A-talk: Minne menet Nokia?

Julkaistu torstaina 17.02.2011 2 147

Nokian ja Microsoftin sopimus aiheuttaa suuren rakennemuutoksen uuden teknologian alalle.

TV1 torstaina 17.2. klo 21.05

Nokia tekee jyrkän muutoksen toiminnassaan.

Toimitusjohtaja Stephen Elop ilmoitti viime perjantaina, että yhtiö hylkää itse kehittämänsä älypuhelinten sisällön. Älypuhelinten ohjelmien alustan tekee pian ohjelmistoalan jätti Microsoft.

Juuri mitään muuta asiasta ei tiedetäkään. Yhtiön työntekijät, alihankkijat, sijoittajat ja valtakunnan johto elävät arvailujen ja epätietoisuuden vallassa.

Suomen ykkösyrityksen, Nokian, pelätään vaipuvan vaivaiseksi kännykkäkojeiden valmistajaksi. Työpaikkoja arvaillaan katoavan Suomesta tuhatmäärin.

 

Työntekijät varoittelivat

 

Niklas Savander on Nokian johtokunnan jäsen ja Markets-yksikön johtaja. Nokian älypuhelinten käyttöjärjestelmä vaihtuu omasta Symbianista Microsoftin Windows Mobileen useiden kuukausien kuluessa. Yritys aikoo kuitenkin myydä vielä 150 miljoonaa vanhalla käyttöjärjestelmällä varustettuja älypuhelinta.

Mikko Merihaara on ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Nokian Oulun yksikössä. Työntekijät ihmettelevät, kuinka 150 miljoonaa Symbian-puhelinta aiotaan myydä. Onhan yrityksen johto sanonut sitä huonoksi nyt julkisesti. Johto ei ole kuunnellut duunareita, jotka ovat yrittäneet varoittaa johtajia toimimattomista ratkaisuista.

Mikael Jungner on SDP:n puoluesihteeri ja entinen Microsoftin työntekijä. Jungner ihmettelee, oliko Nokia niin pinteessä, että sen piti hypätä Microsoftin kelkkaan. Vai tietääkö toimitusjohtaja Stephen Elop jotain sellaista, mitä me emme tiedä? Parhaimmillaankin yhteistyön huikeimmat voitot valuvat vain Microsoftille. Elinkeinoministeriön on nyt toimittava ripeästi. Työttömiksi jäävät huippuosaajat pitäisi valjastaa maan taloudellisen kasvun vetureiksi.

Mauri Pekkarinen on keskustalainen elinkeinoministeri. Pekkarisen vaatii Nokiaa kantamaan yhteiskunnallista vastuuta päätöksistään. Yrityksen on omalta osaltaan sijoitettava siihen, että korkean tason osaaminen ei karkaa Suomesta. Nokian ja Microsoftin sopimus aiheuttaa suuren rakennemuutoksen uuden teknologian alalle.

 

Suosittele147 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 17.02.2011

Onko tarkoitus tehdä Mikael Jungnerista A-talkin vakiojäsen? Hän on Ylen ohjelmissa erittäin usein mainostamassa SDP:n sanomaa.

torstaina 17.02.2011

Voi hyvänen aika! Päivärinta - onhan tämä käyttäytymisesi todella kummallista. Vainko entinen pääjohtaja Junger saa sanoa asiansa rauhassa loppuuun!? YLE - olen todella pettynyt asiaohjelmiinne, joissa on politiikkaa mukana. Vaalien läheisyys näkyy JÄLLEEN niin selkeästi, että tuskinpa SDP:n tarvitsee näkyvyyden/kuuluvuuden suhteen paljoakaan panostaa.... hävettää maksaa lupamaksua!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä