A-studio: Talk – Mistä rahat eläkkeisiin?

Julkaistu keskiviikkona 24.04.2013 12 52

Eläkeläisten päivätansseissa musiikki soi ja partavesi tuoksuu. Perunajauho ei pöllyä Mikkelin vanhalla Sotkulla. Kuva: Linda Härkönen.

TV1 torstaina 25.4. klo 21.05 -22.00

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Luotatko siihen, että saat eläkemaksujesi vastineeksi kunnon eläkkeen?

Tänä vuonna eläkkeisiin kuluu enemmän rahaa kuin eläkemaksut tuottavat. Eläkejärjestelmä on siis yhä enemmän sijoitustuottojen varassa.

 

SAK vaatii maksujen korottamista

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK vaatii, että eläkemaksuja on korotettava välittömästi.

SAK uskoo rahastojen purkamisen johtavan siihen, että nuoret joutuvat kohtuuttoman maksurasituksen kohteeksi. Ensin he maksavat isot maksut ja saavat vastineeksi niukat eläkkeet.

 

EK luottaa talouskasvuun

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei ehdotusta hyväksy, koska korotukset heikentäisivät yritysten kilpailukykyä.

EK luottaa siihen, että talouskasvu ja eläkesijoitusten tuotot turvaavat suomalaisten eläkkeet.

 

Mihin palkansaaja voi luottaa?

Voiko palkansaaja luottaa siihen, että saa eläkemaksujensa vastineeksi kunnollisen eläketurvan?

A-studio: Talkissa vieraina SAK:n eläkeasioiden päällikkö Kaija Kallinen ja EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.

Uutta näkökulmaa eläkekeskusteluun tuovat ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Veli-Matti Partanen.

Keskustelun vetää toimittaja Jan Andersson.

 

Muualla netissä

Yle Uutiset: Nyt se tapahtui: Eläkemaksut eivät enää kata maksettuja eläkkeitä

 

Suosittele52 Suosittelee

Kommentit

torstaina 25.04.2013

Nämä nuoret tuntuvat olevan kovasti huolissaan eläkkeistään, vaikka ovat koko pienen ikänsä opiskelleet verovaroilla, eivätkä ole juurikaan kerinneet eläkemaksuja maksamaan. Nykyiset eläkeläiset ovat tehneet työtä koko ikänsä ja maksaneet verojen lisäksi eläkemaksuja, joilla heidän eläkkeensä maksetaan.

torstaina 25.04.2013

Ikävä kyllä nämä 'ajatushautomot' (mikä naurettava ilmaisu) ovat oikestolaisten voimien rahoittamia ja mielipiteet sen mukaisia. Kuka idiootti näiden 'ajatushautomoiden' mielipiteitä pitää minkään arvoisina. Nehän ovat vain palkattuja oikeiston mielipiteiden esilletuojia.

torstaina 25.04.2013

Täytäntän 63 vuotta, takana on 48 vuoden työhistoriaa, niin kuin useimmalla suuren ikäluokan edustajalla. Miksi eläkeikäämme pitäisi nostaa? Eikö mikään riitä?

torstaina 25.04.2013

Nuori tutkija Elina Lepomäki tuntuu luulevan, että eläkevakuutusmaksut ovat vero. Eiväthän ne ole. Maksan eläkemaksut eläkevakuutusyhtiön tilille, en verottajan. Aiemmin yrityksillä oli eläkerahastoja, mutta ne erotettiin itsenäisiksi mm. jotta ne eivät rasittaisi yrityksen tasetta, ja toki myös, jotta eläkevarat olisivat turvassa. Siksi työnantajien luulisi olevan tyytyväisiä nykyiseen järjestelmään, jossa eläkevakuutusmaksut siis eivät ole vero.

torstaina 25.04.2013

Olen jutellut sellaisen ihmisen kans joka on ollut eläkerahojen kans ollut tekemisissä siis tehnyt
työkseen ja hänen mielestään suomalaisilla ei ole hätää eläkerahojen kanssa.Suomalaisia
palkansaajia ja tulevia eläkeläisiä viedään tässäkin asiassa yksi nolla.Palkansaajilla koitetaan
maksattaa nykyisiä ja tulevia eläkkeitä ja ei haluta koskea eläkerahoihin mitkä on kertynyt
vuosien varella.Siellä on 5v kriisi rahasto.
Tää on minun mielestäni päättäjiltä sun muilta kekkuleilta puhdasta matematiikkaa!!!

torstaina 25.04.2013

Joo, tuo on melko naurettavaa puhetta eläkeiän nostosta, koska esim. nämäkin nuoret eivät tule koskaan tekemään pitkää työuraa, koska he alkavat työnteon vasta about 25 vuotiaana. Mutta eihän sitä voi vaatia, että he asian ymmärtäisivät. Kyllähän tuollaisia ajatushautomo-hommia voi tehdä helposti vaikka 80-vuotiaaksi. Työn rasittavuus sekä tehdyt työvuodet pitäisi tietty ottaa huomioon pakollista eläkeikää määriteltäessä. Se ei voi olla sama kaikille. Nämä taitaa olla liian vaikeita asioita näille koulunpenkillä elämänkokemuksensa ja tietonsa hankkineille nuorille.

Joo, toihan on noita oikeistomedian esiintuomia ajatuksia, joilla pyritään parantamaan työnantajien asemaa. Toinen tälläinen sumutus on työvoimapula. Oikeisto on palkannut paljon porukkaa tuomaan näitä tuulestatemmattuja mielipiteitä esiin. Niinpä he ovat tuoneet mielia-ajatuksensa esiin, tuoda ulkomailta halpatyövoimaa Suomeen, kun suomalaiset eivät kuulemma jaksa eivätkä viitsi tehdä raskaita töitä. HAH.

Ps. A-Talk on hoitanut surkeasti tämän keskustelupuolen ja yleensäkin kun siellä julkaistaan katsojien mielipiteitä, niin ne otetaan jostain veen Twitteristä, jota ny ei monikaan käyttää.

torstaina 25.04.2013

PS. Kukahan on laatinut tämän kommettisivun idioottimaiset kysymykset?

torstaina 25.04.2013

Muutenkin ajankohtaistoimituksen ohjelmat ovat selkeästi huonontuneet. Ilmeisesti kokoomuslainen johtaja on vaihdattanut porukkaa. MOT: kin on nykyään ihan surkea verrattuna entiseen.

Onko tämä tosiaan tahallista ajankohtaistoimituksen alasajoa, koska se on ollut ainoa media, joka on tuonut esiin yhteiskunnallisia epäkohtia. Ikävältä tuntuu.

torstaina 25.04.2013

Eläkkeet on mitoitettu paljon lyhyemmälle eliniälle ja sille, että maksajia olisi sama määrä kuin eläkkeen nauttijoita. Eläkevarojen tuotto ei riitä kattamaan tuota edellä mainittua epäsuhtaa. Vaihtoehtoina ovat ainoastaan vähentää kuluja (leikata ylisuuria eläkkeitä tai maksuaikaa eli nostaa eläkeikää) tai nostaa maksuja kattamaan tuo epäsuhta.
Maksujen korotus on minusta täysin kohtuutonta nuorisoa kohtaan. suuret ikäluokat käyttävät päätösvaltaansa häikäilemättömästi hyväkseen ja maksattavat suhteettoman suuret eläkkeet nuorisolla. 2000luvun alkupuolella oltiin tekemässä eläkeuudistusta, mutta päättämässä olevat suuret ikäluokat siirsivät omien etujensa leikkaukset eteenpäin - pelastivat itsensä ja nyt vetoavat perustuslakiin eläkkeiden säilyttämiseksi. Kaikki yli 3500 euron eläkkeet pitäisi leikata eläkevarat riittäisivät luultavasti sen jälkeen hyvin.

perjantaina 26.04.2013

Libera-säätiö, jossa Lepomäki ajattelee, on libertaarien perustama säätiö. Nämä minivaltiota kannattavat, yksityiskoulujen kasvatit (Lepomäki) ja rahaa perineet tahot (hallituksessa Berner, von Hertzen ja Wahlroos) ovat niin pihalla, että saattavat uskoa aidosti asiaansa. Mielenkiintoista tässä on se, että Liberan porukka tasoittaa äärimielipiteillään tietä EK:lle ja kokoomuslaisuudelle. Nämähän näyttävät liberalaisten rinnalla lähinä sosialisteilta.

perjantaina 26.04.2013

Miksi ohjelmassa ei keskusteltu siitä voiko ylipäätään kansalaiset jatkaa työssään edes nykyisesti säädettyyn eläkeikään saakka? Meitä on aika paljon sellaisia, jotka ovat joutuneet pois työelämästä täytettyään 60-vuotta. Emme me sitä halua. Ollaanko huomattu,että työttömyys lisääntyy. Ikäryhmässä 55-64 vuotta työttömyys on lisääntynyt 56,5% viime vuodesta. Se, että on työtä, liittyy tiivisti eläkemaksukykyyn tässä maassa. Eläkeiän pidentäminen on mahdollista, jos maassa on työtä. Mitkään omaehtoiset eläkesäästöt eivät auta yhtään mitään mikäli säästäjällä ei ole työtä.

Aika irvokkaalta kuulosti Anderssonin kysymys keskustelijoilta siitä haluvatko jatkaa työssä. Miksi hän ei kysynyt voivatko he jatkaa työssään?

Me työttömät yli 60-vuotiaat, mutta emme vielä eläkeiässä olevat, kuuntelimme keskustelua syrjittyinä. Ohjelma ei koskenut meitä, vaikka olemme tällä hetkellä niitä, joille tulisi olla mahdollisuus jatkaa ainakin pari vuotta työssä. Tällöin olisi mahdollista "pidentää eläkeikää" vaadittuun tasoon.

Suomessa nykyhetken ongelmat eivät koskaan merkitse mitään, vaikka ne luovat suurimmat paineet yhteiskunnassa. Suomalainen laittaa pään pensaaseen, höpisee sieltä tulevaisuuden mietteitään, ja luulee, että yhteiskunta muuttuu paremmaksi. Nämä keskustelut ovat samankaltaisia. Höpinää, höpinää. Koskaan ei näytä olevan rohkeutta tarttua oikeisiin pulmiin, ja keskustella niistä.

lauantaina 27.04.2013

Hyvä ohjelma muuten, mutta siinä oli jätetty huomioimatta eläkeläisten verotus. Keskituloiset eläkeläiset maksavat tällä hetkellä jopa 3-3,5% korkeampaa veroa kuin työssä käyvät. Eläkeläisillä ei ole mitään vähennyksiä. Eläkeläisillä tulisi olla myös työ tulovähennys ja tuo vähennys koostuu sairauskuluista ja matkakuluista terveyskeksuksiin ja sairaalaan. Minä uskon, että monella eläkeläisellä nuo kulut ovat suuremmat kuin työssäkäyvien työtulokulut.
Itse en ole maksanut koskaan näin korkeaa veroa töissä ollessa, vaikka eläke on pienempi kuin työstä saatu palkka. Tämä asia on jäänyt toimittajilta huomaamatta, miten väärin eläkeläisiä kohdellaan verotuksen osalta. Poltiikot eivät ota mitään kantaa tähän olen lähettänyt viestiä moneen suuntaan. Mutta kyllä se seuraavissa vaaleissa näkyy kuka eläkeläisten äänet vie.
Voisitteko toimittajat vähän penkoa eläkeläisten verotusta?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä