A-talk: Joukkopako kirkosta

Julkaistu keskiviikkona 20.10.2010 16 179

Helsingin piispa Irja Askola kannattaa papeille oikeutta siunata homo- ja lesbopareja.

TV1 torstaina 21.10. klo 21.05

Kirkosta on eronnut reilussa viikossa jo yli 30 000 ihmistä, Ylöjärven asukasluvun verran.

Eroaalto alkoi Ajankohtaisen Kakkosen homoillasta, jossa olivat vieraina muun muassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ja Tampereen piispa Matti Repo. Merkittävä osa eronneista on ilmoittanut eroamisensa syyksi juuri homoillassa esitetyt näkemykset, joita eroajat olivat pitäneet homovastaisina. Toisaalta eroamisten taustalla on nähty myös yleinen maallistuminen.

Jos kirkko haluaa padota jäsenkatoa, sen pitää todennäköisesti ottaa selkeämmin kantaa homojen oikeuksien ja tasa-arvon puolesta. Tällöin on kuitenkin vaarana, että konservatiivisemmat kirkon jäsenet kyllästyvät yleisen mielipiteen myötäilyyn, ja kirkko alkaa vuotaa toisesta päästä. Jo tässäkin eroaallossa lienee mukana myös niitä, joille homoliittoja siunaava naispappi on liikaa.

Mahtuvatko ääripäät saman katon alle? Voiko kirkko säilyä kansankirkkona, vai hajoaako se eri leireihin?

 

Ohut suhde kirkkoon

 

Irja Askola, Helsingin piispa on Suomen ensimmäinen naispiispa. Hän näkee eroaallon taustalla suomalaisten yleisen oikeustajun. Askolan mielestä kirkossa on oltu liian arkoja, ja konservatiiviset näkemykset ovat saaneet liikaa huomiota. Askolan mukaan kirkossa on monenlaisia ääniä. Askola kannattaa papeille oikeutta siunata homo- ja lesbopareja. Hänen mielestään eri ääripäiden on kuitenkin voitava kuulua samaan kirkkoon. Liberaalillakaan Raamatulla ei saa lyödä päähän. Jäsenkato on Askolan mielestä kirkolle vakava paikka, koska se osoittaa kuinka ohut side ihmisillä kirkkoon on.

Jani Toivola, erosi kirkosta homoillan jälkeen. Homoseksuaali Toivola haluaisi kuulua kirkkoon, mutta homokeskustelussa käytetty retoriikka on ollut hänelle kerta kaikkiaan liikaa. Kyse on viime kädessä ihmisoikeuksista. Toivola vertaa ratkaisuaan avioeroon alkoholistista: toisen muuttumista voi toivoa aikansa, mutta jossain vaiheessa on ajateltava omaa hyvinvointiaan. Toivolan mielestä kirkolla olisi nyt tuhannen taalan paikka myöntää virheensä.

Vesa Kiertokari, seurakuntapastori Uudestakaupungista. Kiertokari on irtisanottu virastaan, koska hän on muun muassa kieltäytynyt työskentelemästä naispapin kanssa. Prosessi hallinto-oikeudessa on kuitenkin kesken, ja Kiertokari on yhä töissä. Hänen mielestään kirkolla on kaksi vaihtoehtoa: joko Raamattu on kirkon auktoriteetti, tai sitten Raamattu ei merkitse kirkolle mitään. Kiertokarin mielestä kansankirkkoon ei nykyisellään mahdu erilaisia näkemyksiä: pappi ei enää saa uskoa kaikessa Raamattuun. Kiertokari ei iloitse kirkosta eroamisista, mutta ne saattavat ravistella kirkkoa hereille. Eroamisiin hän uskoo olevan paljon muitakin syitä kuin Päivi Räsäsen lausunnot.

Isto Pihkala, seurakuntavaaliehdokas Janakkalan seurakunnassa, on toiminut aiemminkin useissa kirkon luottamustehtävissä. Pihkalan mielestä eroamisaallossa on ennen kaikkea kyse siitä, että maallistuneet ihmiset ovat odottaneet syytä erota kirkosta. Pihkalaa surettaa, että homot ovat joutuneet keskustelussa välikäteen. Hänen mielestään kirkko ei saa muuttua ajan virtausten mukana, vaan sen on pidettävä kiinni peruspilareistaan. Kirkon pitäisi yrittää pysyä kansankirkkona, mutta se ei voi muuttaa vakaumustaan kansanäänestyksillä.

 

A-tuubi

 

Suosittele179 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 21.10.2010

Haluan 21.10.2010 A-talkissa käsiteltävän myös myös seuraavan todella tärkeän asian:
Tämä paljon julkisuutta kirkosta erollaan saanut Jani Toivola, joka on lehdistössä tämän viikon aikana saanut paljon myös palsta tilaa, ja lehdessä/haastattelussaan kertonut, että hän on paljon käynyt KOULUISSA puhumassa homoudesta ja että se on saanut hyvän vastaan oton. NYT KYLLÄ SYTTYI TUHAT PUNAISTA LAMPPUA!

Mihin opetussuunnitelmaan tämä kuluu? Kuinka laajaa tämä on koulujen puitteissa? Minkä ikäisille koululaisille näitä luentoja käydään pitämässä? Tiedotetaanko tästä vanhemmille, huoltajille? Kuka tämän käytännön ja milloin on hyväksynyt? Käytetäänkö tähän veronmaksajien varoja? Että oikein kouluissa opetetaan homoutta!
Faktoja esiin.

torstaina 21.10.2010

Olisiko aika lopettaa tämä kirkosta eroamis uutisointi. Onko vihreät homoja tai lespoja tiistai-illan keskustelussa Oras Tynkkynen puhui näiden puolesta ?

torstaina 21.10.2010

Jos kerran vedotaan siihen, että homosuhteet tuomitaan raamatussa ja ne on siksi tuomittavia, niin miksei nosteta hälyä siitä, että raamatussa tuomitaan sunnuntai työ kuoleman uhalla?

torstaina 21.10.2010

joku raja homoille antakaa nyt edes kirkon olla rauhassa

torstaina 21.10.2010

Raamattua tulkitaan taas täysin omista lähtökohdista. Kirkko on koko tämän keskustelun ajan ollut yllättävän vaisu ja hiljaa. Jos homous on Raamatun mukaan niin suuri synti, että sitä harrastavia ei voi siunata avioliittoon, niin miten ihmeessä muita Raamatun mukaan syntinä pidettäviä asioita hyväksytään: rahan ja mammonan tavoittelu, tappaminen (ei Raamatussa erotella puolustus- ja hyökkayssotaa), toisen ihmisen maineen mustaaminen... Kaikki nämä ovat siis kirkon mielestä pienempiä syntejä kuin rakkaus, joka kohdistuu samaan sukupuoleen.

torstaina 21.10.2010

Poistetaan kirkollisvero ja laitetaan jäsenmaksu. Kristillis demareilla 8000 jäsentä... mitenköhän kävis..

torstaina 21.10.2010

Ja taas tuli lunta tuppan, tämmönen 44 v vanha nainan koki että tommonen vanha pappeli tuolla meinaa että on kiva kun kaikki lisäänytyy. Eiks mull joka ei saa lapsii oo mitään asrvoo , KUN tommonen HELVETIN PARTAJEESUS sanoo et kaikki mitä Raamattu sanoo on et me kaikki vaan halutaan lisää jäseni kirkkon? Hei hallooviekää toi Taata jo jonnekin ....kukaan wei oo luokaknnut mua : LAPSETONTA NAISTA noin paljon pitkään aikaan!

torstaina 21.10.2010

Kiitos Irja ja Jani, loistavan rakentavista näkemyksistä! Käsittämätöntä, miten Raamattua voidaan voidaan lukea kuin piru, uskotaan joihinkin valikoituihin asioihin kirjaimellisesti, mutta toisiin ei.

torstaina 21.10.2010

Tää on osottanu sen, että maallisen kirkon on nyt "ryhdistäytdyttävä" niin, että naispappivastustajien ymmärtäminen on lopetettava. Eli potkut sellasille papeille, jotka ei tajuu naispappeutta!
Ja sit tää homojuttu! Sama homma. Kenkä käyköön. Piispat! Pitääkö Hgin piispan näyttää arkkipiispan kans suuntaa. Jos meidän nykyistä kirkkoamme kehitetään yli 60-v ihanteiden ja uskomusten mukaan, niin silloin olemme niin pienenevällä tiellä, että kansan kirkolle saa sanoa: "bye, bye!"
Nyt ei kannata enää nojailla siihen, että 2000 vuotta on tää "kasa" kestäny kaikkee. Ihmiset ovat alkaneet aatella itekki. Nyt ravistellaan peruskallioita, nekin järkkyvät, kun maailma murtuu. Tuore arkkipiispamme on tosi paljon vartijana, hänellä on hyviä ajatuksia. Päättäjät kirkossa: kuunnelkaa ja johtakaa kansankirkkoamme(nyt yhdyssana) hyvin!

torstaina 21.10.2010

missä kohtaa raamattua lukee, että raamattu on kristinuskon ainoa ohjenuora? en nyt muista, valitettavasti.

torstaina 21.10.2010

miehen peräaukko on ulostamista varten ja miehen siitin on lisääntymistä varten.nyt ymmärrän miksi vihreät suosii homoja ,,,,,,saadaan lisää biodynaamista lannoitetta

torstaina 21.10.2010

Ihmettelen kansankirkossame muhivaa " homo ongelmaa", mikä menee vikaan, vaikka jatkuvasti kirkkoa uudistetaan? tuliko naispappeuden mukana käärme paratiisiin?. Käsitykseni mukaan vastaavia ongelmia ei juurikaan ole esim. ortodokseilla, katolisilla, islamilaisilla, helluntailaisilla, jehovantodistajilla, lestaadialaisilla, jne. ´Miten he eroavat valtakirkkolaisista? Hei eivät pane uskonnollisia peruskäsitteitään kaupan.

torstaina 21.10.2010

On järkyttävää, kuinka kirkossa ei puhuta rohkeasti totuuksia. Kirkko toimiin raamatun sanan vastaisesti nykyään , kuinka on mahdollista ettei piispa Askola tunne raamatun sanaa, kuinka hän voi toimia piispanvirassa ?
Me kansalaiset olemme hyvin ahdistuneita kirkon sekoilun vuoksi !
Raamatun sana selkeästi ilmoittaa mitä homous on, se on kuoleman synti, jota ei tule hyväksyä, kuinka Askola voi toimia raamatun sanan vastaisesti !
Kansalaisena tahtoisin kirkon jakaa kahtia, raamatun sanaa tunnustava kirkko, ja ihmisen muuntelema raamatun sana sateenkaari kirkko, kansalaisten pitää saada itse päättää kumpaa tahtoo kuulua, henkilökohtaisesti tahdon kuulua luthersäätiön kirkkoon, samoin koko sukuni !
Ihmisen muuntelema raamatun sana ei ole jumalasta kuten raamattu sen ilmoittaa !

torstaina 21.10.2010

Homo /lespo papit, piispat ei sovi opetus tehtäviin, emme anna lapsiamme heidän kasvatettaviksi !
Ihmetyttää kuinka muutamat piispat ja muutamat papit ei tunne raamatun sanaa ?
Kuinka he voivat toimia pappisvirassaan ?
Homous on raamatussa tuomittu kuoleman syntinä, kuinka ihminen ( pappi, piispa ) voi muutta raamatun sanaa mieleisekseen, muunneltu raamatun sana ei ole jumalasta !
Järkyttävää sekoilua kirkossa, on syytä jakautua kahteen kirkkokuntaan, kirkko ei voi toimia raamatun sanan vastaisesti !

torstaina 21.10.2010

Ei raamatussa lue että raamattu on jumalasta! Joku pönttö (olisko Luhter?) on keksinyt että raamattu olisi ykköskirja. Pitäis pysyä jumalan sanassa, jos sitä on jossakin kuultavissa.

Tsekkaan you tubesta ja laitan linkin heti kun löydän.

perjantaina 22.10.2010

Voi näitä Ylen toimittajia. Hiukan vähemmän asenteellisuutta, kiitos. Välillä tuntui että toimittaja puolusti omia näkemyksiään ja kyseenalaisti toisten innokkaammin kuin keskustelijat konsanaan.

Kukkasena oli tuo lausahdus, että raamattu sallii orjuuden. Mitään faktaa tämän tueksi ei toimittajalla ollut kuitenkaan esittää. Kuinka säälittävää!

Toisissa ammateissa saa vähemmästäkin huomautuksen virkavirheestä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä