A-talk: Homot naimisiin

Julkaistu keskiviikkona 12.10.2011 0 163

Seksuaalivähemmistöjen oikeus avioliittoon ja adoptioon jakaakansanedustajat puolustajiin ja vastustajiin.

TV1 torstaina 13.10. klo 21.05 – 21.50

YLE Areenassa 30 päivää

Seksuaalivähemmistöjen oikeus avioliittoon ja adoptioon repii kansanedustajat puolustajiin ja vastustajiin. Puoluerajat ylittävä työryhmä kerää nyt nimiä avioliittolain muuttamista ajavan lakialoitteen puolesta. Tavoitteena on, että homot ja lesbot voisivat mennä naimisiin ja heillä olisi samat adoptio-oikeudet kuin muillakin.

Työryhmän hanketta vaikeuttaa hallituskokoonpano. Kristillisdemokraatit lähtivät mukaan hallitukseen sillä ehdolla, että hallitusohjelmasta jätettiin tasa-arvoinen avioliittolaki pois.

Työryhmä tarvitsee hankkeensa puolelle enemmistön kansanedustajista. Hallituspuolueista selkeimmin aloitetta kannattavat vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja enemmistö SDP:stä. Kokoomuksesta noin puolet kannattaa aloitetta.

Oppositiossa perussuomalaisten enemmistöltä tulee jyrkkä ei lakimuutokselle. Keskustalaisista suurin osa ei ole kertonut mielipidettään vielä julkisuuteen, mutta heidän äänensä nousee avainasemaan kiistellyssä lakiuudistuksessa.

 

”Avioliittolailla tehdään oppositiopolitiikkaa”

A-talkissa aiheesta keskustelevat:

Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) sanoo, että on lapsen etu on päästä normaaliin perheeseen. Niikon mielestä normaaliperhe on heteroperhe. Niikosta asiat eivät muutu, vaikka vihreiden kansanedustaja Jani Toivola kiertäisi kaikissa Suomen kouluissa saarnaamassa. Lapsella täytyy olla isä ja äiti perheessä, Niikko painottaa.

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) on pettynyt ja yllättynyt, että tasa-arvoisella avioliittolailla tehdäänkin nyt oppositiopolitiikkaa. Vielä vaalien alla puheet olivat aivan toiset, kyseessä oli tuolloin ihmisarvokysymys, nyt poliittista peliä. TV2:n Homoillan jälkeen Toivola halusi lähteä mukaan politiikkaan puhumaan seksuaalivähemmistöjen puolesta.

Kansanedustaja Eevamaria Maijala (kesk.) ei ymmärrä, miksi avioliittolaista on noussut suuri häly. Hänen mielestänsä ihmiset voivat elää ihan hyvin ilman avioliittoa. Maijala ei usko lakialoitteen helpottavan homo- ja lesboparien adoptiota. Viranomaiset eivät kuitenkaan anna lapsia homopareille, Maijala sanoo. Suomessa on todella paljon tavallisia tasapainoisia perheitä ilman adoptiolasta. Maijalan mielestä perinteisiä perhearvoja täytyy kunnioittaa.

Demarinuorten varapuheenjohtaja Sanna Marin mielestä vanhempien rakkaus on lapselle tärkeintä, ei vanhempien sukupuolinen suuntautuminen. Marinia säälittävät nuoremmat sateenkariperheiden lapset, jotka joutuvat kuuntelemaan julkisia väitteitä siitä, että heidän vanhempansa ovat huonoja ja vääriä. Yhteiskunnan ilmapiiri on se, mistä kumpuaa syyllistäminen, syrjiminen ja kiusaaminen, sanoo Marin, joka itse on kasvanut sateenkaariperheessä.

 

 

Suosittele163 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä