A-studion reportaasi: Harrikoiden suviseurat

Julkaistu torstaina 29.07.2010 3 166

Stefan Willner saapui harrikkaralliin itse rakentamallaan moottoripyörällä.

TV1 maanantaina 2.8. klo 21.00

Suomalaiset Harley-Davidson -moottoripyörien harrastajat kokoontuivat heinäkuussa Himoksella. Kokoontumisajoon saapui 2 700 harrastajaa.

A-studion toimittaja Niina Karling lähti Harley Davidson Club of Finlandin 30-vuotisjuhliin ottamaan selvää Harrikoiden ja niiden omistajien sielunelämästä.

 

Kulttituote kestänyt aikaa

Harley-Davidson on yli sata vuotta vanha amerikkalainen moottoripyörämerkki.

Merkki on yksi harvoja yhdysvaltalaisen teollisuuden symboleja, jotka ovat kestäneet globalisaation myrskyissä. Nykyään se on myös kulttituote ja brändi, jonka avulla myydään niin partavesiä kuin vaatteitakin.

Suomessa Harrikoiden määrä on kasvanut nopeasti viime vuosikymmeninä, etenkin nousukausien aikana.

HD-pyöriä on Suomessa nykyisin noin 14 000, kun vielä 70-luvulla määrä oli vain joitakin satoja. Kaiken kaikkiaan moottoripyöriä on liikenteessä vähän yli 200 000.

 

Turvallisen keski-ikäistä

Yleensä moottoripyöräily liitetään vapauteen ja nuoruuteen. Kunnollisen Harley-Davidsonin hankinta ja ylläpito ovat kuitenkin sen verran kallista lystiä, että se vaatii säännöllisiä tuloja ja vakaata elämää. Suuri osa harrastajista onkin turvallisesti keski-ikäistä joukkoa.

Karling yrittää selvittää mikä HD-väkeä yhdistää. Onko kyse kapinallisuudesta, amerikkalaisuuden ihannoimisesta, suomalaisesta isänmaallisuudesta, soidinmenoista vai yksinkertaisesti HD-pyörien muotoilusta ja niiden ainutlaatuisesta äänestä?

Entä mikä yhdistää ja erottaa harrikkamiehiä ja -naisia? Onko harrikkaväen yhteenkuuluvuudessa jopa uskonnollinen sävy?

 

Romantikko nahkaliiveissä

Kysymyksiä on ehkä enemmän kuin vastauksia. Suurin osa Harley-Davidson -harrastajista on loppujen lopuksi aivan tavallisia suomalaisia.

Kulkuneuvoissaan on jotakin, mitä ei voi selittää, vaan se pitää kokea. Muuttuuko toimittajan asenne, kun hän pääsee aidon Harrikan kyytiin?

Yksi vastaus nousee ehkä ylitse muiden: Harrikkamies on pohjimmiltaan romantikko, ja harrikkanaiset ovat kiihkeitä: ”Tavallinen tiskari ei lähde tähän hommaan.”

 

A-tuubi

Unelma yhdelle

 

Suosittele166 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 30.07.2010

Suosittelen ohjelman katsomista!

maanantaina 02.08.2010

Mikä on "tavallinen tiskari"?
Aikä röyhkeää nonsaleeraamista.
Harrikkaihmiset sitten lienevät niitä jännittäviä ihmisiä, jotka nousevat meidän tavallisen harmaitten tiskarien tuollepuolen.

tiistaina 03.08.2010

minä ainakaan elä vakaata ja turvallista elämää.ihan yhtä sekasotkuu kokoajan.enkä todellakaan käy säännöllisesti töissä,johtunee siitä ettei musta ole siihen.mut harrikka on ja pysyy,niin kauan kunnes joku suurempi voima vaatii tän jutun jättämään.en tosin tiedä mikä se on kun taivaaseen en pääse ja piru ei pidä kiirettä varmoilla saatavilla.joten sätkitään ja prätkitään täällä sitte :) hyvää loppukesää kaikille muillekkin sekopäille

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä