A-talk: Pedofiilit ripin suojissa

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 156

Kirkon piirissä on paljastunut kymmeniä pedofiilitapauksia.

TV1 torstaina 27.5. klo 21.05

Tänä vuonna Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä on paljastunut kymmeniä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia.

Kohu on saanut peruspalveluministeri Paula Risikon (Kok.) vaatimaan kirkon rippisalaisuuden murtamista kaikissa tapauksissa, joissa lasta uhkaa seksuaalinen hyväksikäyttö.

Tällä hetkellä papeilla ja lehtoreilla on ripissä ja sielunhoidossa muun muassa terveydenhuollon ammattilaisia laajempi salassapito-oikeus. Kirkkolain mukaan heillä on velvollisuus vain varoittaa viranomaisia, jos tietoon tulee törkeä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tapaus.

Ehkäisisikö rippisalaisuuden purkaminen lasten hyväksikäyttöjä?

 

A-talkin vieraana rippisalaisuudesta keskustelevat:

Sari Roman-Lagerspetz on seksuaalisen hyväksikäytön uhrien ja heidän lähestensä järjestön, Suomen Delfins ry:n, hallituksen jäsen. Hän kannattaa rippisalaisuuden murtamista lastensuojelun takia.

Uskonnollisissa yhteisöissä lapset voivat olla hyvin riippuvaisia yhteisöstä ja alttiita hyväksikäytölle. Sielunhoidollisissa keskusteluissa kipeät asiat painetaan villasella, ja uhrin on annettava anteeksi. Jos uhri vie asian maallisten viranomaisten tietoon, yhteisö saattaa pitää häntä kostajana.

Pirkko Koistinen on Lapinlahden seurakunnan vs. kirkkoherra. Hän puolustaa rippisalaisuutta tiukasti: jos siihen kajotaan, papilta viedään tärkeä työkalu. Ihmisen täytyy voida luottaa siihen, että ripissä käsitellyt asiat eivät leviä muualle.

Rippi on ihmisen ja Jumalan välinen asia, jossa pappi toimii välittäjänä. Ihminen ansaitsee armon ja anteeksiannon. Koistinen on valmis antamaan synninpäästön mistä teosta vaan, jos ihminen sitä itse pyytää.

Sari Sarkomaa on Kokoomuksen kansanedustaja. Hänen mielestään kirkon nykyinen rippisalaisuus jättää pedofiilit salassapitovelvollisuuden suojaan ja lapset suojattomiksi. Sarkomaan mielestä lasten edun pitäisi olla aina ykkösenä.

Kirkon tulisi olla nyt aloitteellinen lainsäädännön muuttamisessa niin, että lasten seksuaalinen hyväksikäyttö murtaisi aina rippisalaisuuden. Kokonaan rippisalaisuutta ei olla murtamassa. Jos kirkko itse ei tee muutosta, sen tekee ministeriö ja eduskunta.

Päivi Räsänen on Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja papin puoliso. Räsäsen mielestä rippisalaisuuden murtaminen on populistista näennäispuuhastelua, jolla ei ole lastensuojelun kannalta merkitystä Suomessa. Luterilaisessa kirkossa rippiä käytetään vähän. Jos rippisalaisuus murretaan, seksuaalisen hyväksikäytön uhrit eivät enää uskalla tulla asiasta puhumaan. Tärkeämpää olisi poistaa seksuaalirikosten vanhentumisajat ja koventaa rangaistuksia.

 

Lähetyksen juontaa Sari Huovinen.

 

A-tuubi

 

Suosittele156 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä