Nuoret voisi tulla ajamaan taksia, kun siellä on jo 7 euron tuntipalkka ja työkokemustakin tulisi nopeasti, kun työvuorot kestävät 18 tuntia.

torstaina 07.03.2013

Eikö Soini tiedä että esim. koulunkäynnin ohjaajat EIVÄT KAIKKI SAA 1500€ kuukaudessa

torstaina 07.03.2013

A-Talk, Osmo ja muut, olen työskennellyt TYÖVOIMATOIMISTOSSA pian 30 vuotta ja netto palkka on 1800 euroa, olisin ikionnellinen jos saisin 1500 euroa ja asumistuen lisäksi. Missä maailmassa te elätte ?

torstaina 07.03.2013

Miksi vanhoille työntekijöille, jotka eivät osaa hyödyntää tietotekniikkaa, pitäis maksaa täyttä palkkaa?

torstaina 07.03.2013

Minä 33 vuotiaana koulutettuna olen tehnyt 13v. töitä ja verojen jälkeen minulle jää käteen 1400€ ja siinä on jo yksi ikälisäkin. Varmaan motivoi suuresti jos kouluttamattomat nuoret saisivat 1500€ käteen Halooo....päättäjät!!!

torstaina 07.03.2013

Soininvaara on oikeassa. Onko parempi että nuoret syrjäytyy vai tarjotaanko työllistäjille porkkana jolla nuoret pääsee töihin? Käteen jäävä osuushan ratkaisee kannattaako työtä tehdä ja kyllä Soininvaaran malli on ihan hyvä.

torstaina 07.03.2013

Aikaisemmin oli työantajille helpotus alle 23-vuotiaan palkkaamisesta, koska alle 23-vuotialle ei kertynyt eläkettä.
Nyt monelle eläkkeelle jäävälle ja sitä aikovalle tullut ikävänä yllätyksenä.
Eli aikaisemminkin on helpotettu työnantajien nuorenten palkkaamista

torstaina 07.03.2013

eikö yle pysty parempaan, kun antaa jatkuvasti kallista tv aikaa tollaisille peräkamarin pojille kuin vartiainen ja soininvaara. ei koskaan mitään järkevää ja rakentavaa.

torstaina 07.03.2013

Missä utopiassa elävät Soininvaara ja Päivärinta? Soininvaara ei verottaisi alta 1500 euron palkkaa ja päälle tulisi vielä asumistukia...? Käteen jää monella duunarilla vähemmän.

Päivärintako haluaa lisää muiden liksoilla eläviä teiniäitejä valitsemalla studioon tytön joka sanoo: "En on ny pariin vuoteen hakenu töitä".
YLEn ohjelmissa on aina se vika, että toimittajat haluavat saada vastauksia jotka ovat heidän suustaan.
Ei se raha tule taivaasta valtiolle niinkuin demarit ja vihreät luulevat, kyllä sinä pitää pirusti painaa hommia, että saa nämä nykyjan lorvijat elätettyä.

torstaina 07.03.2013

Menin tehtaalle töihin 16 vuotiaana palkka 1,22 mk/h...
17 vuotiaana maksettiin 1,55 mk/h...
Kun täytin 18 vuotta sain noin 1,88...
20-vuotiaana sain 2,10 ja työpaikka osaamisen kertyessä 21-vuotiaana maksettiin normaali palkkaa 3,10 mk/h...
Olen nyt 65 vuotias, en ole koskaan ollut työttömänä... Lähden eläkkeelle kesällä. Olen hommannut rantatontin jossa aion tehdä mökin vanhutta varten...

torstaina 07.03.2013

Tulojen mukaan eletään. Sitä ei enään nykyään opeteta :)

torstaina 07.03.2013

Just joo, tollasia Miroja se miekin elätän. 26v olen tehny kunta-alalla töitä, ikinä en oo työvoimatoimistossa käyny, saatikka saanu mitään tukia. Saan käteen n. 1600 ja jos tolle Miralle maksetaan 1500 nollaverolla niin haloo!!! Minä maksan asuntolainaa, koulutin tyttäreni työelämään ja olen kituuttanut aina. Niin sitten näille syrjäytyneille pitäisi maksaa palkkaa ei mistään nollaverolla ja paapoa päälle. Voi jumaliste sanon minä

torstaina 07.03.2013

Kun saataisiin yritykset palkkaamaan ihmisiä ikään katsomatta eikä nurisemaan miten kallista kaikki on. Varmasti moni nuori tahtoo töihin mutta matalapalkka ei saa olla liian matala koska silloin eletään yhä tukien varassa eikä veroale auta kuten tulisi. Eikös nuoria ole aina haukuttu samoista asioista kuten nyt ja ajat ovat muuttuneet? Työelämä ei ole kuten kultaisilla 50- 70-luvulla vaan elämme raaemmassa ajassa jossa suorittaminen on pikku pakko ja töihin hakeminen ei onnistu vain ilmestymällä kysymään. Kannustan kaikki hakemaan töitä ja yrittämään mitä tahansa työtä jos sillä oikeasti tulee toimeen ja siitä pitää. Byrokratia vain estää lyhyen työn vastaanottamisen koska jos työ ei jatku eikä uutta ole tulossa, tuet katkaistaan ja niiden takaisin saaminen alkaa uudestaan. Moni asia on tehty vaikeaksi enkä tarkoita tukien hakemista vaan yleensä kaikkea työllisyyteen liittyvää. Ei kenenkään pitäisi edes miettiä kannattaako työ ottaa vastaan erinäisistä syistä, vaan pitäisi voida ottaa pelkäämättä miten se vaikuttaa taloudellisesti. Mutkat pitää suoristaa että työn vastaanottaminen kannattaa ja "ilmaiset" työharjoittelut saadaan minimiin.

Ihan pikku sivulauseena moni "neuvoja" antava on luultavasti itse hyvässä asemassa työelämässä eikä ole kokenut kaikkia mutkia mitä työn haussa, työssä tai työttömyydessä voi tulla vastaan. Sekä te aiemmat sukupolvet olette saaneet tämän aikaan joten työelämä on sitä minkä olette nuorille antaneet. Korjatkaa asia vielä kun voitte.

torstaina 07.03.2013

Jotain vikaa on nykyajassa jos nuoret kouluja käymättömät tytöt luulevat että muksujen tekeminen on ammatti.
Tulee nyt väkisinkin mieleen ne yhden puolueen jutut huonomman aineksen lisääntymisestä.

torstaina 07.03.2013

Mikä ihmeen asiantuntija Soininvaara oikein on? Teki mm kuntauudistustutkimuksen Päijät-Hämeenssä. Oli varsinainen nollatutkimus. Pääasia lienee, että Osmo saa ylimääräistä palkkaa ja voi hyvin.

torstaina 07.03.2013

Työnhaun ongelma on paperihommat, alkakaame kaikki taiteilijoiksi tai muusikoiksi, ei paperisotaa, jos osaa edes nimensä kirjoittaa. Ok. peruskoulu ja 3000 euron kk-palkka ja työaika klo 14-16-´sitten nuoriso on tyytyväinen

torstaina 07.03.2013

Koneilla tuotettu automaatio verolle. Mm. kaiken karvaiset itsepalvelut. Ja ne verotulot niiden hyväksi, jotka menettävät työnsä näille koneelle.

torstaina 07.03.2013

Se Hölmö insertin mies valehteli niin että korvat heiluu: työ ei lopu ikinä, aina on työtä tehtäväksi! Tosin kaikki työ ei ole kivaa taikka "coolia" tms. vaan osa on ikävää, likaista tai tylsää. Mutta ongelma on se, että ei ole riittävästi rahaa maksaa palkkaa, koska kilpailu kiristyy jatkuvasti kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja sitä myötä sekä yksityiset (työnantajat) että valtio "säästävät" kannattuvuuden nimissä.
Ja se kansalaispalkka idea on lopun alkua, sillä vain suositaan laiskuutta ja suorastaan yllytetään välinpitämättömyyteen, koska rahaa tulisi vaikka ei tekisi mitään. Hävetkää tuollaisten ehdotusten tekijät.

torstaina 07.03.2013

Mielestäni ei voi sanoa, että työ ei lopu koskaan, Tai voi jos alkaa saivartelemaan, Ehkä sen pitäisi olla, että työ josta maksetaan on vähentynyt. Kyllä se nyt vaan on niin, että jos jengiä laitetaan tehtaalta pihalle kun yksi kone korvaa kymmenen työvaihetta niin ei niistä kaikista kymmenestä nyt yhtäkkiä tule kampaajia ja hierojia ja mitä vaan mitä tarvitaan. Kauanko ja paljonko niitä työpaikkoja oikein tulee tilalle? Mitä ne on ?

torstaina 07.03.2013

Wille Rydman on oppikirjaesimerkki näköalattomista ekonomeista, joille työntekijä on pelkkä kuluerä. Se paljastuu ihmisestä aina siitä, pohtiiko hän työn hintaa, vai sitä mihin se palkka kuluu. Suomessa duunareilla on tosiaan EU-kollegoita kovemmat tulot, mutta insinööriportaasta eteenpäin vertailussa tiputaan. Eli täällä on kalliit halvat työt ja halvat kalliit työt. Ei pitäisi vaatia korkeasti koulutetulta paljoa pinnistelyjä ymmärtää, että MENOT ova karanneet käsistä. Kokoomuksen paikallispolitikot etunenässä huseeraavaat pääkaupunkiseudun kaupungeissa sellaista maankäyttöpolitiikkaa, että se tuottaa hyvin maan- ja asuntojen omistajille, mutta aiheuttaa valtavia palkkapaineita. Edunvalvontajärjestö kokoomuksen valtakunnallinen siipi puolestaan pitää huolen siitä, ettei tehdä turhia rajoituksia sen suhteen minne työpaikkoja roiskitaan. On edesvastuutonta kaavoittaa moottoritien varteen 1000, 10000, tai 50000 työpaikan tilat pohtimatta onko resursseja järjestää työntekijöille riittävästi asuntoja, MYÖS niille matalapalkkaisille siivoajille! Ja jos onnistuukin löytämään asumisen kauempaa, halvemmalta alueelta, niin nykyisin on tehty mahdottomaksi sekin että työnantajakin voisi muuttaa halvemmalle alueelle, säästää kuluissaan, lähettää siivoojansa keikalle Helsinkiin, maksaa keikasta verovapaata matkakorvausta, jolloin työntekijän KÄTEENJÄÄVÄ palkka kasvaisi jo kahdesta päästä: vähemmän menoja ja enemmän nettotuloja. Tätähän ei suomen rydmanit osaa laskea, tuijotetaan vain työn hintaa. Pitäisi vertailla EU-laajuisesti eri ammattien nettotuloja, niin ongelmat tulisivat paljonpaljon nopeammin esiin.

torstaina 07.03.2013

TOIMEENTULOTUELLE lisäansioita esim. 300 euroa kuussa, joka ei vähennä mitään tukea. Moni voisi kokea sen avulla elämänsä mielekkäämmäksi, jopa säilyttäisi kykynsä työntekoon vaikka se ei oman alan työtä olisikaan.

torstaina 07.03.2013

Terve.

25-vuotias mies. Aina olen saanut töitä. Peruskoulupohjalta. Nuorten liikunnallinen ohjaaminen on minulla ollut aina mukana. Lukiossa Iusineena useampaan kertaan siinä onnistumatta pääsemään loppuun asti. Nyt olen itse löytänyt liikunnanopinnot josta minulle tulee ammatti. Minusta olisi pätevä opintojenohjaus nähnyt jo aikoja sitten mikä minusta voisi isona tulla. Opinto-ohjaukseen tarvitaan yksilöistämistä jo heti koulun alussa. Toisin on sellaisilla yksilöillä joilla ei ole perimässä ja kasvatuksessa sitä pärjäämisen avainta. Heidätkin tulee kuitenkin mielestäni ottaa huomioon.

Tästä päästään kasvatukseen. Kasvatus tuntuu tässä yksilönoikeuksia ja sisäänpäinkääntymistä korostavassa yhteiskuntakehityksessä siirtyvän ja siirtyneen aivan liikaa koulun ulkopuolella. Vanhemmilla on niin paljon omia murheita ja kiireitä panostaa itseensä, että lapset sysätään kouluun ja harrastuksiin opettelemaan kuinka käyttäydytään.
Mummelin tekstissä oli paljon minunkin arvojani. Vanhempani ovat duunareita ja yksi meistä kolmesta sisaruksesta on akateemisesti koulutettu. Kaikilla meillä on ollut aina töitä. Äiti oli kaljaan menevä jo kun perheemme nuorin oli ala-asteella. Ero tuli heti tämän jälkeen. Kaikkia meitä on kiusattu raskaasti koulussa ja myös tarkkailuluokkakin on tuttu. Vahva isä on varmasti osaselittäjä, että meistä ei kukaan ole väliinputoaja mutta täytyy siinä olla muutakin.

Jos kotona paapotaan, koulussa paapotaan ja tämän jälkeen yhteiskunta paapoo niin mitä sitä muuta voi odottaa. KODIN vastuu pääasiallisena kasvatuksen kotilona tulee palauttaa! Se on meidän sukupolvemme tehtävä! Mummeli mainitsi, että nykyään täytyy kaikki saada valmiina ja heti. Niinhän sitä nykyään ajatellaan. Toisaalta paljon voi nykypäivänä saada suhteellisen lyhyessäkin ajassa kun vain oikein elää. Itse asuin kotona yli kaksikymppiseksi ja koko ajan olin elämässä kiinni. Kun sitten pääsin ensimmäiseen vuokra-asuntooni niin kyllä sinne kaiken tarvittavan sain vaikka ei mitään tuloja ollut kauheasti ollutkaan. Kyllä se on niin, että ei ne tulot vaan ne menot.

Nykyään Lapset valittavat ruuasta ala-koulusta, lukion kautta ammattiopistoon. Itse olen ollut kaikissa. Ruoasta. Myös koulusta valitetaan. Ihan oikeasti. Nämä molemmat ovat etuoikeuksia mistä meidän omat vanhempammekin ovat joutuneet maksamaan rahaa. Miksei he opeta tai opettaneet meitä kaikkia ymmärtämään tämän merkitystä. ME SAAMME SUOMESSA kaiken liian helposti. Siinä on iso syy tähän mullistukseen.

Toinen tähän vaikuttava asia on se, että maailma on tosiaan kehittynyt. Kehitys tarkoittaa nykypäivänä kaiken vanhan hylkäämistä ja pelkästään uuden vastaanottamista. Voisimme ihan työpaikkojen määrän ylläpitämiseksi tehdä joitan hommia hiukan vanhanaikaisemminkin. Tässä tullaan rahaan. Nykypäivänä tai siis jo pitkään on maksimaalisen voiton päälle haettu vieläkin maksimaalisempaa voittoa. Eihän se loputtomiin kestä. Jos olisin itse yrityspomo niin eläisin silti normaalia elämää ja miettisin millä saan homman pysymään kannattavana kaikille. On totta, että tämä asiakaan ei ole yksiselitteinen mutta kyllä se vaan on monesti niin, että pienempienkin firmojen pomolla tai pomoilla täytyy olla kaikin puolin hienot puitteet eikä monestikaan riitä ihan tavallinen.

perjantaina 08.03.2013

hyvää asiaa ja ihan asiallisesti sanottuna. itse olen isosta perheestä ja kotonamme on maatila, joten vois sanoa että kasvatuksena on pitkälti ollut työnteko ja siihen opettaminen. voisin varmaan sitä pitää yhtenä perusteena sille, miksi en antanut periksi esim. opintojen suhteen ja ns. arvottomampikin työ on kelvannut. pääasia on minulle aina ollut, että toimeen tullaan omilla ja itse ansaituista rahoista voi nauttia hyvällä omallatunnolla!

perjantaina 08.03.2013

täällä 22-vuotias nuori äiti kertoo oman tarinansa koulutuksesta ja työllisyydestä. peruskoulun jälkeen menin lukioon, kun en siinä vaiheessa vielä muuta mieluisempaa koulutuspaikkaa ollut keksinyt. käytännönläheisenä ihmisenä pelkät lukio-opinnot alkoivat kuitenkin jo ensimmäisen vuoden aikana käymään tylsäksi. niinpä päätin hakea ammattikouluun puutarhalinjalle, ja pääsinkin. samalla päätin jatkaa myös jo alkaneita lukio-opintoja ja suorittaa kolmoistutkinnon. no, alku menikin hyvin ja lukio-opinnotkin maistuivat kun sai päivällä tehdä käsillä luovempaa työtä.päivät siis kävin ammattikoulua klo 8-16 ja kahtena iltana viikossa oli aikuislukion iltaopinnot klo 17-20.30. no tässäkää vaiheessa ei tuntunut vielä liian rankalta. mut pian tuliki ongelma vastaan, nimittäin raha, kun kesätöistä saadut rahat loppuivat. opintotukea sain reilun 9 e kuussa, asuin koulun asuntolassa, joten asumiseen ei mennyt rahaa, mut linja-automatkat ammattikoulun ja lukion välillä piti kustantaa itse, samoin kahden koulun oppikirjat ja ruuat tietysti. täysin raittiina ihmisenä en todellakaan viikonloppuisin juhlinut ja rellestänyt ja laittanut rahaa palamaan niin kuin "opiskelijoiden tapana nyt aina on" no, koska rahaa ei valtiolta herunut ja vanhempieni rahoillakaan en halunnut elää, niin päätin sitte alkaa opiskelujen ohessa töitä tekemään, olihan viikossa vielä kaksi iltaa ja viikonloput vapaina. otin sit vastaan kaksi työtä lastenhoidon ja siivouksen parissa. päivät siis olivat täysiä klo 8-22 välisenä viitenä päivänä viikossa. tuloja tuli kuussa n. 500 e ja sillä mentiin. tätä jatkui toisen ja kolmannen opiskeluvuoden ajan. mutta kun kolmantena vuonna tuli ylioppilaskirjoitukset, opinnäytetyö, loput harjoittelut yms niin rankaksi veti. laihduin reilussa kuukaudessa alle 40 kiloiseksi, ihan vaan sen takia kun en muka kerennyt syömään. sitä vaan juoksi paikasta toiseen ja yritti saada kaiken kunnialla suoritettua. ja totta puhuen koulut hyvin suoritinkin, kirjoituksista tuli hyvät arvosanat ja valittiinpa minut ammattikoulussa jopa vuoden opiskelijaksi :) valmistumisien jälkeen lähdin vajaaksi vuodeksi au pairiksi tehtyäni sitä ennen kesän muita töitä. ja taas toukokuussa suomeen palattuani menin kesätöihin ihan ammattia vastaaviin töihin kaupiungin puistotyöntekijäksi, palkka oli reiu 8 e/h. syksyllä pääsin jatko-opintojen pariin floristikoulutukseen ja reilun vuoden kestäneiden opintojen jälkeen valmistuin taas, ja edelleen ihan kiitettävin arvosanoin. koulu päättyi ja työnhaku alkoi. oman alan töitä ei löytynyt lukuisista puhelinsoitoista ja hakemuksista huolimatta joten ilmoittauduin työkkäriin. siellä ne asiat vasta hankalaksi kävivät, se papereiden täytön ja selvitysten määrä oli ihan mahdotonta ja sieltä rahan saaminen näytti toivottomalta. sitten kun minulle tarjottiin joulun jälkeen lastenhoitotyötä, en empinyt vaan otin sen vastaan, rahaa kun oli jostain saatava. soitinkin työkkäriin heti ja sanoin, että pitäkää rahanne kun tämä on näköjään tehty niin vaikeaksi. virkailija yritti vielä, että niiltä parilta kuukaudelta minä aikana asia oli vireillä ois mahdollista saada tuet takautuvasti. no kuka niitä rahoja enää sitten ois tarvinu kun hengissä melkeen rahattomana kerta selvittiin?! 4kk tein lastenhoitohommia n.1100 e:n kuukausipalkalla ja sitten kun floristin paikka löytyi 150 km päästä toiselta paikkakunnalta, en epäröinyt taaskaan otin paikan vastaan ja muutin. siinä vaiheessa olin alkuvaiheessa raskaana. puoli vuotta tein sitten floristin hommia n. 9,60 e tuntipalkalla ihan työehtosopimuksen mukaisesti. (floristien ja muutenkin puutarha-alojen palkat ovat tosiaan noin huonoja) nytpä ihmettelenkin, että jos tuosta vielä soininvaaran ym. kumppanien ehdotuksen mukaan leikattais 20% pois, jotta muutkin työttömät floristit työllistyisivät, niin huhheijjaa. minulla sentään on lisäksi mies, jonka palkoista maksetaan esim. vuokra, auton käyttökulut ja suurin osa laskuista. minä taas hoidan ruoka-ostokset ja suurin piirtein omat menot. ja nyt äitiyslomalla saan melkein saman verran rahaa kuussa ja käytännössä tämähän on melkein pelkkää lomaa yhden lapsen kanssa. joten en ihmettele, miksi jotkut haluavat olla kotona ja viettää helppoa elämää, kun tuilla saa melkein saman rahan kun työssä raatamalla. no, itse kuitenkin ihan oman mielenkin kannalta aion äitiysloman päätyttyä jatkaa samoja floristin hommia enkä "loisia" kotona ja "tuhlata veronmaksajien rahoja." ja tosiaan, kaikki nuoret ja opiskelijat eivät ole vastuuttomia bailaajia! kiitos, anteeksi ja aamen.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä