A-talk: Kenestä seuraava presidentti?

Julkaistu maanantaina 07.11.2011 18 175

Vuoden 2006 vaaleissa presidentin tehtävästä kamppailivat Tarja Halonen ja Sauli Niinistö.

TV1 torstaina 10.11. klo 21.05 – 21.50

TV1 torstaina 24.11. 21.05 – 21.50

YLE Areenassa 30 päivää

Neljä pienemmän puoleen presidenttiehdokasta kohtaavat toisensa suorassa lähetyksessä 24.11.. Toisiaan haastavat ensimmäistä kertaa kasvotusten Paavo Arhinmäki, Eva Biaudet, Sari Essayah ja Pekka Haavisto.

Vasemmiston kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki toivoo kaikkien presidenttien toimia vähemmistöjen syrjintää vastaan. Usean kilpakumppaninsa hän väittää salaavan todellista Nato-kantaansa.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto kertoo vasemmiston ahdistelleen häntä Nato-myötämielisyydestä viime keväästä alkaen. Haavisto ei ymmärrä, miksi?

Ruotsalaisen kansanpuolueen Eva Biaudet pitää suurimpana uhkana suomalaiselle yhteiskunnalle rasismin lisääntymistä. Biaudet´n mielestä presidentillä olisi tekemistä tässä maassa suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon kanssa.

Kristillisten Sari Essayah ei näe rasismin lisääntyneen Suomessa. Ihmiset suhtautuvat erilaisuuteen kuten ennenkin. Ulkopolitiikassa presidentin tärkein tehtävä on Essayah’n mielestä suhteiden hoitaminen Venäjään.

Keskustelun vetää toimittaja Susanne Päivärinta.

 

Eurokriisiä ja Natoa

Neljän suuren puolueen presidenttiehdokkaat kohtasivat 10.11. toisensa ensikertaa suorassa lähetyksessä.

SDP:n Paavo Lipponen, entinen pääministeri, lähti presidenttikisaan puolustaakseen suvaitsevaisuutta. Hän on ärsyyntynyt populismista ja peräänkuuluttaa kaikkien kansanryhmien kunnioittamista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini korosti asettuessaan ehdokkaaksi, että perussuomalaiset eivät vihaa ketään. Puolue haluaa Soinin mukaan Suomeen ulkomaalaisia, jotka tulevat tänne tekemään töitä. Soini haluaa olla mukana presidenttitaistossa etenkin arvostellakseen EU:ta ja eurokriisin hoitoa.

Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen haluaa vaikuttaa asenteisiin ja ajatteluun ympäri maapallon. Eurokriisistä kärsivässä Euroopassa Väyrynen laittaisi Kreikan heti velkasaneeraukseen. Väyrynen haastaa muita ehdokkaita ottamaan kantaa Natoon. Hänen oma kantansa on: ei Natolle.

Kokoomuksen Sauli Niinistö vastaa Väyrysen Nato-haasteeseen. Hän kieltää koskaan ehdottaneensa Nato-jäsenyyttä. Presidenttinä Niinistö haluaisi olla arvojohtaja, joka kutsuisi hallituksen ”Mäntyniemen iltakouluun” epävirallisiin keskusteluihin.

  

Muualla netissä:

YLE Uutiset: Ehdota kysymystä Ylen vaalikoneeseen

 

Suosittele175 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 09.11.2011

Olisi toivottavaa, että media liirumlaarumin, imagohöpötyksen ja epämääräisen arvojohtajuuden sijasta keskittyisi presidenttiehdokkaiden ulkopoliittiseen osaamiseen. Se on tasavallan presidentin pätevyyden ensisijainen kriteeri. Suomella ei ole varaa valita ulkopoliittista harjoittelijaa tasavallan presidentiksi.

torstaina 10.11.2011

VEHO kuulemma lähtee tukemaan väyrysen kampanjaa lajoittamalla E-sarjan "väyrysen" Paavolle. Väyrynen on premium luokkaa...luotettava, vähäruokainen ja elegantti. Maailma tarvitsee esikuvia.

torstaina 10.11.2011

Toivottavasti käsitellään ulkopoliittista kokonaishallintaa. Tarvitaan älykkyyttä, jolla pitää nähdä tulevaisuuteen, elää tätä päivää, sekä tuntea kansojen historia.

Esimerkkinä voisin mainita suomen EU:n ytimeen pyrkimisen, jos olisi tunnettu kansojen historia(täysin erilaiset kansat/kulttuurit) ja tilanne sillä hetkellä, sekä nähty tulevaisuuteen, oltaisiin ihan eri tilanteessa tällä hetkellä.

Demokratia on sitä, että enemmistö päättää, ja jos suomalaisia on n.1% EU:n kansalaisista, meillä ei voi olla kovinkaan suurta vaikutusmahdollisuutta EU:n ytimessä. EU:ssa tilanne on se, että niin kauan kuin meillä on rahaa, meillä on mahdollista vaikuttaa.

Presidentti on arvojohtaja ja toivottavasti saamme älykkään presidentin.

torstaina 10.11.2011

Olisi ollut parempi, että puoluekannatus(arvioiden) sijaan valintakriteerinä käytettäisiin vaikkapa ehdokkaiden välillä tehtäviä kannatusgallupeja. Nythän tilanne on niin, että neljän kannatetuimman puolueen ehdokkaista vain kolme on ehdokkailtaan top4:ssä. Etenkin siksi tämä olisi mielestäni tärkeää huomioida, kun "pientenpuolueiden" joukosta nousee mm. yksi tulevien vaalien varmin toisenkierroksen ehdokas, Haavisto, joka ei nyt pääse debatoimaan tasoisiaan vastaan, vaan jää "toisenkastin" ehdokkaiden iltaan.

torstaina 10.11.2011

Eräiden valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden näkemykset presidentin valtaoikeuksista näyttävät poikkeavan kovasti joidenkin presidenttiehdokkaiden näkemyksistä. Missä esimerkiksi on säädetty, että presidentin oikeus jättää joku laki vahvistamatta olisi mahdollista vain, jos siinä on joku tekninen kömmähdys niinkuin professori Tuori on lausunut.

Pitäisikö esimerkiksi oikeuskanslerin ottaa asiaan kantaa vielä ennen vaaleja, jotta sekä tuleva presidentti että häntä äänestävä tietävät presidentin toimivallan rajat?

torstaina 10.11.2011

Eikö tässä vaiheessa viimeinkin jo voisi tunnustaa, että Timo Soini on ollut oikeassa EU:n rahakriisin käänteissä.
Ei ole ollut mikään synti kertoa näitä asioita kansalle.
Mutta ilman Soinia tämäkin asia olisi pidetty peiton alla mahdollisimman pitkään.
Hänen ansiostaan poliittinen ajattelu on muuttunut Suomessa, ja jopa koko Euroopassa.
Rehellisyys on hänen myötään tullut mukaan myös politiikkaan.
Kansan halveksintaan ovat sortuneet monet poliitikot, esim. presidentti ehdokas Lipponen aikoinaan, sekä tämänhetken pääministeri Katainen. Ottaessaan kantaa kansanäänestykseen.

torstaina 10.11.2011

Outoa, ettei mukana ole Pekka Haavistoa, jolla kannatus on tällä hetkellä samaa luokkaa kuin Väyrysen ja suurempi kuin Lipposen.

torstaina 10.11.2011

http://www.valtiotieteilija.fi/node/53
Tämä kiinostaa kovasti...

Niinistöltä on tivattava miksi Natosta olette Eduskunan käytävälla haastattelialle sanonut: Kyllä Natoon...Miksi kelkka on kääntynyt ,haluatko kosiskella kansaa....

torstaina 10.11.2011

Miksi väittelyissä ovat erikseen isompien ja pienempien puolueiden ehdokkaat riippumatta siitä mikä on gallup-kannatus? Mikä on "pienten" mahdollisuus aidosti haastaa muita? Asetelma tukee oletettuja menestyjiä eikä ole tasapuolinen. Asenteellisuus paistaa läpi, kun "raskas sarja" ja "rupusakki" taistelevat kumpikin keskenään.

torstaina 10.11.2011

Valitaan pienin paha ehdokkaista eli Sauli Niinistö.

torstaina 10.11.2011

Kysykää puolustusvoimien menovähennyksistä, jalkaväkimiinoista. kumpi aiheuttaa menoja enemmän? Oikeasti, paljonko maksaa miinojen poisto ja vastaava turva maallemme?

torstaina 10.11.2011

kyllä paavosta pitäis tullo uusi presidentti

torstaina 10.11.2011

Kyllä tuo Paavo on HIDAS ja Vanha!
Tietyn tyyppinen väittely olisi paikallaan: Nähtäisiin kun Soini pyörii sanoissaan ja Niinistö näyttäisi todellista osaamistaan
Ja Paavo on vaan niin Paavo

torstaina 10.11.2011

Toimittaja keskeyttää muut paisti Niinistön, miksi? Niin Ylehän on nykyään kokoomusvisio.

Miksi maksaa televisiomaksua, kun ei halua katsella kokoomusvisiota.

Samaa sarjaa ohjelmia Yleleaks ja nykyään myös Uutisvuodon kässärit. Kokoomusvisio. Demareita ja keskustaa, vihreitä ja vasemmistoa lyödään kuin vierasta sikaa, kokoomus vain on erinomainen ilman minkäänlaista nälvintää. Siis kokoomusvisio. Miksi maksaisin sellaisesta Ylen ohjelmasta kun en ole enkä tule kokoomuslaiseksi.

torstaina 10.11.2011

Koska ihmiset alkavat ymmärtää, alkamaan puhua maailman unionista? - sehän on ainoa lopullinen päämäärä 'unioitumiselle'. Maailma on ensimmäiseksi YKSI, sillä onhan kokonaisuus enemmän kuin osiensa summa. - TÄMÄN on heijastuttava politiikkaan, talouteen, ympäristöön ja arkipäivään ennen mitään muuta!

torstaina 10.11.2011

Tarvitaanko enää edes pressaa,,,,hallitus huseeraa kuitenkii omin päin,,,oikein oksettaa kun puhuuvat eurokriisistä, eivätkä edes tajua tai eivät halua tajuta mihin kriisiin suomen kansaa ajetaan.

torstaina 10.11.2011

Jos jostain voi yllättyä, niin tämäniltaisesta A-talkista. Olin kuvitellut, että Paavo, se laajakatseinen, olisi ollut samanlainen kuin ennenkin, samoja asioita toistava jaarittelija, mutta ei, se oli kuin uudesti syntynyt, vastasi ja keskusteli asioista tosi järkevästi ja oli rento, ei sellainen jäykkä kuin tikku paskassa, päinvastoin kuin se toinen Paavo. Ne kaksi muuta ei kyllä oikein säväyttänyt, ei varsinkaan Niinistö, vaikka luultavasti hän kuitenkin on paras henkilö presitentiksi, mutta katotaan jos se Väyrynen pysyy tuolla asialinjalla niin no, katotaan nyt ensiksi.
Hyvin oli se media anyylisin tehnyt nainen perillä henkilöistä ja sen esitys oli kyllä loistava!!!

perjantaina 11.11.2011

keskustelu oli pääsemässä parhaaseen vauhtiin Lipposen ja Soinin välillä EU:sta kun toimittaja vihelsi poikki ja sanoi että enää ei puhuta EU:sta. Ja tätä on kieli pitkällä odotettu: Lipposen ja Soinin väittelyä. Ja sitten toimittaja haukkuu lopussa ehdokkaat ettei ollut riittävästi väittelyä eikä haastamista. Ei varmaan jos vaihtaa heti aihetta kun väittely on syntymässä. Tällaista se oli eduskuntavaalitenteissäkin, kun väittelyt pääsi parhaaseen vauhtiin niin toimittaja katkaisi ja sanoi: seuraavaan aiheeseen! antakaas nyt edes pressaehdokkaiden väitellä!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä