A-talk: Katsastukset korjaamoihin

Julkaistu torstaina 16.12.2010 0 171

Pienkorjaamot ja merkkiliikkeet saavat oikeuden katsastaa autoja, mikäli hallituksen lakimuutos hyväksytään.

TV1 torstaina 16.12. klo 21.05

Hallitus esittää lakimuutoksia, joilla annettaisiin merkkiliikkeille ja pienkorjaamoille oikeus katsastaa autoja. Tavoitteena on saada katsastushintoja alas ja lisätä katsastuspaikkojen määrää. Katsastusten hinnat ovat nousseet 150 prosenttia sen jälkeen, kun katsastustoiminta vapautettiin kilpailulle vuonna 1994.

Valtion katsastustoiminnan perillinen A-Katsastus pitää hallussaan noin puolta Suomen katsastusmarkkinoista. A-Katsastus teki omistajilleen noin 30 miljoonan euron voitot sekä viime vuonna että edellisvuonna.

 

Ulkomaiset yhtiöt käärivät voitot

A-talkin vieraina A-Katsastuksen Ilkka Rantasalo, Auto-Jalosen Martti Jalonen, Liikenneturvan Antero Aho sekä Autoliiton Pasi Nieminen.

Ilkka Rantasalo on A-Katsastuksen hallituksen puheenjohtaja. Rantasalo on huolissaan katsastustoiminnan riippumattomuudesta, jos korjaamot saavat sekä korjata että katsastaa autoja. Jos valvontaa tarvitaan lisää, sen maksavat viime kädessä asiakkaat. Rantasalon mukaan katsastusalan kilpailu on lisääntynyt viime vuosina muutenkin, ja hinnat ovat laskeneet.

Martti Jalonen on kauppaneuvos sekä Auto-Jalonen Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Jalonen on perustanut myös Länsi-Auto-konsernin, johon Auto-Jalonen kuuluu. Hän on erittäin kiinnostunut katsastustoiminnan aloittamisesta, mikäli uudistus toteutuu Jalonen ymmärtäisi katsastusoikeuden nykyistä rajaamista, jos katsastus olisi edelleen valtion hallussa. Nyt ulkomaiset yhtiöt käärivät Jalosen mukaan katsastuksilla huimia voittoja.

Antero Aho on Liikenneturvan yhteyspäällikkö Turussa ja entinen katsastusmies. 25 vuotta onnettomuustutkijana toiminutta Ahoa huolettaa katsastusuudistuksen vaikutus liikenneturvallisuuteen. Hän pelkää, että jos alalle tulee paljon uusia pieniä toimijoita, tarkastusten laatu muuttuu kirjavammaksi. Aho ei usko, että viranomaisilla on riittävästi resursseja katsastusten kunnolliseen valvontaan.

Pasi Nieminen on Autoliiton toimitusjohtaja. Hänen mielestään on korkea aika vapauttaa katsastusala, sillä yksityistämisen jälkeen on oltu puolisäädellyssä tilanteessa. Uudistus antaisi ainakin mahdollisuuden sille, että alalle tulisi uusia toimijoita ja hinnat laskisivat. Nieminen kysyy, ovatko markkinat normaalit ja terveet, jos alalla toimivat yritykset vastustavat kilpailun lisäämistä ja vaativat sääntelyn jatkumista?

 

YLE Uutiset: A-katsastus aloittaa yt-neuvottelut

 

 

Suosittele171 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä