A-studion reportaasi: Lapin hillasota

Julkaistu keskiviikkona 03.08.2011 16 171

Arvokas marja kiristää paikallisten ja ulkomaisten poimijoiden välejä.

TV1 maanantaina 8.8. klo 21.00

YLE Areena

Lapin huono hillasato on kärjistymässä hillasodaksi paikallisten asukkaiden ja ulkomaalaisten marjanpoimijoiden välillä.

Etenkin thaimaalaisista marjanpoimijoista on tehty syntipukkeja. Paikalliset maanomistajat haluaisivat rajoittaa heidän liikkumistaan ja määritellä jokamiehenoikeudet uudelleen.

Marjanpoimintafirmat ovat puolestaan joutuneet ihmisoikeusaktivistien silmätikuksi. Aktivistit haluavat pelastaa poimijat yritysten riistolta.

A-studion reportaasin toimittaa Tulikukka de Fresnes.

 

 

Suosittele171 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 08.08.2011

hei
ohjelman mainoksessa lapin äijä selittää kuinka hillat tullaan poimimaan mökin nurkalta .
Etelän toimittajat uskoo kaiken mitä niille puhuu.
kaikkihan me tiedämme että hilla kasvaa suolla ja suolle ei ole tietääkseni tapana ollut rakentaa mitään mökkejä.

maanantaina 08.08.2011

Kunnon "Kätkäläistouhua" taas. Jokamiehenoikeudet on hieno asia, ne koskee myös näitä paikallisia, jotka myös voivat halutessaan marjastaa, missä tahtovat. Näin heikkona lakka/hillavuonna nyt on turha muutenkaan soita kierrellä.

maanantaina 08.08.2011

Aiheellinen ohjelma, koska mielestäni tässä asiassa on paljon korjaamisen varaa.

Ensinnäkin omien havaintojeni mukaan ulkomaalaisten poimijoiden olosuhteet ovat kehnot ja he tuskin saavat edes kohtuullista palkkaa työstään. Mielestäni Suomen eduskunnan tulisi paneutua asiaan ja tutkituttaa, onko toiminta rinnastettavissa ihmiskauppaan tms.

Hieman tuntuu siltä, että poimijat joutuvat "riistetyksi" kotimaansa välittäjän ja sitten suomalaisten marjayritysten taholta. Ei siinä poimijaraukalle jää muuta kuin haave tienestistä.

Me kuluttajat voisimme reagoida asiaan ja emme osta kyseisten välittäjien tuotteita tai muutakaan heidän yritysten palveluita.

Toisaalta kyllä Lapin hillat tulisi jättää lappilaisille poimijoille ja välittäjien tulisi maksaa hillasta poimijalle kunnon hinta.

Voisipa joskus välittäjät (Välistä vetäjä Villet) käväistä itsekin maantieojan toisella puolen, eiköhän siinä safariasu hikeentyisi ja huomaisivat kuinka raskasta marjojen poiminta on.

Hyvät poimijat, jos välittäjät eivät maksa kunnon hintaa, niin jättäkää marjat yhtenä vuonna myymättä. Jospa ne välittäjät siitä hieman nöyrtyisivät.

- omaksi tarpeekseen Lapista hilloja poiminut

maanantaina 08.08.2011

Jokamiehenoikeus= Jokaisen ihmisen oikeus poimia ja myydä.
Missä on jokaisen yrityksen oikeus palkata henkilö poimimaan vain hänen yrityksensä käyttöön tulevia tuotteita/marjoja. Tätä toimintaa kutsutaan yritystoiminnaksi ja se on luvanvaraista toimintaa. Mielestäni tässä käytetään hyväksi Suomen lain määritystä ja pilataan toiminnalla lapsiemme tulevaisuus poimia omat marjat pakkaseen. Jos ulkomaalainen tulee vapaaehtoisesti, etsii itse paikan maastosta mistä poimia ja myy poimimansa marjat minne itse haluaa niin silloin sen voi hyväksyä iloisin mielin. Miten näiden marjanpoimija yritysten toiminta eroaa entisajan orjatyövoiman käytöstä. Huono-osaisen hyväksikäyttöä.

PS. Kiinasta voisi saada vielä edullisempia poimijoita. ;)

maanantaina 08.08.2011

Jos marjoja halutaan poimia juhannusviikolla tiedetään aika tarkkaan sato.
ja mihin marjoja tulee mustikoita ja hilloja. sitä ennen ei kannata lentoja varata.

nimim. 47 v ja yli 1500 hillalitran kokemus, ps en poimi myyntiin
marjastaja Oulun seudulta.

maanantaina 08.08.2011

Ulkomaalaisten köyhien ihmisten hyväksikäyttö marjanpoiminnassa on laitonta toimintaa. Heille ei makseta oikeaa palkkaa työstään vaan asia kierretään keinottelemalla ja kikkailemalla. Marjanpoimintayritykset harrastavat luvatonta voittoa tuottavaa yritystoimintaa yksityisten mailla orjatyövoimaa hyväksi käyttäen.

Lapin Kansa ( nykyinen Pirkanmaan Sanomat ) pyrkii epätoivoisesti muokkaamaan mielipiteitä ja tekee laittomasta toiminnasta ahkerien ja uutterien ihmisten sankaritarinaa. Lapin Kansan, joka pyrkii nykyisin vaientamaan kaiken kritiikin Lapissa, voisi hieman perusteellisemmin paneutua tutkivan journalismin syövereihin.

Huonona marjavuonna poimijoilla ei ole mitään takuupalkkaa ja heille jää vain luu kouraan kalliista matkoista ja Suomessa oleskelusta nälkäpalkalla alkeellisissa oloissa ja ryhmämajoituksissa.

maanantaina 08.08.2011

Omistaako lapinäijä itse edes sitä suota mökinnurkalta?
Ymmärrän hyvin kisman, jos joku kerää marjat raakana vain sen takia ettei muut ehtisi ensin. Muuten saa poimia se joka poimii, koska muuten jää poimimatta. Ikävä sanoa, mutta lappilainen yrittäjä keskittyy yleensä enempi siihen, ettei kilpailua pääse syntymään kuin siihen että tekisi työt pois. Marjayritysten kuuluu kuitenkin hoitaa velvollisuutensa työntekijöitä kohtaan, koska muuten kärsii koko maan maine.

maanantaina 08.08.2011

Sitäpaitsi nuo marijanpoimijat muualtapäin edes lähde siitä kauemmas kuin tieltä näkkyy, ei ne sinne "meiän omille" hillasoille uskalla, saatikka sitten korpihillaa ees kerräämään. Marjayrityksien pomot saa kyllä lopettaa valittamasta ja olla hilijaa hissukseen tai lähtiä ite poimimaan
.

maanantaina 08.08.2011

Turha jeesustella että marjoja riittää kaikille. Helposti saavutettavat paikat tyhjennetään nykyään niin tehokkaasti kaupallisiin tarkoituksiin ulkolaisen työvoiman toimesta, että muiden kuin ammatikseen marjapaikkoja kartoittavien osana on usein jäädä lähes ilman satoa. Kaikilla ei ole päiväkausia aikaa etsiä korvaavia apajia perinteisten apajiensa korvikkeiksi, joiden sato nykyään päätyy muiden suihin. Suomalainen päättäjä antaa tässäkin asiassa globalisaation viedä meitä ihan narussa.

maanantaina 08.08.2011

Jos vain 10% esim. lakoista poimitaan vuosittain, luulisi siitä riittävän myös suomalaisille.
Kainuun metsät on täynnä marjaa, mutta pomijoita on tosi niukasti. Kyllä thaimaalaiset ovat hyvin tervetulleitä!

maanantaina 08.08.2011

HUOMIO HYVÄT IHMISET Onko hygieniäpassit voimassa. Hilla on tuore elintarvike. joka voidaan käyttää kuumentamattomana.
Suolla ei tada olla vessoja eikä käsien pesumahdollisuutta.

maanantaina 08.08.2011

Väite, että vain 10% marjoista poimitaan vuosittain ei ota huomioon sitä, että kohtuullisesti tavoitettavissa olevia hyviä marjapaikkoja on vain rajallinen määrä. Poimitut marjat on myös itse omin voimin kannettava suolta tai metsästä tienvarteen ja tunnetusti voimia ja aikaa on jokaisella rajallinen määrä.

maanantaina 08.08.2011

Koillismaalla ei ollut tänä kesänä hillaa, joten thaimaalaiset siirtyivät poimimaan mustikkaa, josta osa oli vielä puoliraakaa. Koska mustikkasatokin on tänä vuonna heikko niin siinä kilpailutilanteessa kotitarvemarjastaja voi seurata vain sivusta, kun teollisuuden orjatyöläiset imuroivat ne harvat marikot kaupallisiin tarpeisiin.

maanantaina 08.08.2011

nim. Jokaisen oikeus? lainaus: "...ja pilataan toiminnalla lapsiemme tulevaisuus poimia omat marjat pakkaseen".
Nyt kuulkaa suomalaiset isät ja äidit, katsokaappa itseänne peiliin. Itse kävin juuri katsomassa ja totesin seuraavaa: Jos me jatkaisimme (olisimme jatkaneet) hyvin asiallista perinnettä kerätä marjat Suomen metsistä lapsiemme kanssa, ei tänne todellakaan tulisi tai tarvitsisi tuoda ulkomaalaisia poimijoita. Se on täysin oma syymme että marjat joko jäävät metsään tai joku muu ne poimii, älkää hyvät ihmiset itkekö sen perään mihin itse emme kykene! Joku Enskakin ohjelmassa sanoo; "..kun poikani tulee Saksasta kaveriksi asentamaan puomia..". Mitä jos pikkusen miettis miksi lapset eivät marjoja poimi?! Kyllä se on yhteiskunnan - eli meidän itsemme syy, mutta kun ei kykene itsekritiikkiin niin syytetään sitten muita. Älytöntä itkemistä ja ihan oman kyvyttömyyden takia, haloo!

tiistaina 09.08.2011

Mitä sitä räkäsaumaa puomiin vetelemään ja kantoja viskelemään! Ottaa vaan ämpärin hitsauspuikon sijasta käteen ja painuu metsään. Tuo poistullessaan marjaa ämpäreissä niin, että sangat vinkuu. Vai mitä juttuja ne on, että suurin osa koko marjasadosta jää metsiin?Patavanhoillisia asenteita! Kun ei ole nähty muuta kuin joulu ja kierretty vain tahkoa.

tiistaina 09.08.2011

Kun sallitaan tämä nykyinen marjafirmojen toiminta jokamiehenoikeuden perusteella on se HÖLMÖLÄISTEN hommaa. Suurin osa Suomesta poimituista marjoista (80%) viedään Kiinaan ja kaukoitään lääketeollisuuden raaka-aineeksi. Suomessa teollisesti käytettävästä marjasta suurin osa tuodaan Kanadasta koska se ei kelpaa kaukoidän markkinoille alhaisen flovonoidipitoisuuden vuoksi. Siis Suomen marjat poimitaan kaukoidän työvoimalla ja viedään kaukoitään. Pienen siivun tuloista saavat muutamat marjafirmojen omistajat, tappion saavat kärsiä suomalaiset marjanpoimijat, kotitaloudet ja loppujen lopuksi koko Suomen kansa kun joutuu tyytymään huonompaan Kanadan marjaan jogurtissaan. Kun suurin tappion kärsijä on syrjäseutujen vähätuloinen asukas jota ei tunnu kukaan puolustavan, ei poliitikot eikä muutkaan Suomalaiset. Se pienikin tulon lähde luovutetaan kaukoidän ihmeille. Tämä varmaankin tulkitaan vielä vihapuheeksi ja kohta poliisit koputtavat ovelle?!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä