A-talk: Kerjääminen kielletty

Julkaistu keskiviikkona 19.05.2010 0 153

Kun vapaus liikkua lisääntyi, ilmaantuivat kerjäläiset kaduille.

TV1 torstaina 20.5. klo 21.05

Kielletäänkö kerjääminen lailla? Onko ihmisellä aina oikeus pyytää apua muilta, vai voidaanko tämä oikeus evätä?

Uusien EU:n jäsenmaiden ja vapaan liikkuvuuden myötä Helsingin katukuvaan alkoi kesällä 2007 ilmestyä ulkomaisia kerjäläisiä. Sittemmin etenkin Romaniasta tulleet romanikerjäläiset ovat nousseet kestopuheenaiheeksi myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Keskustelussa vallitsee yksimielisyys siitä, että EU:n kaikkien jäsenmaiden tulisi huolehtia vähemmistöistään niin hyvin, ettei kenenkään tarvitse kerjätä. Sen sijaan se, mitä tehdä täällä jo oleville kerjäläisille jakaa mielipiteet. Osa haluaa auttaa heitä, osa taas lähettää suoraan takaisin Romaniaan.

Asiasta vääntää pian kättä myös eduskunta – kielletäänkö kerjääminen lailla? Onko ihmisellä aina oikeus pyytää apua muilta, vai voidaanko tämä oikeus evätä, jos sillä esimerkiksi estetään rikoksia?

 

A-talkissa aiheesta keskustelevat:

Kansanedustaja Juha Hakola (Kok.) laittoi alulle lakialoitteen, joka kieltäisi julkisilla paikoilla kerjäämisen. Hakolan mukaan uudet kerjäläiset tuovat mukanaan taskuvarkauksia ja muuta rikollisuutta, jonka ehkäisemiseen lainmuutos olisi omiaan. Kerjäämisen kieltäminen tekisi Suomesta myös vähemmän houkuttelevan kohteen rikollisliigojen pyörittämälle ihmiskaupalle ja kerjäämisbisnekselle.

Kansanedustaja Johanna Sumuvuori (Vihr.) vastustaa Hakolan ajatusta kerjäläislaista. Kotimaassaan ahtaalle ajettuun vähemmistöön kuuluvien ihmisten asema heikkenisi entisestään ja todelliset ongelmat vain lakaistaisiin maton alle. Tärkeämpää olisi keskittyä hoitamaan Romanian tilannetta EU-tasolla ja pyrkiä järjestämään tänne tulleille ihmisille inhimilliset olot.

Aktiivi Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta on laista samaa mieltä Sumuvuoren kanssa. Köyhyyden tekeminen rikolliseksi ei koskaan ole johtanut mihinkään hyvään. Tuominen myös kritisoi viranomaisia köyhien ihmisten jättämisestä Suomessa oman onnensa nojaan. Vapaa liikkuvuus -verkosto on auttanut romanikerjäläisiä esimerkiksi opettamalla kieltä ja auttamalla viranomaisten kanssa asioinnissa.

Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä kannattaa kerjäämisen kieltävää lakia. Se ei yksin ratkaise ongelmia, mutta on selvä signaali siitä, ettei Suomeen kannata lähteä vain kerjäämään. Vaikkei Suomeen tulleita ihmisiä pidä syyllistää, lähtökohtana on oltava, että romanialaisten köyhyydestä kumpuavat ongelmat hoidetaan ensisijaisesti Romaniassa.

 

A-tuubi

 

Suosittele153 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä