A-talk: Hyvä, paha luomu

Julkaistu keskiviikkona 05.10.2011 2 195

Luomun puhtaudesta kiistellään edelleen.

TV1 torstaina 6.10. klo 21.05 – 21.50

YLE Areenassa 30 päivää

Luomuruoan myynti on noussut huimasti ja ruuan puhtaus puhuttaa ihmisiä.

Luonnonmukaisesti ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita kasvatettu ruoka on niin haluttua, että kauppiaat joutuvat myymään välillä ei-oota. Tämä näkyy myös suurten kauppaketjujen hyllyillä.

Osa tutkijoista ja viljelijöistä on sitä mieltä, että luomu on silkkaa rahastusta ja huijausta.

Vastustajien mielestä luomulla ei pystytä ruokkimaan koko maailman väestöä. Heidän mielestänsä lannoitteita ja torjunta-aineita on käytettävä, ettei iske ruokapula. Samaan aikaan hallitusohjelma nostaa luomun tärkeyttä maatalouspolitiikassa.

 

"Teollisuus lobbaa kovaa"

A-talkissa luomusta keskustelee neljä vierasta.

Helsingin yliopiston dosentti Jussi Tammisola sanoo, että luomutuotanto on tutkimaton myrkkyhaara. Tämä on todellista hämäräbisnestä. Luomuväki pelottelee ihmisiä vääristämällä ja liioittelemalla asioita. Nyt koko EU on luomumafian käsissä. Täytyy muistaa, että luonto itsessään on varsinainen myrkkyjen pesä.

Luomuviljelijä Osmo Rauhalan mielestä tehomaataloudella ja kemianteollisuudella on kova lobbaus käynnissä - he mustamaalaavat ja käyvät kierroksilla - ketä pieni luomuviljelijä uhkaa? Luomu on puhdasta ja terveellistä, lisäksi luomuviljely on taloudellisesti tehokasta. Luomutilat säästävät luontoa ja erityisesti vesistöjä.

Luomuilija Hanna Pajala-Assefa ei halua syöttää kolmelle lapsellensa lisäaineita, eikä torjunta-aineilla kasvatettua ruokaa. Luomuruoka on terveellisempää ja maukkaampaa. Ihmiset altistuvat valtaville määrille erilaisia kemikaaleja ja myrkkyjä. Olen havainnut, että luomuruokaa syövillä lapsilla on vähemmän allergioita.

Viljelijä Hannu Vuorikko sanoo, että sapuskaa ei saada riittämään näilläkään konsteilla kaikille. ”Luomu on osittain näennäisviljelyä. Ei ole varmaa, tuleeko tuotetta vai ei. Tässä on hurmosta mukana. Itselläni on jäänyt joku pläntti pellosta lannoittamatta vahingossa, niin se on ollut kitukasvuista.”

 

 

Suosittele195 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 06.10.2011

Toimittaja Jan Andersson pyytää, etteivät keskustelijat puhuisi päällekkäin, mutta puhuu itse keskusteluun osallistuvien puheen päälle, keskeyttää, eikä anna osallistujien perustella kantaansa. Ei ainoastaan tässä ohjelmassa, vaan toistuvasti muissakin ohjelmissa. Ärsyttävää.

sunnuntaina 09.10.2011

Huomautanhan vaan, että Dosentti J Tammisola pistää räikeästi omiaan suorassa lähetyksessä Eviran todistaneen ja vahvistaneen, että LUOMUTUOTTEET AIHEUTTIVAT EHECIN SAKSASSA.

Eviran sivut sanovat nimenomaan, että mistään näytteestä EI LÖYTYNYT Ko. taudinaihettajaa.

ALLA SUORA LIITE EVIRAN SIVUILTA:

EFSAlta yhteenveto Saksasta alkaneesta EHEC -epidemiasta
Sarviapilan siemenistä ei löytynyt epidemian aiheuttajaa

04.10.2011 14:22

Lähes 4 000 henkilöä sairastui touko-heinäkuussa EHEC -bakteerin aiheuttamaan ripulitautiin Saksassa alkaneessa epidemiassa. Heistä lähes 800 kärsi vakavasta munuaisten vajaatoiminnasta (HUS) ja noin 50 henkilöä on kuollut.

Haastatteluihin ja niiden analysointiin perustuneet epidemiologiset tutkimukset osoittivat, että välittäjäelintarvike epidemiassa olivat tuoreena syödyt idätetyt egyptiläiset sarviapilan siemenet. Laboratoriotutkimuksissa ei kuitenkaan löydetty kyseistä EHEC -bakteerikantaa. Siemenistä on vaikea osoittaa tautia aiheuttavia bakteereita, jotka esiintyvät pienissä määrissä ja voivat olla epätasaisesti jakautuneita erään.

Bakteerikantaa ei löytynyt Suomen siementutkimuksissa
Suomeen oli tuotu pieniä määriä sarviapilan siemeniä, jotka olivat samaa, Euroopassa sairastumisia aiheuttanutta erää. Siemenet jäljitettiin ja vedettiin pois kaupoista. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tutkinut 15 sarviapilasiemennäytettä ja 138 muihin siemeniin liittyvää näytettä. Yhdestäkään näytteestä ei ole todettu epidemiaa aiheuttanutta EHEC-kantaa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä