A-studion reportaasi: Tornion lohen kujanjuoksu

Julkaistu torstaina 22.07.2010 0 142

Väsytys on ohi ja lohi veneessä.

TV1 maanantaina 26.7. klo 21.00

Luonnossa syntyneiden lohien määrä on romahtanut Itämerellä, koska suuret lohijoet on padottu. Vain Tornionjoki virtaa yhä vapaana ja tarjoaa lohelle kutupaikkoja.

A-studion reportaasi seuraa lohen kutumatkaa ohi kalastajien verkkojen, rysien ja koukkujen – Ahvenanmaan vesiltä Tornionjoelle.

Lohi herättää vahvoja tunteita sekä harrastaja- että ammattikalastajissa. Suurin syy on se, että kalastaja joutuu rehkimään usein kymmeniä, jopa satoja tunteja saadakseen lohen veneeseensä.

 

Uiko lohi rysän ohi?

EU kielsi Itämerellä ajoverkkokalastuksen kaksi vuotta sitten. Aikaisemmin kalastajat pyydystivät suurimman osan lohista ajoverkoilla, kalojen ruokailualueilla. Kilometrien mittaiset verkot olivat tehokkaita pyydyksiä, ja kielto näkyi nopeasti lohien määrän kasvuna Pohjanmerellä, Perämerellä ja Tornionjoella.

Kaikki ei kuitenkaan ole hyvin.

Osa ammattikalastajista kutsuu tätä kesää nälkävuodeksi: lohta on noussut rysillä lähes kolmanneksen vähemmän kuin normaalisti. Viime vuonna kalastajat saivat Suomen vesialueilta noin 44 000 lohta, mutta nyt saalis on jäämässä alle 30 000:een.

Ammattikalastajien rysäpyynnille on määrätty laissa rauhoitusaikoja, jotta lohta pääsisi nousemaan jokiin kudulle. Rysäkalastajat kokevat, että kalastuksen aikarajoituksilla nousulohet uivat heidän pyydystensä ohi ja nousevat jokimiesten uisteltavaksi.

 

Istutus ei pelasta

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on seurannut nousulohien määrää Tornionjoella kaikuluotauksen avulla vuoden ajan. Laitteet on sijoitettu Kattilakoskelle.

Viime kesänä kaikuluotauslaitteiden ohi porskutti yli 30 000 lohta. Tämä kesä näyttää synkältä – lohien määrä on romahtanut. Heinäkuun loppupuoleen mennessä jokeen on noussut puolet vähemmän lohta kuin viime kesänä.

Normaalisti Tornionjoella syntyy vuosittain noin miljoona lohenpoikasta. Niistä vain muutama kymmenentuhatta palaa kutukypsinä synnyinjokeensa.

Tornionjoella lohien poikastuotanto on elpynyt. Monissa muissa joissa poikasten syntyvyys on romahtanut tai loppunut kokonaan. Istutuksista ei ole lohikannan pelastajiksi, koska istutetut lohenpoikaset kuolevat ennen kuin ne ehtivät kutea tai edes kasvaa muutaman sentin mittaiseksi.

 

Lisää kalateitä

Ainoa keino kasvattaa luonnon poikasten määrää on lisätä kalateitä jokiin, jotka on padottu sähköntuotannon vuoksi. Tällaisia jokia ovat muun muassa Oulujoki, Iijoki ja Kemijoki.

Tornionjoella syntyneitä lohia kalastetaan koko Itämeren alueella. Suomalaisten lisäksi muun muassa tanskalaiset, puolalaiset ja ruotsalaiset saalistavat samoja lohia.

Ajoverkkokalastuskielto vähensi hetkellisesti kalastuspainetta Itämerellä. Nyt puolalaiset ovat kehittäneet ajosiimakalastuksen. Siimoissa on tuhansia koukkuja, joilla lohia kiskotaan veneisiin.

Reportaasin toimittaa Markus Liimatainen.

Ohjelma uusitaan tiistaina 27.7. klo 13.30. Tv-esityksen jälkeen ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa.

Osa ammattikalastajista kutsuu kuluvaa kesää nälkävuodeksi. Lohta on noussut rysillä lähes kolmanneksen vähemmän kuin normaalisti.

 

Blogissa Markus Liimatainen: Päästäkää lohi jokiin!

A-tuubi

 

Suosittele142 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä