A-talk: Armeija remonttiin

Julkaistu torstaina 30.09.2010 0 134

Yleinen asevelvollisuus vai palkka-armeija?

TV1 torstaina 30.9. klo 21.05

Säästöjen tarve pakottaa Suomen uudistamaan maanpuolustuksensa.

Yleinen asevelvollisuus säilyy yhä, jos poliitikot toteuttavat Risto Siilasmaan työryhmän ehdotukset. Säästöjen seurauksena esimerkiksi osa varusmiehistä voi selvitä palvelusajastaan vain neljässä kuukaudessa.

Kaikille säästötalkoot ja nykyisen järjestelmän viilailu eivät riitä. Radikaaleimmat vaativat Suomeen palkka-armeijaa Ruotsin malliin. Mihin yleistä asevelvollisuutta oikein tarvitaan?

 

Armeijan koko vai kalusto?

A-talkissa maanpuolustuksen tulevaisuudesta keskustelevat:

Juha Korkeaoja on keskustalainen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja. Korkeaoja pitää tiukasti kiinni yleisestä asevelvollisuudesta. Se on hänen mielestään tehokkain tapa hoitaa Suomen puolustus. Ruotsin malli ei tänne sovi, sillä Ruotsin puolustusvoimien tehtävä on eri kuin Suomen.

Kalle Kallio on rauhanyhdistys Sadankomitean puheenjohtaja. Kallio kannattaa palkka-armeijaa.Yleinen asevelvollisuus on käynyt vanhanaikaiseksi, tehottomaksi ja kalliiksi. Kallio sanoo, että nykyisessä sodankäynnissä kalustolla on suurempi merkitys kuin miesmäärällä.

Mikko Kiviluoma on varusmies ja Varusmiesliiton varapuheenjohtaja. Kiviluoma kannattaa yleistä asevelvollisuutta. Kiviluoma on huomannut, että varusmiehissä on paljon sellaisia, joiden motivaatio ei ole kohdallaan. Syyt ovat muualla kuin itse palveluksessa. Asepalvelus ei ole liian raskasta, eikä siitä puutu mielekkyyttä.

Pekka Haavisto on vihreiden kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen. Haavisto valikoisi nykyistä tarkemmin varusmiehet. Reservin määrän hän pudottaisi maksimissaan 150 000:een nykyisestä 350 000:sta. Nykyaikaiseen sotaan tarvitaan teknisesti korkeatasoista maanpuolustusta.

 

A-tuubi

 

Suosittele134 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä