A-talk: Postista bisnestä

Julkaistu torstaina 04.11.2010 1 143

Uusi postilaki ei takaisi enää postia jokaiseen kuntaan.

TV1 torstaina 4.11. klo 21.05

Postilain uudistus on saanut osakseen rajua kritiikkiä. Siihen ovat tyytymättömiä niin Itellan, eli entisen Suomen postin johto kuin työntekijäjärjestökin.

Lakiehdotus jarruttaa jo alan työehtosopimusneuvotteluja. Lisäksi esimerkiksi liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen on ehtinyt esittää, että hallitus vetäisi koko esityksen takaisin.

Lakiehdotuksessa taataan edelleen viisipäiväinen jakelu koko maahan – tästä vastaisi Itella. Peruspostia saa kuitenkin alkaa kantaa hieman nykyistä hitaammin, eikä Itellan tarvitse enää pitää yllä postia jokaisessa kunnassa.

EU-direktiiviin pohjaava ehdotus ei kuitenkaan selkeästi määrittele esimerkiksi sitä, millaisilla ehdoilla muut yritykset voisivat alkaa postia jakamaan ja millä tavalla niiden pitäisi osallistua myös haja-asutusalueet kattavan yleispalvelun kustannuksiin.

 

Kuka huolehtii maaseudun postista?

Jukka Alho, Itellan konserninjohtaja on huolissaan postipalveluiden säilymisestä. Hänen mukaansa kilpailun liiallinen lisääminen johtaa tilanteeseen, jossa yksityiset yritykset vievät helpot ja rahakkaat sopimukset päältä, eikä Itellalle jää resursseja huolehtia vähemmän kannattavasta maaseudun postinjakelusta.

Jukka Kuusanmäki, Letterbox-yhtiön johtaja sitä vastoin haluaisi avata postimarkkinoita kilpailulle selvästi uudessa laissa ehdotettua enemmän. Nykyisellään Itella haalii monopolinsa turvin rahaa Suomesta, mutta käyttää ne ulkomaisiin sijoituksiin kotimaan palvelun parantamisen sijaan.

Sampsa Kataja, kansanedustaja (Kok. ) näkee kilpailussa paljon hyötyjä. Itellan palveluissa on parantamisen varaa ja kilpailu postinjakelussa olisi omiaan parantamaan palveluiden tasoa. Kilpailu toisi myös asiakkaille mahdollisuuden valita itselleen sopivimmat palvelut.

Markus Mustajärvi, kansanedustaja (Vas.) puolestaan jakaa Itellan huolen. Ellei Itella voi tasata kannattamattoman jakelun kuluja kannattavien alueiden tuotoilla, kuka ne maksaa? Yleinen into yksityistää kaikki uhkaa kansalaisten saamien palveluiden tasoa.

 

Lähetyksen juontaa Sari Huovinen.


A-tuubi

 

Suosittele143 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 04.11.2010

En ole mikään mökin mummo teille hyvät herrat. Puhutte älyvapailla nimikkeillä. Mummo voi olla vain lapsenlapsilleen, teille olen asiakas / kansalainen. Pieni määrä fiksuutta olisi paikallaan teilläkin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä