A-talk: Markka takaisin

Julkaistu keskiviikkona 09.02.2011 1 205

Osa suomalaisista haluaisi euron tilalle oman markan.

TV1 torstaina 10.2. klo 21.05

Osa suomalaista haikailee markkaa takaisin. Kannatusta ajatukselle löytyy etenkin perussuomalaisten leiristä.

Monia kismittää, että Suomi on ajautunut maksumiehen rooliin euromaiden liitossa. Samaan aikaan Ruotsi on katsonut vierestä rahaliiton kriisiä. Maan taloudella menee hyvin, mutta onko se euron ansiota? Olisiko Suomikin rikkaampi, jos käsissämme olisi jälleen markka?

 

”Eurojärjestelmä hajoaa”

 

A-talkissa eurojärjestelmän tulevaisuudesta keskustelevat:

Riikka Manner on keskustalainen Europarlamentin jäsen. Suomelle olisi vahingollista, jos markka otettaisiin taas käyttöön. Lainojen korot nousisivat voimakkaasti ja se vaikeuttaisi asuntovelallisten arkea. Irlannin ja Kreikan auttaminen on pitänyt korot alhaisina yhä edelleen.

Timo Soini on Perussuomalaisten puheenjohtaja ja Europarlamentin jäsen. Soini vaihtaisi eurot markoiksi välittömästi. Jos Suomi olisi pysytellyt euron ulkopuolella, maan talous olisi vahvemmissa kantimissa. Suomella menisi yhtä hyvin kuin kruunua käyttävällä Ruotsilla.

Sixten Korkman on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja. Korkmanin mielestä Suomella menee taloudessa suurin piirtein yhtä hyvin kuin Ruotsilla. Valuutta yksin ei ratkaise maan talouden tilaa. Ajatus paluusta markkaan on kuitenkin epärealistinen ja aiheuttaisi suuria ongelmia maan talouteen.

Stefan Törnqvist on Ålandsbankenin varainhoidosta vastaava johtaja. Törnqvist ennustaa, että eurojärjestelmä hajoaa parin vuoden sisällä 80 prosentin varmuudella. Holtittomasti käyttäytyneet valtiot joutuisivat itse vastaamaan taloudestaan, jos rahaliitto hajoaisi. Suomella ei olisi hätää, sillä maan talous on hyvin hoidettu.

 

A-tuubi

 

Suosittele205 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

perjantaina 11.02.2011

Kaikenmoinen takuiden kirjoittelu on lopetettava välittömästi. Kataiselta nimenkirjoitusoikeus pois. Kukin maa hoitakoon velkansa ja pankkinsa. Porukalla autetaan tarpeen mukaan. Nykymenolla ollaan uppoamassa pohjattomaan suohon. Kaikenmoisiin velkapapereihin kun nimensä kirjoittaa, niin sitä ei tiedä, kuka niitä tulee perimään.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä