A-studion reportaasi: Näköpuhelinhuuma

Julkaistu torstaina 08.07.2010 0 130

Turkulainen Mikko Haahtia jahtasi Lontoossa uutta näköpuhelinta.

TV1 maanantaina 12.7. klo 21.00

Yhä useampi suomalainen hankkii itselleen amerikkalaisen Applen puhelimen. Samalla kotimainen Nokia menettää asemiaan maailman suurimpana puhelinvalmistajana.

A-studio seurasi turkulaista Mikko Haahtia Lontooseen, jossa Apple aloitti uusimman iPhone-kännykkänsä myynnin 24. kesäkuuta. Uuden laitteen suurimpana myyntivalttina pidetään siihen kuuluvaa näköpuhelintoimintoa.

Iso-Britannia oli yksi viidestä maasta, josta näköpuhelimen saattoi hankkia jo ennen juhannusta, ja Haahti halusi puhelimensa ensimmäisten joukossa koko maailmassa. Suomessa puhelin tulee myyntiin heinäkuun lopulla ja sen voi ostaa vain Soneran liittymän kanssa.

 

Le jonottaa puhelinta kaksi yötä

A-studio seuraa Haahdin tuskaisaa odotusta ennen puhelimen myyntiin tuloa. Kahvilatyöntekijä Haahti on Lontoossa myös kahvimessuilla ja voimia on vähän valmistautua iPhone 4:n ostoryntäykseen. Hurmioituneimmat Apple-fanit ovat jonottaneet jo vuorokauden myymälän edustalla Lontoon keskustassa.

Intohimoisin puhelimen ostaja on Alex Le. Hän lensi Lontooseen Dubaista vain saadakseen älypuhelimen uusimman mallin käsiinsä niin pian kuin se oli mahdollista.

Toimittaja Virpi Hukkanen kyselee Haahdilta ja Leltä, miksi Nokian älypuhelimet eivät heille kelpaa. Toimittajalla on oma lehmä ojassa, sillä hän omistaa Nokian osakkeita. Samaan aikaan kun tuhannet ihmiset jonottavat Nokian kilpailijan kallista älypuhelinta, sijoituksen arvo laskee päivä päivältä.

 

Johtajat vaihtoivat Nokian Appleen

Haahti ja Le ovat nuoria miehiä, joita kiinnostavat muutkin tekniset vempaimet kuin puhelin. Heidän intohimonsa älypuhelimiin voi ymmärtää sitä kautta.

Nuorten miesten lisäksi yritysmaailman johtajista yhä useampi kantaa povitaskussaan iPhonea. Johdon konsultti Teppo Kolehmainen ja myyntijohtaja Mikko Soirola elävät Applen älypuhelin taskussaan.

Kolehmainen on sitä mieltä, että Applen menestys on ennen kaikkea onnistuneen markkinoinnin tulosta.

Kolehmainen ja Soirola valitsivat pitkään Nokian puhelimen ihan jo tukeakseen suurta suomalaista yritystä. Applen iPhonea on heidän mukaansa kuitenkin paljon helpompi käyttää kuin Nokian puhelinta. Rajansa suomalaisen yrityksen tukemisellakin, sanovat miehet.

 

Miesten leikki kuvapuhelimella alkaa

Mutta kuinka käy Haahdin ja Len Lontoossa?

Haahti asettuu varhain myyntipäivän aamuna epätoivoisen pitkään jonoon laitakaupungin kauppakeskuksessa. Le sen sijaan pääsee ostoksille ensimmäisenä 32 tunnin jonottamisen jälkeen.

Kun Alex Le tulee kännykkä käsissään ulos liikkeestä toimittajajoukko piirittää hänet ”miltä nyt tuntuu” -kysymyksillään. Muut Len kanssa jonottaneet nuoret miehet leikkivät puhelimillaan ja soittavat keskenään videopuheluja.

Haahti palaa kauppakeskuksesta messuille. Tutut baristat eli kahvinvalmistajat kyselevät pitääkö paikkansa huhu, jonka mukaan Haahdilla olisi jo iPhone 4.

 

Kun Alex Le tulee kännykkä käsissään ulos liikkeestä toimittajajoukko piirittää hänet.

 

A-tuubi

 

Suosittele130 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä