A-studion reportaasi: Imaami ja profeetan piirtäjät

Julkaistu perjantaina 02.07.2010 0 138

Tanskalainen Kurt Westergaard elää edelleen ympärivuorokautisessa poliisivartiossa. Westergaard on tunnetuin Muhammad-pilapiirtäjistä.

TV1 maanantaina 5.7. klo 21.00

Tänä kesänä tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun tanskalainen päivälehti Jyllands-Posten julkaisi pilapiirroksia profeetta Muhammadista, ja islamilainen maailma raivostui.

A-studio kävi katsomassa, mitä profeetan piirtäjille kuuluu tänään.

Reportaasimatka alkaa Oulusta, missä paikallisen islamilaisen seurakunnan imaami Abdul Mannan kertoo mielipiteensä sananvapaudesta ja kiistellyistä kuvista sekä esittää pilapiirtäjille kolme kysymystä.

Toimittaja Sanna Ukkola vie imaamin kysymykset pilapiirtäjille ja pyytää heitä vastaamaan piirtämällä. Lopuksi Mannan saa kommentoida uusia piirroksia.

 

Westergaard elää vartioituna

Jyllands-Postenin piirroksista eniten loukkaavaksi koettiin Kurt Westergaardin teos, jossa profeetta Muhammadilla oli turbaanissaan pommi.

Westergaard istui Yhdysvalloissa poikansa uima-altaalla, kun hän kuuli piirroksensa herättämästä reaktiosta: Tanskan liput ja suurlähetystöt paloivat eri puolilla islamilaista maailmaa ja mellakoissa kuoli yli sata ihmistä.

Westergaard elää yhä ympärivuorokautisessa poliisivartiossa, koska terroristit ovat luvanneet hänestä miljoonan dollarin tapporahan. Uhkaukset eivät ole jääneet puheiden tasolle: kirveellä aseistautunut muslimimies yritti murhata Westergaardin tammikuussa.

 

Vilksin torni yritettiin polttaa

Pari vuotta myöhemmin oman Muhammad-pilakuvansa piirsi ruotsalaistaitelija Lars Vilks, ja hänkin sai osansa äärimuslimien vihasta.

Maaliskuussa poliisi pidätti seitsemän ihmistä Vilksin murhan suunnittelusta. Vilksin kotitalo yritettiin polttaa kuukausi sitten. Myös Suomessa vierailleen Vilksin Iissä rakentama lautatorni yritettiin polttaa juhannuksen jälkeen.

Oululainen sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta on osallistunut keskusteluun käyttämällä Muhammad-hahmoa omissa töissään ja paheksumalla Suomen poliittista johtoa, joka meni pyytelemään anteeksi profeetasta tehtyjen kuvien julkaisemista.

Ranta on kolmesta Muhammadin piirtäjästä ainoa, joka ei ole joutunut pelkäämään turvallisuutensa puolesta. Nykyään hän provosoi kristittyjä Kirkko ja kaupunki -lehdessä.

 

Al-Qaida tarjoaa 100 000 dollarin tapporahaa ruotsalaistaitelija Lars Vilksistä, joka raivostutti muslimit piirtämällä profeetta Muhammadin koirana.

 

A-tuubi

 

Suosittele138 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä