A-talk: Pelastakaa reumapotilaat!

Julkaistu torstaina 01.04.2010 2 153

Reumapotilaat ovat huolissaan asiantuntevan kuntoutuksen saamisesta.

TV1 torstaina 1.4. klo 21.05

Reumasäätiön sairaala Heinolassa lopettaa toimintansa rahapulan vuoksi.

Sairaala on toiminut 50-luvulta ja hoitanut viime vuosina muun muassa vaikeasta sairaudesta kärsiviä lapsia. Kela tai sosiaali- ja terveysministeriö eivät tulleet sairaalan avuksi, sen sijaan sen toiminta siirtyy julkisiin sairaaloihin.

Etenkin lääkkeiden kehittymisen myötä Reuman sairaalan tarjoamaa laitoshoitoa tarvitaan yhä vähemmän.

Monet sairaalan potilaat ja reumalasten vanhemmat kuitenkin pelkäävät hoidon laadun kärsivän sairaalan lopettaessa.

Joutuvatko pitkäaikaissairaat terveydenhuollon säästölinjan maksajiksi vai onko lääketieteen kehitys vain ajanut ohi Reumasairaalan toiminnasta?

 

A-talkin vieraana studiossa ovat:

 

Paula Kastikainen on sairastanut reumaa nelivuotiaasta saakka. Hän kiittelee Reumasairaalan ortopedejä siitä, että he ovat leikkauksillaan pitäneet hänet toimintakykyisenä vuosikymmenet. Omassa sairaanhoitopiirissä edes huippukirurgit eivät hallitse lapsireumaa sairastaneen potilaan leikkaushoitoja.

HUSin reumaklinikan vastaava ylilääkäri Riitta Luosujärvi ei ole huolissaan aikuisten tai lapsipotilaiden hoidon tason puolesta, vaikka Reuman sairaala on lopettamassa. Yliopistosairaaloissa on riittävällä yhteistyöllä ammattitaitoa ja resursseja ottaa hoidettavaksi vaikeatkin hoitotoimet.

Reumasäätiön sairaalan toimitusjohtaja Hannele Kalske uskoo, että sairaalan lopettaessa taitava hoitotiimi hajoaa ja etenkin lasten vaikeisiin reumahoitoihin liittyvää ammattitaitoa menetetään pysyvästi. Taloudellinen ahdinko on myös ollut päättäjien tiedossa jo kauan. Asialle ei kuitenkaan ole haluttu tehdä mitään.

Sosiaali- terveysvaliokunnan jäsen Arja Karhuvaara (kok.) ei pidä sairaalan jatkamista mielekkäänä. Kuten ennen tuberkuloosiparantoloiden, myös reumasairaalan toimintamalli on vanhentunut. Potilasmäärien romahdettua sairaalan pitäminen pystyssä valtion tuella olisi rahan tuhlaamista.

 

A-tuubi

 

Suosittele153 Suosittelee

Kommentit

torstaina 01.04.2010

Heinolan Reumasairaalan hallitsematon alasajo on yhden pitkäaikaissairaiden ryhmän heitteillejättö! Reumasukuun syntynyt, paljon nähnyt

torstaina 21.04.2011

Persut voitti, ehkäpä tulevat alas ajot loppuvat. Toki valtaapitävät omat nimittäneet omat virkamiehensä, mutta ps voittaa!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä