A-talk: Maassa maan tavalla

Julkaistu keskiviikkona 07.04.2010 0 139

Tunteet hallitsevat suomalaista maahanmuuttokeskustelua.

TV1 torstaina 8.4. klo 21.05

Maahanmuuttokeskustelu on räjähtänyt käsiin. Sitä pitävät hallussaan ennen kaikkea äärilaidat.

Myönteisesti maahanmuutosta puhuvat leimaantuvat hyysääjiksi kun taas kriittisemmät lausunnot katsotaan helposti rasismiksi. A-talk kysyy, vaikeuttaako maahanmuuttokeskustelua jo pelon ilmapiiri?

Useat poliitikot ovat peränneet asiallista ja kriittistä keskustelua maahanmuutosta. Joidenkin mukaan tämä on tapahtunut vasta liian myöhään.

Suuret puolueet ovat kuitenkin tiukentamassa linjaansa maahanmuutosta. Ovatko suuret puolueet heränneet keskusteluun vasta vaalien lähestyessä, kun ovat menettämässä äänestäjiään maahanmuuttoa vastustaville?

 

A-talkissa vieraina ovat:

 

Jyrki Katainen on kokoomuksen puheenjohtaja ja valtionvarainministeri. Katainen uskoo maahanmuuttoon liittyvien tunnekuohujen johtuvan siitä, että asiasta ei ole osattu keskustella. Hän perää realismia maahanmuuttopolitiikkaan. Jokainen on tervetullut tekemään työtä. Työperäinen maahanmuutto on välttämättömyys ikääntyvässä yhteiskunnassa. Kokoomus vaatii kuitenkin tiukempaa linjaa joihinkin maahanmuuttokysymyksiin.

 

Jutta Urpilainen johtaa sosiaalidemokraatteja. Hänen esittämänsä ajatus ”maassa maan tavalla” herätti kohua. Monet katsoivat ajattelun lainatuksi perussuomalaisilta. Urpilainen katsoo kuitenkin tarkoittaneensa sitä, että maahanmuuttajilla ja kantaväestöllä on samat oikeudet mutta myös samat velvollisuudet lain edessä. Urpilainen perää avointa ja kriittistä keskustelua maahanmuutosta.

 

Timo Soini on perussuomalaisten puheenjohtaja ja europarlamentaarikko. Myös Soinin mukaan maassa tulisi elää maan tavalla. Perussuomalaiset yllättyivät myönteisesti Urpilaisen lausunnosta, joka heidän mukaansa oli suoraan perussuomalaisten vaaliohjelmasta.
He vaativat varsinkin pakolaispolitiikassa erittäin tiukkaa linjaa. Elintason perässä tulevat maahanmuuttajat on saatava kuriin. Kriittisyys ei ole rasismia.

 

Anni Sinnemäki on vihreiden puheenjohtaja ja työministeri. Sinnemäki on kritisoinut Urpilaisen lausuntoa ”maan tavasta”. Hänen mukaansa Suomessa on hyvin erilaisia elintapoja. Kaikkien tulee kuitenkin noudattaa Suomen lakeja.
Sinnemäki korostaa vapaata liikkuvuutta, joka tukee talouskasvua. Maahanmuuton suurin ongelma ovat työllistymisen esteet. Suomen tulee myös kantaa humanitaarinen vastuu pakolaisista.

 

A-tuubi

 

Suosittele139 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä