A-talk: Karkotetut isoäidit

Julkaistu torstaina 25.03.2010 2 151

Egyptiläinen isoäiti Eveline Fadayel ja venäläinen Irina Antonova joutuvat lähtemään Suomesta.

TV1 torstaina 25.3. klo 21.05

Suomi käännyttää kaksi ulkomaalaista isoäitiä täällä asuvien perheidensä luota. Toisen heistä, egyptiläisen Eveline Fadayelin, pitäisi jättää maa viimeistään ensi maanantaina.

Korkeimman hallinto-oikeuden, KHO:n, siunaama käännytys on saanut suomalaiset osoittamaan mieltään jopa kaduilla mummojen puolesta. Moni poliittinen päättäjä on myös kauhistunut sairaiden vanhusten kuskaamisesta maahan, jossa heillä ei ole enää omaisia.

Suomesta ei vain löydy ketään, joka voisi purkaa KHO:n päätöksen. Osa päättäjistä myös haluaa, että maahanmuuttoa kontrolloidaan tiukasti ja isoäitien on palattava kotimaahansa.

A-talkissa puhutaan käännyttämispäätösten perusteista.

 

Tulisiko Suomesta vanhainkoti?

Studiossa aiheesta keskustelevat:

Ari Laitanen on venäläisen Irina Antonovan vävy. Antonova on toinen käännytyksen saaneista vanhuksista. Laitanen kertoo, että hänen anopillaan ei ole yhtään sukulaista Venäjällä. Ainut tytär, Laitasen vaimo, on Suomen kansalainen ja asuu Espoossa. Jos liikuntakyvytön vanhus joutuu takaisin kotimaahansa, hän kuolee hoidon puutteeseen siellä pian. Laitaset haluavat hoitaa anopin itse omassa kodissaan.

Olli Koskipirtti on Maahanmuuttoviraston johtaja. Hänen mielestä isoäitien käännyttäminen noudattaa hyväksi havaittua linjaa. Suomi on käännyttänyt paljon sairaampiakin mummoja, joten yhdenvertaisuuden nimissä myös Eveline Fadayel ja Irina Antonova on poistuttava maasta. Jos käytäntöä höllennetään, isoäitien jono Suomeen voi kasvaa roimasti.

Tarja Tallqvist on kristillisdemokraattien kansanedustaja. Vanhusten puolestapuhujana tunnettu Tallqvist häpeää sitä, että Suomi käännyttää vanhukset pois maasta. Maahanmuuttovirasto lukee vain papereita ja unohtaa ihmisyyden, kun se päättää oleskeluluvista. Jos nykyinen laki on näin epäinhimillisesti, lakia täytyy muuttaa.

Kalle Jokinen on kokoomuksen kansanedustaja. Ylikonstaapelin mielestä kaikkien kuuluu kunnioittaa korkeimman oikeusasteen päätöstä, ja mummojen on lähdettävä Suomen maasta. Jos nyt annetaan periksi Fadayelin ja Antonovan sukulaisille, siitä tulee ennakkotapaus. Suomesta ei voida tehdä vanhainkotia.

 

Lähetyksen juontaa Jan Andersson.

 

A-tuubi

 

Suosittele151 Suosittelee

Kommentit

torstaina 25.03.2010

Käännytys päätös on mielestäni oikein.

Suomessa ei saa edes suomalaiset sairaat vanhukset muuttaa paikkakunnalta toiselle.
Kuinka siis voisimme sallia että ulkomailta meille muuttaa sairaita vanhuksia hoidettavaksi.
Nyt on kyse ainoastaan kahdesta henkikilöstä, mutta kun pakolaiset pääsevät samaan asemaan, niin silloin alkaa vanhempien määrä kasvaa huimasti.
Ei ole suomalaisten ongelma ellei Venäjällä ole sosiaaliturvaa joka hoitaisi vanhuksensa.
Terveydenhoitoalalla on suomessa muutenkin niukkuutta määrärahoista ja hoitajista. Pystyttäisiin edes hoitamaan omat vanhukset ihmiarvoisella tavalla ettei heidän tarvitsisi tehdä tarpeitaan vaippoihin ja olla niissä pitkin päivää.

Jos ulkolaisille vanhuksille löytyisi yksityinen sairaala ja yksityinen hoitolaitos jonka perheenjäsenet maksavat ilman valtion tukia niin silloin ei mielestäni olisi mitään sitä vastaan että he saisivat jäädä Suomeen.

lauantaina 27.03.2010

Edellisen kirjoittajan logiikan mukaan Suomessa asuvat ulkomaalaiset tulisi myös vapauttaa kaikesta veronmaksusta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä